Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 17:48

Κόντρες για τη μείωση των δημοτικών τελών στο Δήμο Καλαμάτας

Κόντρες για τη μείωση των δημοτικών τελών στο Δήμο Καλαμάτας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οι μειώσεις των δημοτικών τελών που ανήγγειλε η δημοτική αρχή δεν ακουμπούν αυτούς που θα έπρεπε κατά προτεραιότητα να ωφεληθούν, υποστήριξαν το μεσημέρι, σε μια ακόμη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με αντιπαραθέσεις, οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών…

Η πιο ουσιαστική εξαγγελία είναι η μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων, τους οποίους καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, κατά 10%, κατά 50% των επιχειρήσεων που λειτουργούν στη Ναυαρίνου από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα και κατά 25% των επιχειρήσεων της Ναυαρίνου από την Ακρίτα μέχρι το τέλος της ανατολικής παραλίας.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, υποστήριξε ότι πρόκειται για εξαγγελία που στοχεύει στον σφετερισμό των ψήφων των Καλαματιανών, δεδομένου μάλιστα ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες ο δήμαρχος έλεγε πως δεν υπάρχει δυνατότητα για καμία μείωση των τελών.
Ο Τάσος Νιάρχος, της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής είναι φιλολαϊκή μόνο στα λόγια ενώ στην πράξη στηρίζει απόλυτα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Νίκος Φωτέας, της «Πρωτοπορίας», τόνισε ότι θα έπρεπε να προταχθούν άλλες κατηγορίες, όπως τα καφενεία στα μικρά χωριά, όπου η κίνηση είναι μηδαμινή ωστόσο η μείωση των τελών για τους κοινόχρηστους χώρους είναι μόλις 10%, όταν στη Ναυαρίνου είναι 50%! Ζήτησε μείωση των τελών για τα καφενεία στα χωριά κατά 90%, όπως επίσης γενναίες μειώσεις για τα καταστήματα στην πλατεία Όθωνος και τη μαρίνα.
Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι ανοιχτή να εξετάσει τη μείωση των τελών σε διάφορες άλλες κατηγορίες, εφόσον όμως το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση του Δήμου.
Εξήγησε ότι στη Ναυαρίνου τα τέλη μειώνονται σε τόσο υψηλό ποσοστό, διότι το χειμώνα η κίνηση είναι μηδαμινή ή σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα τις περισσότερες ημέρες μένουν κλειστά.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας επέμεινε ότι η δημοτική αρχή έχει τα περιθώρια μεγαλύτερων μειώσεων, δεδομένου ότι στο τέλος του 2012 βρίσκονταν στα ταμεία του Δήμου 6,1 εκατ. ευρώ. Ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Ηλιόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, απάντησαν ότι αυτό το ποσό δεν αποτελεί πλεόνασμα αλλά δεσμευμένα χρήματα, στο σύνολό τους σχεδόν, για έργα που έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επίσης ο Θανάσης Ηλιόπουλος επέστρεψε στον Θόδωρο Μπρεδήμα τις αναφορές για ψηφοθηρικές ενέργειες, ενώ εκείνος του ανταπάντησε να μην προαλείφεται για διάδοχος του Παναγιώτη Νίκα, γιατί είναι στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου με τους υποψηφίους διαδόχους…!
Στ.Μ.