Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 22:39

Κεφαλαιώδους σημασίας η απεργία της 20ης Φλεβάρη υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ

Κώστας Πετρόπουλος, Μαρία Οικονομοπούλου, Παναγιώτης Κουφαλάκος Κώστας Πετρόπουλος, Μαρία Οικονομοπούλου, Παναγιώτης Κουφαλάκος

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Η απεργία της 20ης Φλεβάρη αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες μάχες που καλείται να δώσει η εργατική τάξη, γιατί στο επίκεντρο των αιτημάτων είναι η υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που συνδέεται…

…με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Αυτό υπογράμμισαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο της Καλαμάτας, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και οργανώσεων που εντάσσονται σε αυτό. Κάλεσαν δε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τον αγώνα του ΠΑΜΕ για τη διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και απέναντι στη στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Στη συνέντευξη μίλησαν ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Κουφαλάκος, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Μαρία Οικονομοπούλου και ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ, λογιστής Κώστας Πετρόπουλος.
«Με αιχμή την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την υπεράσπιση των ανέργων, την αντίσταση στα χαράτσια και τους φόρους που εξοντώνουν το λαό, αλλά και την απάντηση στην ένταση της καταστολής, τα κλαδικά συνδικάτα του ταξικού μετώπου με τους συμμάχους μας ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΓΕ οργανώνουμε την πάλη μας για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη» σημείωσε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, που συνέχισε ως εξής: «Η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ για το 2013 είναι κεφαλαιώδους σημασίας για ολόκληρη την εργατική τάξη, δεν αφορά μόνο όσους αμείβονται με αυτήν. Είναι ο άξονας όπου στηρίζεται το βιοτικό επίπεδο όλων των εργαζομένων, αφού πάνω της στηρίζονται εκατοντάδες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις. Είναι το θεμέλιο που πάνω εκεί τα κλαδικά συνδικάτα, οι ομοσπονδίες χτίζουν όλο το οικοδόμημα των διεκδικήσεών τους. Όλα τα επιδόματα και όχι μόνο, αφού από τη Σύμβαση εξαρτώνται τα ωράρια και ο χρόνος εργασίας, οι άδειες, όλα τα εργασιακά δικαιώματα».
Ο κ. Κουφαλάκος τόνισε ότι η απεργία της 20ης Φλεβάρη πρέπει να απαντήσει και στην κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Η επίταξη των απεργών του Μετρό, η σύλληψη και η παραπομπή σε δίκη των 35 συνδικαλιστών στελεχών του ΠΑΜΕ, η επιστράτευση των ναυτεργατών δεν είναι «εικόνες» από το παρελθόν. Είναι το μέλλον που επιφυλάσσει το κεφάλαιο για κάθε εργατικό αγώνα, για ολόκληρη την εργατική τάξη, αλλά και όλες τις κοινωνικές ομάδες που θα τολμήσουν να βγούνε στο δρόμο και να διεκδικήσουν. Η όξυνση του αυταρχισμού πάει χέρι χέρι με την παραπέρα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, είναι βασικό εργαλείο στην προσπάθεια του κεφαλαίου να απογυμνώσει τους εργαζόμενους από όποιο δικαίωμα τους απέμεινε. Η περιφρούρηση του δικαιώματος στην απεργία, η υπεράσπιση του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση και στους εργατικούς αγώνες, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο αυτών που απεργούν και επιστρατεύονται, αλλά όλων των συνδικάτων, ολόκληρης της εργατικής τάξης, όλου του λαού».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος ο κ. Κουφαλάκος υποστήριξε: «Μας κατηγορούν ότι σπάμε την ενότητα των εργαζομένων, αφού κάνουμε ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Τους απαντάμε: Ο αγώνας του ταξικού κινήματος είναι αγώνας για τα συμφέροντα των εργαζομένων και  συνδέεται άμεσα με την ισχυροποίηση του μετώπου κατά του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, κατά των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αυτές οι ηγεσίες δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν την Εργατική Τάξη, εκπροσωπούν τα αντίπαλα συμφέροντα. Κάτω από την πίεση του ταξικού κινήματος και των εργαζομένων, αλλά και για διάφορες σκοπιμότητες, παίρνουν αποφάσεις για κάποιες κινητοποιήσεις, αλλά δεν δίνουν πεντάρα για την προετοιμασία τους, αφορίζουν τον συντονισμό των εργαζομένων, δεν συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική – δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες της Εργατικής Τάξης.
Παράδειμα: Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου που σε πρόσφατη συνεδρίαση, στην πρόταση μας για τις συλλογικές συμβάσεις τοποθετήθηκε σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναγνωρίζοντας την δύσκολη οικονομική θέση της χώρας μας. Ο Γραμματέας, για να διατηρήσει την συνεργασία και για την υπεράσπιση της πολιτικής του ευρωμονόδρομου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλησε να συζητηθούν οι αιτίες και αρκέστηκε να ψηφίσει μόνο το σχέδιο διεκδίκησης για την νέα συλλογική σύμβαση χωρίς να κάνει τον κόπο να βάλει την δική του άποψη για το πολιτικοικονομικό σύστημα και τις αιτίες πού γεννούν την κρίση του. Με τέτοιους συνδικαλιστές δεν έχουμε τίποτα το κοινό. Ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να έχει στρατηγική απελευθέρωσης και διεκδίκηση της δικής του εργατικής λαϊκής εξουσίας, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε Ένωση του Κεφαλαίου».
Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ κατά την ημέρα της απεργίας θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μάρτη, στις 11 το πρωί.