Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 16:23

Οξεία αντιπαράθεση για το λιμάνι και το παραθαλάσσιο πάρκο

Οξεία αντιπαράθεση για το λιμάνι και το παραθαλάσσιο πάρκο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης, η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας υπερασπίστηκε την απόφαση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, να προσφύγει…

…στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να ακυρωθεί η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση του Δήμου για τη δημιουργία πάρκου στη χερσαία ζώνη λιμένος.
Η κουβέντα επεκτάθηκε και στο φλέγον ζήτημα της εκχώρησης της περιουσίας και των αρμοδιοτήτων του κρατικού Λιμενικού Ταμείου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, διαδικασία που έχει «παγώσει» από τη Λιμενική Επιτροπή εν αναμονή οδηγιών από το υπουργείο Ναυτιλίας, αν και αναμένεται να ξεμπλέξει το ζήτημα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, όσο και ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, επέκριναν το γεγονός ότι ο δήμαρχος εξαπέλυσε βολές εναντίον των μελών της Λιμενικής Επιτροπής, που ψήφισαν υπέρ της απόρριψης της πρότασης του Δήμου για τη δημιουργία του πάρκου στη χερσαία ζώνη, από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι του Κοιλάκου. Ιδίως ο Θόδωρος Μπρεδήμας μίλησε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ενώ «αντεπίθεση» εξαπέλυσε ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Ηλιόπουλος, που χαρακτήρισε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δικηγόρο της Λιμενικής Επιτροπής, ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου! Η ανταπάντηση του Θόδωρου Μπρεδήμα προς τον Θανάση Ηλιόπουλο ήταν ότι είναι ένας ανεπαρκής υποστηρικτής του δημάρχου και ένας κατ’ επάγγελμα υβριστής!
Ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να κρίνει πρώτα τον εαυτό της και μετά τη Λιμενική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ανάπλασης στη χερσαία ζώνη με την κατεπείγουσα διαδικασία και χωρίς να αφήσει να γίνει συζήτηση.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, τόνισε από την πλευρά του ότι το λιμάνι είναι λαϊκή περιουσία που δεν πρέπει να παραδοθεί σε ιδιώτες.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, επανήλθε στο θέμα της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του κρατικού Λιμενικού Ταμείου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας ζητάει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Συγκεκριμένα παρουσίασε έγγραφο του υπουργείου, που καλεί το κρατικό Λιμενικό Ταμείο να εφαρμόσει άμεσα τη νομοθεσία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύλου - Νέστορος, η οποία μάλιστα σημειώνει ότι ήδη έχει καθυστερήσει. Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι προφανώς η θέση του υπουργείου Ναυτιλίας είναι η ίδια και σε ότι αφορά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Πάντως η Λιμενική Επιτροπή, με νέα απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα, έχει ζητήσει από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα, οδηγίες για το πώς θα χειριστεί το θέμα.
Στ.Μ.