Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 08:00

Νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις την Τρίτη για την περιμετρική οδό Καλαμάτας

Νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις την Τρίτη για την περιμετρική οδό Καλαμάτας

ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ!
Διαδικασία νέων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων αύριο, Τρίτη, στο Μονομελές Πρωτοδικείο, για την περιμετρική οδό της Καλαμάτας, πλην όμως οι ιδιοκτήτες κατά των οποίων στρέφεται το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχουν λάβει γνώση της σχετικής αίτησης!...

Για άλλη μια φορά το Ελληνικό Δημόσιο εκπλήσσει με τους χειρισμούς του, την προχειρότητά του, αλλά κάποιες φορές και με την αυθαιρεσία του, την οποία πληρώνουν οι ιδιοκτήτες που χάνουν την περιουσία τους.
Αύριο πρόκειται να γίνει η δικάσιμος για τον καθορισμό της προσωρινής αποζημίωσης που δικαιούνται 177 ιδιοκτήτες, για τμήματα της γης τα οποία απαλλοτριώνονται προκειμένου να κατασκευαστεί ο κλάδος που θα συνδέει την περιμετρική με την Αρτέμιδος. Η ανάγκη κατασκευής του κλάδου προέκυψε μετά τη μετακίνηση του κόμβου από το Νέδοντα στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου.
Όπως πληροφορηθήκαμε όμως από ιδιοκτήτες, δεν τους έχει επιδοθεί αντίγραφο της αίτησης του Ελληνικού Δημοσίου προς το Πρωτοδικείο για τις νέες αυτές αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, γιατί ο Δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου και Πρόεδρος Πρωτοδικών, Δημήτριος Νέγκας, γράφει στην Πράξη Ορισμού της Δικασίμου: «Για τη συζήτηση της παραπάνω αίτησης ορίζεται ως τόπος το Κατάστημα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ακροατήριο Ασφαλιστικών Μέτρων, και χρόνος η 9-4-2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 9:00 π.μ., με τον όρο να επιδοθεί αντίγραφο της αίτησης και της πράξης αυτής προ δέκα ημερών πριν από τη συζήτηση με την επιμέλεια του αιτούντος».
Αυτός ο όρος, τον οποίο επιβάλλει η νομοθεσία, δεν έχει εκπληρωθεί. Τουλάχιστον στους ιδιοκτήτες με τους οποίους συνομιλήσαμε δεν έχει επιδοθεί η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Αναμένεται λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα προκύψει από αυτή τη μη τήρηση του συγκεκριμένου όρου από το Ελληνικό Δημόσιο.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα που δημιουργεί εντυπώσεις και ερωτήματα:
Ανάλογη διαδικασία αναγκαστικών απαλλοτριώσεων σαν την αυριανή, έχει προσδιοριστεί και για τις 28 Μάη. Η συγκεκριμένη αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου αφορά κυρίως το λεγόμενο κόμβο Καρέλια και τον κλάδο που θα τον συνδέει με την Αθηνών. Σε αυτή την περίπτωση οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες είναι 87.
Το ζήτημα είναι ότι η υπουργική απόφαση για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τον κλάδο του λεγόμενου κόμβου Καρέλια δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ η απόφαση για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τον κλάδο του λεγόμενου κόμβου Νέδοντα, δημοσιεύτηκε αργότερα, στις 8 Νοεμβρίου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εν τούτοις, στα δικαστήρια έρχονται πρώτα οι απαλλοτριώσεις για το λεγόμενο κόμβο του Νέδοντα και μετά για το λεγόμενο κόμβο Καρέλια! Έτυχε ή υπάρχει λόγος; Το να έτυχε μοιάζει απίθανο. Αν λοιπόν υπάρχει λόγος και αυτός είναι ότι ο κλάδος εξόδου του περιμετρικού στο Νέδοντα έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα, τότε γιατί το Ελληνικό Δημόσιο πηγαίνει αύριο στο δικαστήριο χωρίς να έχει επιδώσει στους ιδιοκτήτες την αίτησή του, όπως ορίζει ο νόμος;
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις τόσο για τη μία όσο και για την άλλη περίπτωση θα γίνουν με τον ίδιο νόμο, τον καινούργιο, αυτόν που ορίζει ότι τα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα παραδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο εντός δέκα ημερών από την επίδοση της απόφασης καθορισμού της προσωρινής αποζημίωσης, πριν γίνει δηλαδή και το Εφετείο και καθοριστούν οι οριστικές τιμές! Και οι δύο αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα γίνουν λοιπόν με τον καινούργιο Νόμο και δεν θα υπάρξει διαφορετική μεταχείριση, όπως φέρεται να ενημερώνει ο «Μορέας», που φτιάχνει και εκμεταλλεύεται το έργο.
Στ.Μ.