Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 20:01

«Σκληρό ροκ» από το δήμαρχο προς τη Λιμενική Επιτροπή

«ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ»
Ανέβασε κι άλλο τους τόνους σήμερα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, εναντίον της Λιμενικής Επιτροπής, την οποία έχει βάλει στο στόχαστρο επειδή δήθεν παρεμποδίζει τη…

διαδικασία ενεργοποίησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, αλλά και γιατί απέρριψε την πρόταση του Δήμου για τη δημιουργία πάρκου στη χερσαία ζώνη λιμένος.
«Στέλνω το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα προς τοποθετημένους και διορισμένους, ότι η πόλη είναι εδώ και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή γι’ αυτό το θέμα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Σήμερα επίσης συνεδρίασε η Λιμενική Επιτροπή και μετά από αίτηση του εκπροσώπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας, Γιάννη Μανδηλάρη, επανεξέτασε το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων και των πόρων του κρατικού Λιμενικού Ταμείου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει «παγώσει» εν αναμονή οδηγιών από το υπουργείο Ναυτιλίας, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στη δημοτική αρχή Καλαμάτας. Η Λιμενική Επιτροπή έχει ενημερώσει το υπουργείο ότι, με την ενεργοποίηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Καλαμάτας και Πύλου - Νέστορος, το σύνολο της περιουσίας του κρατικού Λιμενικού Ταμείου θα μεταβιβαστεί σε αυτά. Κατά συνέπεια το κρατικό Λ.Τ. δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί τους Δήμους που δεν έχουν συστήσει δικά τους Λ.Τ., δηλαδή της Τριφυλίας, της Δυτικής Μάνης και της Μεσσήνης.
Ως εκ τούτου η Λιμενική Επιτροπή έχει αποφασίσει να «παγώσει» τη διαδικασία μέχρι να δώσει οδηγίες το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ωστόσο κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθούν οδηγίες και από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα.
Τον γενικό γραμματέα όμως θα επισκεφθεί αύριο, Παρασκευή, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που δήλωσε σήμερα σχετικά: «Αύριο επισκέπτομαι, προγραμματισμένη συνάντηση, τον κ. Αγγελάκα στην Τρίπολη, με τον οποίο θα συζητήσομε το θέμα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Ο κ. Αγγελάκας είναι ο προϊστάμενος αυτών που έχουν τοποθετηθεί στο Λιμενικό Ταμείο, είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους».
Επίσης χθες, Τετάρτη, ο δήμαρχος συμμετείχε σε σύσκεψη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, όπου ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, ενημέρωσε για την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τα λιμάνια. Ο κ. Νίκας τόνισε ότι «πολιτική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για τη μετεξέλιξη λιμανιών σε δημοτικά λιμάνια. Οι χερσαίες ζώνες θα δοθούν στους Δήμους, εκτός από τους χώρους που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία των λιμανιών. Ο ίδιος είπε ότι δεν έχουν καμία δουλειά Λιμενικά Ταμεία να ασχολούνται με τραπεζοκαθίσματα, με πάρκινγκ και με γυρολόγους».
Επιπλέον, ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι εάν η χερσαία ζώνη, από το Πανελλήνιο μέχρι του Κοιλάκου, δεν γίνει πάρκο, όπως ζητάει ο Δήμος, τότε υπάρχει κίνδυνος να πάρει την έκταση αυτή το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για να την αξιοποιήσει. Είπε χαρακτηριστικά: «Εκφράζω μεγάλο προβληματισμό για τα 50 πολύτιμα στρέμματα στη χερσαία ζώνη του προλιμένα. Και να προβληματίζεται και κανένας άλλος, να μην το κάνω μόνος μου, διότι θα είναι συντριβή για την πόλη να χάσει αυτά τα στρέμματα, αυτά δεν είναι του κράτους, είναι της πόλης, είναι του λαού της Καλαμάτας. Δεν πρέπει να χωρίζομε αυτές τις δύο έννοιες. Πόλη και κράτος. Και είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της πόλης, για την ανάσα των κατοίκων. Δηλαδή δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά χώρος αναψυχής και πάρκο».
Στ.Μ.