Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 18:16

Γιατί τόση έμφαση για την υποβολή της πρότασης ανάπλασης 17 οδών στο κέντρο της Καλαμάτας

Νίκος Μπασακίδης, Θανάσης Βασιλόπουλος, Τάσος Σαρδέλης, Βασίλης Κουτραφούρης Νίκος Μπασακίδης, Θανάσης Βασιλόπουλος, Τάσος Σαρδέλης, Βασίλης Κουτραφούρης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  
Έργο μεγαλύτερο και από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα είναι οι αναπλάσεις των 9.500.000 ευρώ σε 17 οδούς στο κέντρο της Καλαμάτας, εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότηση, σημείωσε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Πρόσθεσε ότι είναι έργο που εντάσσεται στο όραμα της δημοτικής αρχής για την Καλαμάτα. Σημείωσε ότι το όραμα αυτό σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί μέσα από την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες πόλεις της Ευρώπης. Αναφέρθηκε επίσης στη δρομολόγηση των αναπλάσεων στην ανατολική συνοικία της πόλης, για τις οποίες εκπονούνται οι μελέτες από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Ουσιαστικά ο δήμαρχος αναφέρθηκε σήμερα σε μια μεγάλη διεκδίκηση και έναν σχεδιασμό που διαχωρίζει τη δημοτική του αρχή από τις προηγούμενες, με τη χάραξη οράματος και με τη διεκδίκηση μεγάλων έργων που εμπνεύστηκε και σχεδίασε η ίδια…

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου για την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης των αναπλάσεων στο κέντρο: “Για το καλό της Καλαμάτας και κόντρα σε όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες αποφάσισα να κυνηγήσω μέχρι το τέλος και να διεκδικήσω κάθε δυνατότητα ένταξης, ακριβώς όπως πιστέψαμε και διεκδικήσαμε την ένταξη στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”.

Στη συνέντευξη μίλησαν επίσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Μπασακίδης, ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Βασίλης Κουτραφούρης και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Μεσσηνίας, περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης, που από την πλευρά του σημείωσε ότι η εταιρία “ανταποκρίθηκε πλήρως” και ετοίμασε το μελετητικό έργο που της ανέθεσε ο Δήμος. Σημειώνεται ότι η αμοιβή του Δήμου προς την Αναπτυξιακή για την ετοιμασία της πρότασης ανέρχεται σε 197.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε η υποβολή της πρότασης του Δήμου μέσα στην προθεσμία που είχε τεθεί από το υπουργείο ανάπτυξης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί, εφόσον εγκριθεί, από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, τα υπηρεσιακά στελέχη που εργάστηκαν γι’ αυτήν, κάνοντας ειδική αναφορά στον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Νασόπουλο και τη συγκοινωνιολόγο Αγγελική Κανελλοπούλου, τον ειδικό του σύμβουλο “που πήρε πάνω του την πρόταση” και την Αναπτυξιακή Εταιρία, για την οποία είπε: “Έκανε πολύ περισσότερα από όσα έλεγε η σύμβασή της και απέδειξε ικανότητα και σωστό συντονισμό. Είναι συνεργάτες που χαίρεσαι να δουλεύεις μαζί τους γιατί πάντα τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και φέρνουν αποτέλεσμα”. 

Τέλος ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι “δεν έχουμε λάβει απόφαση ένταξης, έχουμε όμως πιθανότητες, γιατί είναι υψηλότατος ο βαθμός ωριμότητας της πρότασής μας, η οποία διαθέτει τις απαραίτητες εγκρίσεις. Μιλάμε για μια διεκδίκηση 9,5 εκατ. ευρώ, ίσως και μεγαλύτερη από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που πετύχαμε στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο.  Εύχομαι να λάβει έγκριση χρηματοδότησης και με όλα τα επερχόμενα οφέλη από το πρόγραμμα των 100  κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων να προσδώσει στην Καλαμάτα την ταυτότητα που της αξίζει και στους πολίτες την ποιότητα ζωής που τους αξίζει”. 

Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Βασίλης Κουτραφούρης, σημείωσε ότι η πρόταση του Δήμου για τις αναπλάσεις στο κέντρο της Καλαμάτας αποσκοπεί στην βιοκλιματική ανάπλαση μεγάλου τμήματος στον κεντρικό ιστό της πόλης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση περισσότερου δημόσιου χώρου στους πολίτες, ενισχύει την προσβασιμότητα με μεγάλα πεζοδρόμια, με οδηγούς τυφλών, με ράμπες για τα αμέα, ενισχύει το αστικό πράσινο, βελτιώσει τον αστικό εξοπλισμό και εγκαθιστά “σμαρτ” εφαρμογής. 

Στ.Μ.