Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 15:55

Αγωγή από τους φορείς με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου επί της νομιμότητας της “ληστρικής” ρήτρας αναπροσαρμογής

Παναγιώτης Μουλάς, Σωτήρης Τσώνης, Κώστας Μαργέλης, Παύλος Κρανιώτης, Δημήτρης Φαββατάς Παναγιώτης Μουλάς, Σωτήρης Τσώνης, Κώστας Μαργέλης, Παύλος Κρανιώτης, Δημήτρης Φαββατάς

ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 
Στο σύνολό τους οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, το πρωί, συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου του, Κώστα Μαργέλη, για την υποβολή κοινής αγωγής στα δικαστήρια επί της νομιμότητας της “ληστρικής” ρήτρας αναπροσαρμογής της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο κατά τη συνάντηση που είχαν οι φορείς τέθηκαν και προτάσεις για επιπλέον ενέργειες, βασικά κινητοποιήσεις, οι οποίες θα ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να βρει τις απαιτούμενες λύσεις υπέρ των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τέτοιες προτάσεις έκαναν ο Βαγγέλης Μάινας, από την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου και ο Αντώνης Κατσάς, δικηγόρος, όμως ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, απάντησε ότι ο Σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία συντονισμού των φορέων για τη δρομολόγηση νομικών και όχι “ακτιβιστικών” ενεργειών…

Ο κ. Μαργέλης σημείωσε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει προβεί στην προεργασία για την κατάθεση της αγωγής, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ΔΣΚ “έχει σαφή άποψη, ότι (η ρήτρα αναπροσαρμογής) αντίκειται στους γενικούς όρους συναλλαγών, στην προστασία του καταναλωτή και στο δίκαιο του ανταγωνισμού”. Επίσης ανέφερε ότι ο Σύλλογος συγκεντρώνει εξώδικα πολιτών και επαγγελματιών που πλήττονται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ακόμη ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι το αίτημα είναι να μην γίνει καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα σπίτι και σε καμία επιχείρηση μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της δικαιοσύνης για τις αγωγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του, Σωτήρη Τσώνη και Παναγιώτη Μουλά αντίστοιχα, το Επιμελητήριο με τον αντιπρόεδρό του Παύλο Κρανιώτη, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ με τον πρόεδρό του Δημήτρη Φαββατά, ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων με την Καλλιόπη Αργυροπούλου, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων με τον πρόεδρό του Γιώργο Καπερώνη, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας με τον πρόεδρό του Γιώργο Εγγλέζο, o Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ με τον πρόεδρό του Χρήστο Αντωνόπουλο, η Αγωνιστική Συνεργασία με τον Βαγγέλη Μάινα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας με τον Παύλο Χριστόπουλο. 

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Μαργέλης τόνισε ότι πολλοί πολίτες που δεν έχουν αφήσει ποτέ στη ζωή τους απλήρωτο λογαριασμό έχουν φτάσει σήμερα στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων “λόγω της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς” . Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο. 

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, όπως και των υπόλοιπων φορέων οι εκπρόσωποι, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Επιπλέον όμως ο κ. Τσώνης σημείωσε ότι χρειάζεται να αναληφθούν και άλλες ενέργειες που να ασκήσουν πίεση, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Ο Παύλος Κρανιώτης, από το Επιμελητήριο, τόνισε ότι ενώ είναι λογιστής και ενώ ασχολήθηκε με το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος που γνωρίζει έχει καταλάβει πως ακριβώς υπολογίζεται αυτή. Τη χαρακτήρισε μάλιστα ληστρική, παράνομη,  καταχρηστική, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι βάζει τροχοπέδη στην πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας. 

Ο Δημήτρης Φαββατάς,  από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αύξηση στο μισθό τους 12 χρόνια. 

Ο Γιώργος Καπερώνης, από την ΟΕΒΕΣ ζήτησε άμεσα πολιτική λύση στο πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι φορείς να παλεύουν στα δικαστήρια για τα αυτονότητα. 

Ο Γιώργος Εγγλέζος, από τον Εμπορικό Σύλλογο, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν άλλο αυτή την εκτόξευση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε ότι από την κυβέρνηση έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, πρόσθεσε όμως ότι δεν φτάνουν.

Ο Βαγγέλης Μάϊνας, από την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, έδωσε μεν τις ευχαριστίες του προς τον Δικηγορικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του, τόνισε όμως πως δεν αισθάνεται υπερήφανος γιατί έπρεπε άλλοι φορείς να έχουν κινητοποιηθεί εδώ και καιρό ενάντια σε αυτές τις αυξήσεις. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, το οποίο σημείωσε ότι ήταν 3% και έχει φτάσει 23%. Ο Βαγγέλης Μάϊνας, σε ό,τι αφορά την αγωγή, είπε ότι δεν φτάνει ως αντίδραση και χρειάζεται να γίνουν και άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη. 

Ο Παύλος Χριστόπουλος, από την Ένωση Γονέων, είπε ότι η αύξηση των λογαριασμών έχει αναγκάσει γονείς να περικόψουν δαπάνες που μπορεί να είναι σε ένα βαθμό απαραίτητες για τα παιδιά τους, ενώ στα σχολεία η αύξηση έχει μεγαλώσει το κόστος λειτουργίας των κυλικείων και γενικότερα το κόστος λειτουργίας των σχολικών μονάδων. 

Τέλος ο Αντώνης Κατσάς επίσης έκρινε θετικά την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου και έδωσε συγχαρητήρια, είπε όμως ότι αυτή δεν αρκεί αλλά χρειάζεται να γίνουν και ριζοσπαστικές δράσεις, όπως για παράδειγμα αποκλεισμός των γραφείων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στ.Μ.