Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 03:15

Απερίγραπτο μπάχαλο με το κρατικό και το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας

ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΗΜΕΡΑ 
Ταραγμένα αναμένεται ότι θα είναι σήμερα τα νερά στο λιμάνι… Μετά την πρόσφατη ένταση, λόγω της απόρριψης της μελέτης του Δήμου για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης, σήμερα πιθανότατα θα σημειωθεί νέα σύγκρουση, αυτή τη φορά για την καθυστέρηση ενεργοποίησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και την προοπτική του κρατικού Λιμενικού Ταμείου…

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Καλαμάτας κατηγορεί το κρατικό Λιμενικό Ταμείο, χωρίς να το κατονομάζει, για «συντονισμένη κωλυσιεργία». Ειδικότερα, η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι η διοίκηση του κρατικού Λιμενικού Ταμείου δεν προωθεί στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα πρωτόκολλα, ώστε να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες και τα περιουσιακά του στοιχεία στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Κατά συνέπεια το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εξακολουθεί να υφίσταται μόνο στα χαρτιά.
Από την άλλη, το κρατικό Λιμενικό Ταμείο αναμένει τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο φέρεται να έχει συστήσει το «πάγωμα» της διαδικασίας.
Σήμερα λοιπόν θα συνεδριάσει η Λιμενική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του εκπροσώπου του Δήμου Καλαμάτας, Δημήτρη Μανδηλάρη, ο οποίος θα καλέσει την Επιτροπή να «ξεπαγώσει» τη διαδικασία και να στείλει στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα πρωτόκολλα ώστε να τα υπογράψει και να ξεκινήσει η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Αν συμβεί ωστόσο αυτό, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο μπέρδεμα και πρόβλημα όσον αφορά τη διαχείριση των λιμενικών υποδομών σε διάφορες περιοχές. Ειδικότερα, όταν η περιουσία του Λιμενικού Ταμείου περάσει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, το οποίο θα έχει αρμοδιότητα μόνο μέχρι τα όρια του Δήμου, τότε θα μείνουν εντελώς «ξεκρέμαστες» άλλες περιοχές, όπως της Μάνης, του Πεταλιδίου, της Κυπαρισσίας, της Μαραθούπολης. Αυτές οι περιοχές θα συνεχίσουν να υπάγονται στην αρμοδιότητα του κρατικού Λιμενικού Ταμείου, το οποίο όμως στην πραγματικότητα θα πάψει να υφίσταται, μιας και τους υπαλλήλους του, τα γραφεία του, τα λεφτά του, γενικά τα πάντα θα πάρει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας…
Στ.Μ.