Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 21:21

Ξεκίνησε η δίκη για την πλημμύρα του 2016 - Κατηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή

Ξεκίνησε η δίκη για την πλημμύρα του 2016 - Κατηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή

Ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και θα συνεχιστεί στις 7 Γενάρη 2022 η δίκη για την φονική πλημμύρα της Καλαμάτας στις 6-7 Σεπτέμβρη 2016. Κατηγορούμενοι είναι δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων πρώην δήμαρχος της Καλαμάτας, πρώην αντιδήμαρχοι Καλαμάτας, πρώην υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, πρώην αντιδήμαρχος της Οιχαλίας, πρώην εκπρόσωπος του Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, εκπρόσωποι της παραχωρησιούχου εταιρίας του αυτοκινήτοδρομου. Οι κατηγορίες, ανάλογα με την ιδιότητα του καθενός, είναι πλημμύρα εξ αμελείας δια παραλείψεως από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή…

Η δίκη ξεκίνησε με ένταση από τους συνηγόρους κατηγορούμενου της παραχωρησιούχου εταιρίας κατά του κλητηρίου θεσπίσματος και συγκεκριμένα ότι αυτό δεν είναι επαρκώς δομημένο. Η ένσταση απορρίφθηκε. 

Ακολούθως ξεκίνησε η εξέταση μαρτύρων, η οποία εξελίχθηκε με σχετικά γρήγορους ρυθμούς. Από τους 17 μάρτυρες εξετάστηκαν σχεδόν σχεδόν οι μισοί. Πρώτοι εξετάστηκαν οι δύο πραγματογνώμονες που έχουν συντάξει τις δύο εκθέσεις για την πλημμύρα, τις ζημιές και τις ενδεχόμενες ευθύνες, Εμμανουήλ Σκούρτσος και Νικόλαος Μαμάσης. 

Η υπόθεση δεν αφορά μόνο το φαινόμενο στην Καλαμάτα, στη Θουρία και το Πήδημα αλλά και στην Άνω Μεσσηνία όπως και στη Μεσσήνη όπου επίσης δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα, καταστροφές και κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή.

Στ.Μ.