...τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ιδιοκτήτες ακινήτων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση για την μετακίνηση του κόμβου του Νέδοντα από την όχθη του χείμαρρου στην Αγιάννα.
Ο Γιάννης Καρνέσης, που βρέθηκε σήμερα στην Καλαμάτα, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει αν έχουν υποβληθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είπε ωστόσο ότι ακόμη και αν έχουν γίνει προσφυγές αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει αναγκαστικά το έργο.
Δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο σέβεται απολύτως τους πολίτες και τα δικαιώματά τους, ωστόσο διαθέτει «οπλοστάσιο» να αντιμετωπίσει την όποια προσφυγή, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «η τήρηση κατά γράμμα των προβλεπόμενων διαδικασιών».
Σε ερώτησή μας εάν αποτελεί κατά γράμμα τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου- προκειμένου να μετακινηθεί ο κόμβος από το Νέδοντα στην Αγιάννα- απλά με μια απόφαση του υπουργού, απάντησε ότι αυτά είναι λεπτομέρειες τις οποίες δεν μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα από εκείνον!
Ένας άνθρωπος πάντως που γνωρίζει άριστα την υπόθεση, μιας και είναι από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, είναι ο Γιώργος Θ. Μπένος, που σε κείμενό του περιγράφει επακριβώς όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα με το ζήτημα του λεγόμενου κόμβου του Νέδοντα.
«Η καθυστέρηση κατασκευής των δύο συνδετηρίων κλάδων της περιμετρικής οδού Καλαμάτας με την οδό Αρτέμιδος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις επιλογές του αρμόδιου Υπουργείου μετά το έτος 2009.
Συγκεκριμένα:
1. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει απαλλοτριώσει τα απαραίτητα ακίνητα για την κατασκευή του Α/Κ (ανισόπεδου κόμβου) του χειμάρρου Νέδοντα και των δύο κλάδων οι οποίοι θα συνδέουν την περιμετρική οδό Καλαμάτας με την παρόχθια οδό του Νέδοντα, την οδό Αρτέμιδος, στον Α/Κ του Νέδοντα. Οι δύο κλάδοι θα έχουν σημείο σύνδεσης με την περιμετρική οδό στη χ.θ. 28+796, και προσανατολισμό από δύση προς ανατολή και θα συνδέονται μετά από 834 μέτρα με την οδό Αρτέμιδος, κάτω από τη γέφυρα της περιμετρικής οδού, στον Α/Κ του Νέδοντα, στη χ.θ. 29+630 (Σχέδιο Σ2.6 της οριζοντιογραφίας του Α/Κ Νέδοντα και Α/Κ Σπάρτης, το οποίο έχουν συντάξει οι μελετητές Αθ. Γεωργίου & Συνεργάτες ΕΕ, ΄Ανοδος ΕΤΕ και ΕΜΑ ΕΠΕ, τον Απρίλιο του 2004.)
2. Η θέση αυτή του Α/Κ του Νέδοντα, είναι στη χ.θ. 29+630 της περιμετρικής οδού, δηλαδή, στη δυτική πλευρά της κοίτης του ομώνυμου χειμάρρου, ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας, και στην αρχή της οδού Αρτέμιδος. Η κοίτη του χειμάρρου Νέδοντα ανήκει στην κυριότα του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση υπ΄αριθμ. 189/1978 του Ν.Σ.Κ., η οποία έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υφυπουργό στις 03.04.1978. Η θέση αυτή του Α/Κ του Νέδοντα προβλέπεται και από το ισχύον από 03.05.2011 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας. (ΦΕΚ 77 ΑΑΠ/03.05.2011, σελίδες 781 και 819).
3. Με βάση τα ανωτέρω, στις 14.12.2011 το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε στο ΤΠ&Δ την προσωρινή αποζημίωση, η οποία έχει καθοριστεί με την απόφαση 40/2011 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για τα ακίνητα που έχουν απαλλοτριωθεί για την κατασκευή του Α/Κ του χειμάρρου Νέδοντα, καθώς και των δύο κλάδων που θα συνδέουν την περιμετρική οδό Καλαμάτας με την παρόχθια οδό του Νέδοντα, την οδό Αρτέμιδος, στον Α/Κ του Νέδοντα (ΦΕΚ 355 ΑΑΠ /30.12.2011).
4. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρά τη συντελεσθείσα για λόγους δημόσιας ωφέλειας απαλλοτρίωση, αδράνησε για την κατασκευή του Α/Κ του Νέδοντα και των δύο συνδετήριων κλάδων της περιμετρικής οδού με την οδό Αρτέμιδος στον Α/Κ του Νέδοντα, και ενέταξε σε συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση, την οποία προκήρυξε στις 08.11.2012, την απαλλοτρίωση και άλλων, νέων, ακινήτων και των συστατικών τους, εκτάσεως συνολικού εμβαδού 29.966,00 μ2, και πάλι "για λόγους δημόσιας ωφέλειας", για τον ίδιο, όμως, σκοπό, προκειμένου:
α) Να μεταφέρει τον Α/Κ του Νέδοντα από την υπό κατασκευή γέφυρα της περιμετρικής οδού, από τη χ.θ. 29+630 430 μέτρα δυτικότερα, στη χ.θ. 29+200, και να κατασκευάσει πλέον τον Α/Κ στην υπό κατασκευή γέφυρα της περιμετρικής οδού, πάνω από το "ρέμα Ανδριανού", στην Αγία ΄Αννα.
β) Να αλλάξει τη θέση και τον προσανατολισμό των δύο συνδετήριων κλάδων και να συνδέσει την περιμετρική οδό Καλαμάτας με την οδό Αρτέμιδος με δύο ν έ ο υ ς πλέον κλάδους. Οι δύο νέοι κλάδοι θα έχουν σημείο σύνδεσης με την περιμετρική οδό στη χ.θ. 28+800 και θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό με την περιμετρική οδό από δύση προς ανατολή μέχρι τον ν έ ο Α/Κ (ανισόπεδο κόμβο) του ρέματος Ανδριανού, στην Αγία ΄Αννα, στη χ.θ. 29+200. Στη συνέχεια οι δύο κλάδοι αντί να έχουν θέση και προσανατολισμό από δύση προς ανατολή, θα έχουν νέα θέση και νέο προσανατολισμό από βορρά προς νότο και πορεία δια μέσου της δυτικής πλευράς του λόφου "Κούμαρι" του Ελαιώνα της Αγίας ΄Αννης, καταλήγοντας στην οδό Αρτέμιδος στο ύψος της γέφυρας της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας (ΦΕΚ 349 ΑΑΠ/08.11.2012.).
Δηλαδή, πρόκειται περί εγκατάλειψης των ήδη απαλλοτριωθεισών εκτάσεων και επιβολής νέων απαλλοτριώσεων. Oι νέες αυτές απαλλοτριώσεις θα επιβαρύνουν το κόστος του έργου διπλά, και μάλιστα στους χαλεπούς καιρούς που διέρχεται η χώρα, και θα καθυστερήσουν ουσιωδώς την ολοκλήρωσή του.
5. Η κατασκευή του νέου Α/Κ τού ρέματος Ανδριανού, στην Αγία ΄Αννα και των δύο νέων συνδετήριων κλάδων της περιμετρικής οδού Καλαμάτας με την οδό Αρτέμιδος που περιέχονται στην πράξη απαλλοτρίωσης, ΔΕΝ προβλέπεται από το ισχύον από 03.05.2011 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας.
6. Στις 22 Αυγούστου 2012, υπενθυμίσαμε στους εκπροσώπους της Κεντρικής Διοίκησης, στο Δημαρχείο της Καλαμάτας ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας προβλέπει την κατασκευή του Α/Κ στο χείμαρρο Νέδοντα. Ακόμη τους πληροφορήσαμε, ότι η προγραμματιζόμενη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση νέων ακινήτων θα προσκρούσει στην πάγια νομολογία του ΣτΕ. Και τούτο, διότι το ΓΠΣ Καλαμάτας ΔΕΝ προβλέπει την κατασκευή νέου Α/Κ στο ρέμα Ανδριανού και δύο νέων συνδετήριων κλάδων της περιμετρικής οδού Καλαμάτας με την οδό Αρτέμιδος στη δυτική πλευρά του λόφου Κούμαρι του Ελαιώνα της Αγίας ΄Αννης.
7. Στις 27 Αυγούστου 2012, η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων ΄Εργων Μελετών Κατασκευών ΄Εργων Παραχώρησης Πελοποννήσου -ΕΥΔΕ/ΜΚ/ΕΠΠ - του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με έγγραφό της και με Αριθ.Πρωτ. ΕΠΠ/Π2/Φ1 /οικ 13398, ζήτησε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας να αναλάβει ο Δήμος την πρωτοβουλία και να κινήσει τη διαδικασία για την "αναθεώρηση του Εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Καλαμάτας", διότι "Όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη συνάντησή μας, στο Γ.Π.Σ. της Καλαμάτας δεν απεικονίζεται ορθά η σύνδεση του Ανισόπεδου Κόμβου του Νέδοντα με την οδό Αρτέμιδος μέσω του κλάδου της Αγιάννας."
8. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, το Δημοτικό Σμβούλιο Καλαμάτας με την απόφασή του 412/2012, γνωμοδότησε για την τροποποίηση του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, με προτεινόμενη αλλαγή "τη σύνδεση του Ανισόπεδου Κόμβου του Νέδοντα με την οδό Αρτέμιδος μέσω του κλάδου της Αγία ΄Αννας", πριν παρέλθει η εκ του νόμου προβλεπόμενη πενταετία από την έγκρισή του.
9. Παρά ταύτα, δηλαδή χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία τροποποίησης του ΓΠΣ Καλαμάτας, στις 8 Νοεμβρίου 2012, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προχώρησε στην προκήρυξη της συμπληρωματικής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων και των συστατικών τους για την κατασκευή του Α/Κ στο ρέμα του Ανδριανού και των δύο νέων συνδετηρίων κλάδων της περιμετρικής οδού Καλαμάτας με την οδό Αρτέμιδος, δια μέσου της δυτικής πλευράς του λόφου Κούμαρι του Ελαιώνα της Αγίας ΄Αννης.
10. Στις 28 Νοεμβρίου 2012, η Διέθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας απέστειλε σε 19 φορείς την απόφαση 412/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, προκειμένου αυτοί να γνωμοδοτήσουν για την προτεινόμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο τροποποίηση του ΓΠΣ Καλαμάτας.
Πως προέκυψε ο Α/Κ του ρέματος Ανδριανού και οι δύο νέοι συνδετήριοι κλάδοι της περιμετρικής οδού Καλαμάτας με την οδό Αρτέμιδος;
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στις 14.12.2007, ζήτησε από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να επανεξεταστεί η σύνδεση της περιμετρικής οδού με την οδό Αρτέμιδος «με τρόπο τεχνικά ηπιότερο και να χωροθετηθεί, όπου τεχνικά είναι ορθό (περιοχές Αγιάννα ή Νέδοντα), με την προϋπόθεση ότι δεν θα τροποποιήσει το Σχέδιο Πόλης και δε θα γίνει αιτία καθυστέρησης του έργου.» (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας 729/2007)
Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και στις 18.02.2009 μετακίνησε τον Α/Κ από το χείμαρρο Νέδοντα, 500 μέτρα δυτικότερα στο ρέμα Ανδριανού, στην Αγία ΄Αννα. Ακόμη, «χωροθέτησε» τη σύνδεση του νέου Α/Κ της περιμετρικής οδού με την οδό Αρτέμιδος δια μέσου του ρέματος «Ανδριανού» του Ελαιώνα στην Αγία ΄Αννα και άλλαξε "τον Σχεδιασμό του ΄Εργου στην Περιμετρική Οδό Καλαμάτας, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Εισόδου μέχρι και την σύνδεση με την Οδό προς Αρεόπολη (μήκους 8 περίπου χλμ." (Απόφαση υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με Α.Π. ΕΠΠ/Π2/Φ1/ οικ 1958/18.02.2009).
Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ενώ:
α. Ο Δήμος Καλαμάτας είχε αναθέσει από το έτος 2005 μετά από διεθνή διαγωνισμό στη μελετητική ομάδα "ΡLAS ΕΠΕ Ι. Καρανίκας-Α. Φραντζεσκάκης & συν. Αραμπατζή -Καρρά Χρυσάνθη-Ντοκόπουλο Δ.", τη σύνταξη του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Καποδιστριακού Δήμου και την αναθεώρηση του υφισταμένου ΓΠΣ του οικισμού Καλαμάτας (Σύμβαση με α.π. 9846/10.06.2005).
β. Επρόκειτο να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας ο καθορισμός της τιμής μονάδας αποζημίωσης και των ακινήτων και των συστατικών τους για την κατασκευή του Α/Κ του Νέδοντα στη δυτική πλευρά της κοίτης του χειμάρρου και στην αρχή της παρόχθιας οδού του Νέδοντα, της οδού Αρτέμιδος και των δύο κλάδων οι οποίοι θα συνδέουν την περιμετρική οδό Καλαμάτας με την παρόχθια οδό του Νέδοντα, την οδό Αρτέμιδος, στον Α/Κ του Νέδοντα.
Ακολούθησε, στις 11 Ιανουαρίου 2011 η τροποποιητική κοινή υπουργική απόφαση περιβαλλοντικών όρων, η οποία προέβλεπε τη μετακίνηση ανατολικότερα, από το ρέμα Ανδριανού στη δυτική πλευρά του λόφου Κούμαρι του Ελαιώνα της Αγίας ΄Αννης, των δύο νέων κλάδων της περιμετρικής οδού Καλαμάτας από τον Α/Κ του ρέματος Ανδριανού μέχρι την οδό Αρτέμιδος, δια μέσου της δυτικής πλευράς του λόφου "Κούμαρι" του Ελαιώνα της Αγίας ΄Αννης (βλ. ΚΥΑ με Α.Π. 195212/11.01.2011).
Σημειωτέον, ότι μία εβδομάδα αργότερα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας με την υπ΄αριθμ. 40/18.01.2011 απόφασή του - Διαδικασία απαλλοτριώσεων - καθόρισε την προσωρινή τιμή αποζημίωσης των ακινήτων και των συστατικών αυτών, τα οποία είχαν ήδη απαλλοτριωθεί αναγκαστικώς για την κατασκευή του Α/Κ του Νέδοντα στη δυτική πλευρά της κοίτης του χειμάρρου και στην αρχή της παρόχθιας οδού του Νέδοντα, της οδού Αρτέμιδος και των δύο συνδετηρίων κλάδων της περιμετρικής οδού Καλαμάτας με την οδό Αρτέμιδος στον Α/Κ του Νέδοντα.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας, εγκρίθηκε στις 29 Μαρτίου 2011, και ο Α/Κ του Νέδοντα εικονίζεται στο χάρτη ο οποίος συνοδεύει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας, στην ίδια θέση με εκείνη του κτηματολογικού διαγράμματος το οποίο αναφέρεται στην απόφαση 40/18.01.2011 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, δηλαδή, στη δυτική πλευρά της κοίτης του χειμάρρου Νέδοντα και στην αρχή της παρόχθιας οδού του Νέδοντα, της οδού Αρτέμιδος (ΦΕΚ 77 ΑΑΠ/03.05.2011).
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, α γ ν ό η σ ε το ισχύον ΓΠΣ Καλαμάτας, αλλά και την πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να κινήσει τη διαδικασία για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, όπως το ίδιο το Υπουργείο είχε προτείνει, και προκήρυξε τη συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση (ΦΕΚ 349 ΑΑΠ/08.11.2012.)».