Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 15:46

Το Κληροδότημα Παναγιώταρου και οι 150 ρίζες ελιές που δεν έδωσαν ούτε ένα κιλό λάδι!

ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Παραλήφθηκε το μεσημέρι, από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, η χρηματοοικονομική έκθεση για την αξιοποίηση των ακινήτων του Κληροδοτήματος Παναγιώταρου, στη Μικρή Μαντίνεια, μια διαδικασία που “σέρνεται” σχεδόν τρία χρόνια τώρα, κάτι που προκαλεί την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης. Κριτική έγινε και σήμερα, δεν συζητήθηκε ωστόσο το περιεχόμενο της χρηματοοικονομικής έκθεσης, κάτι που θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση με τον μοναδικό επενδυτή που έχει καταθέσει πρόταση αξιοποίησης του Κληροδοτήματος. Ένα θέμα που προέκυψε από τις αναφορές που έγιναν στη Οικονομική Επιτροπή είναι ότι φέτος από τα 150 λιόδεντρα του κληροδοτήματος δεν βγήκε ούτε ένα κιλό λάδι!...

Κατά τη συζήτηση για την παραλαβή της χρηματοοικονομικής μελέτης του Κληροδοτήματος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειες για την αξιοποίηση του περιουσιακού αυτού στοιχείου, που ξεκίνησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ήταν πρόχειρες και λανθασμένες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Επιπλέον υπογράμμισε ότι το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα ακίνητα του Δήμου Καλαμάτας, όπως το Τουριστικό του Ταϋγέτου, τα διατηρητέα κτίρια των πρώην ξενοδοχείων “Αχίλλειον” και “Βασιλικόν”. Ο Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε αυτά τα θέματα να τα διαχειρίζεται η δημοτική αρχή με μεγάλη μελέτη και προσοχή. 

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, πρόσθεσε ότι με τις επιλογές και αποφάσεις της δημοτικής αρχής, παρά τις αντίθετες προτάσεις της αντιπολίτευσης, έχουν χαθεί μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Κληροδοτήματος Παναγιώταρου, “το 2019, το 2020, το 2021 και ο Θεός βοηθός…” Επίσης σημείωσε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, της διαπραγμάτευσης με τον μοναδικό επενδυτή που έχει κάνει πρόταση αξιοποίησης, μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να προκύψει κανένα αποτέλεσμα αλλά με χάσιμο και άλλου χρόνου. 

Ο Λεωνίδας Λιάππας, από την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου, επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή ξεκίνησε με λάθος τρόπο και λάθος διαδικασία τις ενέργειες για την αξιοποίηση του Κληροδοτήματος και γι’ αυτό τώρα, τόνισε, πρέπει μόνη της να ακολουθήσει το δρόμο που έχει διαλέξει, χωρίς μάλιστα να έχει περιθώρια ελιγμών. 

Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, που αποτελεί τη Διοικούσα Επιτροπή του Κληροδοτήματος, Γιώργος Φάβας δεν αποδέχτηκε την κριτική της αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Κληροδοτήματος τόνισε ότι όλες οι ενέργειες της δημοτικής αρχής ήταν υπό τις οδηγίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς καμία παρέκκλιση. Σχετικά με τα υπόλοιπα ακίνητα του Δήμου ο Γιώργος Φάβας τόνισε ότι ο Δήμος δεν έχει απεμπολήσει κανένα από τα δικαιώματά του στις περιπτώσεις όπου οι μισθωτές δεν αναποκρίθηκαν στους όρους των συμφωνητικών που είχαν υπογράψει. Γενικότερα ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας έκανε αυτό που έπρεπε. 

ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά τα 150 ελαιόδεντρα του Κληροδοτήματος στη Μικρή Μαντίνεια η Μαρία Οικονομάκου ζήτησε ενημέρωση αν και πόσο λάδι έβγαλαν φέτος. Η πρόεδρος της Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας, Μαρία Χρονοπούλου, απάντησε ότι όταν την ενημέρωσε ο διευθυντής της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ότι έχει την ευθύνη για το μάζεμα των ελιών, δεν υπήρχε στις ελιές “ούτε κουκούτσι”. Στην επισήμανση της Μαρίας Οικονομάκου ότι ο πρώην πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας, Γιώργος Σπίνος, είχε μαζέψει πέρσι τις ελιές, η σημερινή πρόεδρος απάντησε ότι “κακώς τις μάζεψε”, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης είπε ότι οι ελιές δεν είχαν φέτος τίποτα γιατί είναι αφρόντιστες. 

Η Μαρία Οικονομάκου εξέφρασε την αντίδρασή της, τονίζοντας ότι από τις ελιές αυτές μπορούσε να βγει λάδι και να δοθεί από το Δημοτικό Παντοπωλείο σε πολίτες που το έχουν ανάγκη, ενώ σημείωσε ότι θα βάλει και το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ζήτησε να μη συνεχιστεί η συζήτηση γιατί το θέμα θα ξανάρθει σε επόμενη συνεδρίαση. 

Στ.Μ.