Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 02:37

Τα δημοτικά τέλη δε γίνεται να μειωθούν λέει ο δήμαρχος Καλαμάτας

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Όσο ο Δήμος πληρώνει πανάκριβα την απομάκρυνση των σκουπιδιών τόσο αποκλείεται και το ενδεχόμενο μείωσης των δημοτικών τελών. Αυτό απάντησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στον…

…επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρο Μπρεδήμα, που ζήτησε να μειωθούν τα τέλη με τα οποία επιβαρύνονται τα νοικοκυριά, καθώς επίσης να απαλλαγούν από αυτά οι νέοι επαγγελματίες.
Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν έχει μειώσει τα δημοτικά του τέλη και ιδίως ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση, γιατί δεν θα έχει χρήματα να απομακρύνει τα σκουπίδια. Αν βρεθεί λύση και μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε θα μπορεί να εξεταστεί η μείωση των τελών, είπε ο δήμαρχος, που για μια φορά ακόμη άφησε αιχμές για το κλείσιμο της «Μαραθόλακκας». Είπε ότι μόνο στην Καλαμάτα και την Τρίπολη έκλεισαν οι σκουπιδότοποι και αναγκάζονται οι δύο Δήμοι να πληρώνουν πανάκριβα για τη διαχείριση των σκουπιδιών τους. Σημειώνεται ότι οι δύο σκουπιδότοποι που ανέφερε ο δήμαρχος, έχουν κλείσει με δικαστικές αποφάσεις και πιθανόν οι αιχμές του στόχευαν σε εκείνους που έλαβαν τις συγκεκριμένες αποφάσεις…
Ο επικεφαλής του Δικτύου, Σταμάτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε από την πλευρά του στις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ, υπογραμμίζοντας ότι εξίσου σημαντικό θέμα είναι να προχωρήσει ο Δήμος στον εξορθολογισμό, τον έλεγχο και τη συντήρηση των δικτύων, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα και με μικρότερο κόστος, κάτι που θα δώσει περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις των τιμολογίων. Επιπλέον, σχολίασε ότι η παρουσίαση των νέων τιμολογίων αμέσως μετά την αντικατάσταση του Σαράντου Μαρινάκη από την προεδρία της ΔΕΥΑΚ, ενδεχομένως αποσκοπούσε στο να φορτωθεί αποκλειστικά σε εκείνον η ευθύνη για την τιμολογιακή πολιτική της προηγούμενης διετίας, ενώ η ευθύνη είναι συνολικά της δημοτικής αρχής.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, απάντησε ότι οι μειώσεις στα τιμολόγια είχαν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και η νέα διοίκηση έβαλε απλά την τελευταία πινελιά.
Επίσης τόνισε ότι περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ δεν υπάρχουν, γιατί η Επιχείρηση πρέπει να έχει χρήματα στα ταμεία της ώστε να καλύπτει τη συμμετοχή της για την εκτέλεση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα.
Στ.Μ.