Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 16:28

Παρέμβαση εισαγγελέα είπε ότι θα ζητήσει η μειοψηφία για το που πάνε τα σκουπίδια

Παρέμβαση εισαγγελέα είπε ότι θα ζητήσει η μειοψηφία για το που πάνε τα σκουπίδια

ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ!
Για άλλη μια φορά, η υπόθεση των σκουπιδιών της Καλαμάτας ανέβασε το θερμόμετρο στο Δήμο. Η μειοψηφία είπε ότι θα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να δοθούν τα στοιχεία που ζητάει για την απομάκρυνση των σκουπιδιών, τα οποία δεν δίνει η δημοτική αρχή. Σύμβουλος της πλειοψηφίας είπε ότι πρέπει να ανοίξει και πάλι η Μαραθόλακκα στον Ταΰγετο…!

Το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τέθηκε προς έγκριση η εισήγηση για την απευθείας ανάθεση της απομάκρυνσης των σκουπιδιών, στον ίδιο εργολάβο που κάνει αυτή τη δουλειά επί δύο χρόνια περίπου.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας, Γιάννης Παπαδόπουλος, ενημέρωσε πως η απευθείας ανάθεση θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος Ιανουαρίου περίπου, γιατί μέχρι τότε αναμένεται να έχει αποφανθεί η νέα ανεξάρτητη αρχή ελέγχου συμβάσεων, εάν οι αναθέσεις που κάνει ο Δήμος για τη μεταφορά των σκουπιδιών είναι νόμιμες.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, υποστήριξε ότι οι όροι με τους οποίους ο Δήμος αναθέτει στον εργολάβο την απομάκρυνση των σκουπιδιών, επιτρέπει στον εργολάβο να εισπράττει λεφτά για τα οποία ενδεχομένως δεν έχει δουλέψει και να πλουτίζει αθέμιτα. Όπως είπε, εφόσον δεν υποχρεώνεται ο εργολάβος να υποβάλει παραστατικά τα οποία βεβαιώνουν πού διαθέτει τα σκουπίδια, τότε αυτός μπορεί ενδεχομένως να ισχυρίζεται ότι τα έχει πάει στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, να πληρώνεται σαν να τα έχει πάει εκεί, ωστόσο στην πραγματικότητα μπορεί να τα έχει εναποθέσει σε πάρα πολύ κοντινότερη περιοχή. Ζήτησε λοιπόν, για μια ακόμη φορά, να μπει όρος στη σύμβαση ώστε να πληρώνεται ο εργολάβος μόνο εφόσον υποβάλλει τα συγκεκριμένα παραστατικά.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αρνείται να του παραδώσει στοιχεία για το που πηγαίνουν τα σκουπίδια. Είπε δε ότι έχει ζητήσει από τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, με έγγραφη αίτηση, τα συγκεκριμένα στοιχεία, ωστόσο μόλις σήμερα η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι, αν θέλει στοιχεία, να πάει να ενημερωθεί σχετικά στην Υπηρεσία. 
Τόσο ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Καμβυσίδης όσο και ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Παύλος Μπουζιάνης, υποστήριξαν ότι τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να βγουν από την Υπηρεσία χωρίς όμως να διευκρινίσουν ακριβώς το λόγο.
Τότε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, απάντησε ότι «θέλετε δεν θέλετε, τα έγγραφα αυτά με παραγγελία του εισαγγελέα θα μας τα δώσετε». Επιπλέον ο Σταμάτης Μπεχράκης διερωτήθηκε για το είδος της διαύγειας στο Δήμο Καλαμάτας, όταν υπάρχουν έγγραφα που μένουν στα συρτάρια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ
Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, αναφερόμενος στην οικονομική διάσταση του προβλήματος των σκουπιδιών, υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει και πάλι ο σκουπιδότοπος της Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο. Όπως ισχυρίστηκε, στην Ηλεία έχει δοθεί προσωρινή άδεια για την επαναλειτουργία των χωματερών και ζήτησε αυτό να συμβεί και εδώ, διότι είπε ότι τώρα ο Δήμος πληρώνει 2.500.000 με 3.000.000 ευρώ το χρόνο για να πηγαίνει τα σκουπίδια σε χωματερές άλλων νομών, ενώ θα μπορούσε να τα πηγαίνει στη Μαραθόλακκα και να μην πληρώνει τίποτα. Επικαλέστηκε δε και εκείνος την άποψη του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ότι η Μαραθόλακκα έκλεισε από κομματικά κέντρα που ήθελαν να πλήξουν προεκλογικά τη δημοτική αρχή!
Από την άλλη, ο Σταμάτης Μπεχράκης έβαλε και πάλι το θέμα της αξιοποίησης της Μονάδας Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΛΑΚ), υπογραμμίζοντας ότι μόλις αυτή επισκευάστηκε και κατέστη λειτουργική, η δημοτική αρχή την έκλεισε. Σύμβουλοι της πλειοψηφίας υπερασπίστηκαν το κλείσιμο της ΜΟΛΑΚ και ειδικότερα ο Παύλος Μπουζιάνης υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να επωμιστεί το οικονομικό βάρος της λειτουργίας της Μονάδας, ο Γιάννης Καμβυσίδης είπε ότι η ΜΟΛΑΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει, ο Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι δεν μπορεί να επεξεργαστεί το σύνολο των σκουπιδιών του Δήμου, ενώ ο Θανάσης Ηλιόπουλος είπε ότι το Ασπρόχωμα δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Εντούτοις, το ενδιαφέρον είναι, όπως προέκυψε από την αντιπαράθεση, ότι, ενώ η Υπηρεσία έχει εισηγηθεί την επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ για την επεξεργασία μέρους των απορριμμάτων, η δημοτική επιμένει να αναθέτει σε εργολάβο την απομάκρυνση του συνόλου των σκουπιδιών, με δυσβάσταχτο κόστος για το Δήμο και τους δημότες.
Στ.Μ.