Κυριακή, 22 Μαϊος 2022 10:29

Είναι σκόπιμη μέσα σε τέτοια κρίση η διοργάνωση αγώνα τριάθλου στην Καλαμάτα με πάνω από 54.000 ευρώ;

Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Λεωνίδας Λιάππας Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Λεωνίδας Λιάππας

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  
Και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας καταψήφισαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής, για τη διοργάνωση αγώνα τριάθλου, στις 25 και 26 Ιουνίου, με προϋπολογισμό 54.484 ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος θα βάλει κάτι παραπάνω από 19.000 ευρώ. Καταψήφισαν τονίζοντας ότι η δαπάνη είναι μεγάλη μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκονται οι πολίτες. Η δημοτική αρχή δεν έπεισε για το πως προέκυψε η ιδέα και η απόφαση για την πραγματοποίηση αυτού του αγώνα…

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, δήλωσε βέβαιος ότι κάποια εταιρία που διοργανώνει τέτοιου είδους αγώνες ανά τη χώρα προσέγγισε τη δημοτική αρχή, έκανε την πρόταση και έγινε αποδεκτή. Ωστόσο ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι πρόκειται για ιδέα της δημοτικής αρχής, η οποία επικοινώνησε με άλλους Δήμους που διοργανώνουν ανάλογους αγώνες, πήρε πληροφορίες και στοιχεία και τώρα θα αναζητήσει συνεργάτες που μπορούν να φέρουν εις πέρας την πραγματοποίηση του αγώνα. 


Τάσος Αγγελής, Νίκος Μπασακίδης, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, Αναστάσης Σκοπετέας, Γιώργος Φάβας

Επίσης ο Βασίλης Κοσμόπουλος είπε ότι η εποχή δεν είναι κατάλληλη για την πραγματοποίηση τέτοιων δαπανών, όταν μάλιστα γίνονται ήδη άλλες σημαντικές διοργανώσεις στην πόλη, όπως για παράδειγμα τα “Παπαφλέσσεια”. “Καλό είναι να το δοκιμάσουμε αλλά όχι αυτή την περίοδο” είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. 

Αυτή την περίοδο “δεν μπορούμε να ξοδεύουμε αφειδώς τα χρήματα” είπε και ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας. Επίσης σημείωσε ότι τα 19.000 ευρώ που θα δώσει ο Δήμος για τους αγώνες είναι χρήματα που φτάνουν για να περάσει μια οικογένεια έναν ολόκληρο χρόνο. 

Ο Λεωνίδας Λιάππας, εκπρόσωπος της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου, ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να ξανάρθει στην Οικονομική Επιτροπή εάν η δημοτική αρχή διορθώσει τις δαπάνες που φαίνονται υπερβολικές, όπως για τη δημοσιογραφική υποστήριξη της διοργάνωσης. 

Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Αναστάσης Σκοπετέας, από την πλευρά του ανέφερε ότι θα λάβουν μέρος στον αγώνα περίπου 400 αθλητές, ενώ ο Δήμος το ανώτερο που θα πληρώσει είναι τα περίπου 19.000 ευρώ, γιατί εάν στη διοργάνωση μπει και κάποιος άλλος φορέας θα αναλάβει μέρος του συγκεκριμένου κόστους. 

Στην εισήγηση του θέματος σημειώνονται τα εξής: “Ο Δήμος Καλαμάτας, σχεδιάζει να διοργανώσει ένα multisport event (τριάθλο, κολύμβηση, τρέξιμο και ποδηλασία) με την ονομασία Kalamata Action, στα πρότυπα αντίστοιχων events άλλων πόλεων της Ελλάδος, με αντίστοιχες ονομασίες. Σκοπός της διοργάνωσης αυτής, είναι η ανάπτυξη και στην πόλη μας ενός από τους μεγαλύτερους τριαθλητικούς αγώνες, ενταγμένου στο πρωτάθλημα WTL, με διεύρυνση των συμμετοχών σε διεθνές επίπεδο μετά το δεύτερο έτος. Η εκδήλωση θα έχει αθλητικότουριστικό χαρακτήρα. Μέσα από τοπικές δράσεις και ενεργοποίηση συλλόγων και ομάδων θα επιτευχθεί μια ευρύτερη αθλητική και εθελοντική παρακαταθήκη στην περιοχή. Παράλληλα, σκοπός είναι τόσο η ευαισθητοποίηση των νέων μέσα από ανάλογα ερεθίσματα, όσο και η αθλητική ψυχαγωγία των ενηλίκων.

Το “Kalamata Action” θα αποτελέσει ένα δημοτικό multisport event - αθλητική εκδήλωση, με κύριο διοργανωτή τον Δήμο Καλαμάτας. Είναι μια διοργάνωση που θα φέρει το όνομα της περιοχής και θα αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει ένα ετήσιο αθλητικό – τουριστικό προϊόν που θα παραμείνει στην Καλαμάτα. Ανάλογες δράσεις πραγματοποιούνται ήδη και στους Δήμους Ναυπλιέων, Επιδαύρου, Πόρου και λίμνης Πλαστήρα. Γίνεται αντιληπτό, ότι ένα ανάλογο event σε έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό όπως η Καλαμάτα, έχει πολλά να προσφέρει.

Ο Δήμος Καλαμάτας, προτίθεται να διαθέσει ποσό ύψους έως 18.500,00€ για τη διοργάνωση του “Kalamata Action” και 750,00€ για το παράβολο της άδειας τέλεσης των αγώνων. Το ανωτέρω ποσό, αποτελεί μέρος της συνολικής δαπάνης που απαιτείται για την εν  λόγω διοργάνωση, η οποία ανέρχεται σε 54.484,00€”.

Στ.Μ.