Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 02:04

Σπασμένα τα κεραμίδια στη Μονή Μαρδακίου, καταστρέφονται οι αγιογραφίες

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Από τους σεισμούς του 1986 μέχρι σήμερα η σκεπή του καθολικού της Ιεράς Μονής Μαρδακίου, στη Νέδουσα της Αλαγονίας, έχει ανακατασκευαστεί δύο φορές, όμως και πάλι είναι κατεστραμμένη…! Μαζί καταστρέφονται και οι εξαιρετικά σημαντικές αγιογραφίες του καθολικού…

(φωτογραφίες)

Κάτοικοι της Νέδουσας επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την  καταστροφή των κεραμιδιών, καθώς τονίζουν ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε ζητήσει να τοποθετηθούν άλλα κεραμίδια, που να αντέχουν τον πάγο, ωστόσο η Υπηρεσία έβαλε ίδια κεραμίδια με αυτά που είχαν καταστραφεί και στο παρελθόν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Η εικόνα της κεραμοσκεπής μιλάει μόνη της. Όλα, σχεδόν, τα κεραμίδια  είναι είτε σπασμένα είτε ξεφλουδισμένα και σπασμένα. Το αποτέλεσμα είναι να περνούν νερά στο ναό και να καταστρέφουν και τις αγιογραφίες. Υπάρχουν σημεία στις αγιογραφίες όπου έχει βγουν βγει παχιά στρώματα μούχλας από την υγρασία! Νερά μέσα στο ναό μπαίνουν και από την ξύλινη πόρτα του καθολικού.
Όπως σημειώνεται σε ιστότοπο του πρώην υπουργείου Πολιτισμού, «στο εσωτερικό του (ναού) διασώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες του έτους 1635, έργο του Δημητρίου Κακαβά, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους των αρχών του 17ου αιώνα στην Πελοπόννησο».
Το αίτημα των κατοίκων της Νέδουσας είναι να επισκευαστεί η σκεπή και να προστατευτεί αυτό το σημαντικό μνημείο.
Στ.Μ.