Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 18:52

Αναβάθμιση προαυλίων σχολείων της Καλαμάτας - Έργα χωρίς ιεράρχηση υποστηρίζει η αντιπολίτευση

Δήμος Καλαμάτας και Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προβούν σε έργα στα προαύλια του 4ου και του 18ου Δημοτικών Σχολείων, στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, στο 4ο ΕΠΑΛ, στο 6ο Λύκειο και στο 2ο και 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο, με προϋπολογισμό 235.000 ευρώ. Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή, τόνισαν ότι ό,τι γίνεται στα σχολεία είναι θετικό, ωστόσο πρόσθεσαν ότι πρέπει να υπάρχει μια σωστή ιεράρχηση, υπογραμμίζοντας ότι είναι πιο άμεση η ανάγκη αποκατάστασης της στέγης στο 18ο Δημοτικό Σχολείο και παρεμβάσεων στο πρώην Πολυκλαδικό, στο 10ο Νηπιαγωγείο κ.ά

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την Περιφέρεια, ώστε να γίνουν τα έργα στα προαύλια των σχολείων που προαναφέρθηκαν. Ο Δήμος θα βάλει 135.000 ευρώ και η Περιφέρεια 130.000 ευρώ. 

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κανάκης, συμφώνησε με την εισήγηση της πλειοψηφίας, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση των αναγκών που έχουν τα σχολεία και αναφέρθηκε ειδικότερα στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τη στέγη του το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα υπερθεμάτισαν και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ενώ ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, σημείωσε πως στο 18ο θα γίνει παρέμβαση από το Δήμο φέτος, προσθέτοντας ότι ο Δήμος αναμένει και μια μελέτη που έχει πει ότι θα προσφέρει ο Σύλλογος Γονέων. 

Ο Βασίλης Τζαμουράνης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρώην Πολυκλαδικό και ζήτησε ενημέρωση για το σχεδιασμό του Δήμου προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές. Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι ο Δήμος κινείται σε δύο επίπεδα και έχει εξασφαλίσει την έγκριση της εταιρίας Κτιριακές Υποδομές για την υλοποίηση αναγκαίων έργων,  ενώ αναμένει να προκηρυχθεί σχετικό πρόγραμμα και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να χρηματοδοτηθούν και από αυτό απαραίτητες εργασίες. 

Η Μαρία Οικονομάκου αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το 10ο Νηπιαγωγείο, σημειώνοντας ότι ο Δήμος δεν τα έχει αντιμετωπίσει παρότι είχε πει ότι θα επιληφθεί. Και γι’ αυτό το ζήτημα ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος απάντησε ότι θα υπάρξει αντιμετώπιση από το Δήμο

Ο Λεωνίδας Λιάππας, από την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου, σημείωσε ότι έργα πλαστικοποίησης που έγιναν στο 6ο Δημοτικό αστόχησαν, γιατί η πλαστικοποίηση “ξέφτισε” πολύ γρήγορα. Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος απάντησε ότι αυτό συνέβη γιατί το δάπεδο ήταν προβληματικό, ενώ σε άλλα σχολεία που οι πλαστικοποιήσεις δεν πέτυχαν ο Δήμος κάλεσε τον εργολάβο να αποκαταστήσει το πρόβλημα προκειμένου να τον πληρώσει. 

Τέλος ο Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος ανέφερε ότι οι ανάγκες για παρεμβάσεις στα σχολεία είναι πολύ μεγάλες ωστόσο δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι. Ο Βασίλης Τζαμουράνης σχολίασε ότι χρήματα υπάρχουν και υπενθύμισε ότι ο Δήμος δεν κατάφερε να απορροφήσει χρηματοδότηση (ΣΑΤΑ) ειδικά για τα σχολεία. Η απάντηση του Δημήτρη Μαστραγγελόπουλου ήταν ότι πια ο Δήμος απορροφά όλους τους διατιθέμενους πόρους. 

Στ.Μ.