Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 14:38

“Πανηγυρική” συνέντευξη για το “τεράστιο project” της Ανατολικής Γειτονιάς Καλαμάτας

Νίκος Μπασακίδης, δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, Βασίλης Κουτραφούρης, Ανδρέας Καραγιάννης Νίκος Μπασακίδης, δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, Βασίλης Κουτραφούρης, Ανδρέας Καραγιάννης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Πλέρια ικανοποίηση επικρατεί στη δημοτική αρχή Καλαμάτας, για τη χρηματοδότηση των μελετών ανάπλασης της Ανατολικής Γειτονιάς, με 385.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Μάλιστα το μεσημέρι ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος (με τον Νίκο Μπασακίδη και τον Βασίλη Κουτραφούρη), έδωσε συνέντευξη Τύπου, όπου εμφανίστηκε δικαιωμένος για τις προσπάθειες και τις επιλογές του και των συνεργατών του, ενώ τόνισε ότι η δημοτική αρχή με το έργο της ορίζει το μέλλον της περιοχής. Δεν παρέλειψε και αυτή τη φορά (όπως και χθες για την “Τέντα” και το Πολυκλαδικό), να αναφερθεί στη συμβολή του Αντώνη Σαμαρά  για “την καταλυτική υποστήριξή του”...

“Είναι μια σπουδαία μέρα για το δήμο μας. Μια μεγάλη διεκδίκηση έλαβε απόφαση ένταξης και βαίνει σταδιακά προς υλοποίηση”, είπε ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα “της σκληρής δουλειάς, της σωστής προετοιμασίας και του αγώνα” της δημοτικής αρχής. 

Ο δήμαρχος είπε ότι το “τεράστιο project” στην Ανατολική Γειτονιά αφορά μια συνολική έκταση 110 στρεμμάτων και ειδικότερα αφορά περιοχές στο παλιό στρατόπεδο, στον πρώην καταυλισμό σεισμοπλήκτων Βάγια, καθώς και τις οδούς διασύνδεσης της Ανατολικής Γειτονιάς με την Παραλία και το Ιστορικό Κέντρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων αυτών των παρεμβάσεων, είπε ο δήμαρχος, θα ανέλθει στα 17.000.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, για την ένταξη της χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και για την “άριστη συνεργασία” την οποία έχουν, τον Αντώνη Σαμαρά, τον αντιδήμαρχο που δούλεψε για το έργο αυτό, Νίκο Μπασακίδη, τον ειδικό του συνεργάτη που κόπιασε για την προετοιμασία του φακέλου, Βασίλη Κουτραφούρη και τους υπηρεσιακούς και άλλους συνεργάτες του Παναγιώτα Κουράκλη, Μαρία Νταμάτη, Χριστίνα Λυκουργιά και Παναγιώτη Νασόπουλο. 

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης από την πλευρά του σημείωσε ότι η περιοχή της Ανατολικής Γειτονιάς στην οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις είναι αναπτυσσόμενη, είναι όμως “χωρίς καρδιά και κινητήρια δύναμη, άναρχη, απόμακρη, δυσλειτουργική, χωρίς κέντρο βάρους και καθόλου επισκεψιμότητα”. Αυτή η περιοχή, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, θα αναβαθμιστεί σε ένα πρότυπο αστικό χώρο με παρεμβάσεις που θα γίνουν στο παλιό στρατόπεδο, στον πρώην καταυλισμό Βάγια και στις οδούς Ηρώων, Καλλιπατείρας και Μαυρομιχάλη, που θα διασυνδέσουν την Ανατολική Γειτονιά με την Παραλία και το Ιστορικό Κέντρο. Τέλος ο Νίκος Μπασακίδης τόνισε ότι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία μιας πολυκεντρικής πόλης, με αποκεντρωμένες υποδομές και με αστικό τοπίο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας. 

Τέλος ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, Βασίλης Κουτραφούρης, δήλωσε ότι τα στελέχη του Δήμου είναι χαρούμενα γιατί αποδίδουν καρπούς οι μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν πέρσι προκειμένου να ετοιμαστούν οι φάκελοι για τις διεκδικήσεις των έργων από τη δημοτική αρχή. Το πρόγραμμα στην Ανατολική Γειτονιά, συνέχισε ο κ. Κουτραφούρης, έχει διπλό στόχο και συγκεκριμένα στοχεύει αφενός στην εκπλήρωση του ακόμη ανεκπλήρωτου, όπως σημείωσε, οράματος για το ανατολικό κέντρο της πόλης, όπως αυτό σχεδιάστηκε μετασεισμικά και αφετέρου στην βιοκλιματική και λειτουργική αναβάθμιση της ανατολικής πόλης, όπως έχει προκύψει από την πράξη εφαρμογής. 

Στ.Μ.