Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 21:45

Ενδιαφέρεται ο Ανδρέας Καραμπίνης για το Δήμο Καλαμάτας - Περιπλέκεται ή ξεμπερδεύεται το σκηνικό;

Μετά τις δηλώσεις του γνωστού γιατρού, Ανδρέα Καραμπίνη, στο Messiniapress, ότι «θα ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι δήμαρχος Καλαμάτας», πάει να ανοίξει για τα καλά η αυλαία της διαμόρφωσης του σκηνικού ενόψει της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές του 2023, οι οποίες όμως σενάρια λένε ότι εξετάζεται να αναβληθούν για το τέλος της Άνοιξης του 2024, ώστε να γίνουν ξανά μαζί με τις ευρωεκλογές. Ο Ανδρέας Καραμπίνης δήλωσε στο Messiniapress «έχει φτάσει σχετική πρόταση, η οποία με τιμά», πρόταση να ηγηθεί δημοτικού συνδυασμού. 

Την πρόταση αυτή φέρονται να βλέπουν με θετικό μάτι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Βασίλης Κοσμόπουλος και Μαρία Οικονομάκου. Σίγουρα όμως πρέπει να προβληματίζονται από την πιθανή αυτή υποψηφιότητα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Βασίλης Τζαμουράνης που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, σε συναντήσεις του με εκπροσώπους άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, να είναι είναι υποψήφιος δήμαρχος ει δυνατόν και με τη δική τους υποστήριξη, καθώς και ο Παύλος Μπουζιάνης, που από καιρό έχει ξεκινήσει επαφές για να κατέβει επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. 

Ο γνωστός γιατρός Ανδρέας Καραμπίνης, ξάδελφος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του “παίζει” για το Δήμο Καλαμάτας. Η Νέα Δημοκρατία ή σημαίνοντες παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας ήθελαν να χριστεί υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας το 2006, αλλά εκείνη την εποχή είχε αφιερωθεί στην επιστήμη του και τελικά δήμαρχος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας εκλέχτηκε ο Παναγιώτης Νίκας και διατήρησε το αξίωμα για 13 χρόνια, καθώς εκλέχτηκε άλλες δύο φορές, από την πρώτη Κυριακή μάλιστα. 

Είναι χαρακτηριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” του 2006: “Στον Δήμο Καλαμάτας η N.Δ. «πιέζει» ασφυκτικά τον γιατρό - εντατικολόγο κ. Ανδρέα Καραμπίνη, ο οποίος όμως δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την ιατρική για να εγκατασταθεί στην Καλαμάτα και δεν αναμένεται να ενδώσει, όπως είχε κάνει στις εκλογές του 1996 όταν είχε μπει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος με την προτροπή του εξαδέλφου του, υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου. Το χρίσμα, πάντως, διεκδικεί ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Σ. Παναγιωτόπουλος”.

Αν και στις δηλώσεις του στο Messiniapress ο Ανδρέας Καραμπίνης σημειώνει ότι «οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι εκλογές για την Καλαμάτα, όχι εκλογές για τα κόμματα», η ενδεχόμενη υποψηφιότητά του θεωρείται πάρα πολύ πιθανό να επηρεάσει την υποψηφιότητα του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, γιατί οπωσδήποτε θα “τραβήξει” ψηφοφόρους από τον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας. 

Η υποψηφιότητα αυτή επίσης θα επηρεάσει την υποψηφιότητα του Βασίλη Τζαμουράνη, που απευθύνεται κυρίως στον κεντρώο χώρο, ο οποίος σε αυτή την πολιτική συγκυρία έχει περισσότερο στραμμένο το βλέμμα του προς τα δεξιά, απ’ όπου προέρχεται ο Ανδρέας Καραμπίνης. 

Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ήταν απίθανο να στηρίξει και αυτός μια υποψηφιότητα σαν του Ανδρέα Καραμπίνη και λόγω της σχέσης της ηγεσίας με τον Προκόπη Παυλόπουλο, από την εποχή της επιλογής του ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο μέσα από τη στήριξη μιας τέτοιας υποψηφιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα, όπου τα ποσοστά του είναι υψηλά, δεν θα μπορέσει να εκπέμψει κανένα πολιτικό αυτοδιοικητικό μήνυμα. 

Πάντως με οι δηλώσεις του Ανδρέα Καραμπίνη αναγκαστικά θα επισπεύσει τις κινήσεις των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων, από τους οποίους αναμένονται αντιδράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Στ.Μ.