Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 00:50

Τα "Εξάρχεια" στην αγορά της Μαδρίτης από έναν Καλαματιανό

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΟΡΕΥΤΑΚΗΣ
Με τον Μανώλη είμαστε φίλοι από την ηλικία της εφηβείας. Μεγαλώνοντας χαθήκαμε, μέχρι που ένας άλλος φίλος μού είπε ότι βρίσκεται στη Μαδρίτη! Έχει ανοίξει μαγαζί σε εμπορική αγορά της πόλης. Πουλάει προϊόντα από την Καλαμάτα και ευρύτερα τη Μεσσηνία…

(φωτογραφίες)

Ο Μανώλης Χορευτάκης είναι παιδί διαμάντι. Από μικρός στη δουλειά, με λαϊκή καταγωγή, ντόμπρος στη συμπεριφορά, με αγνή καρδιά. Είχα όμως να τον δω χρόνια. Μια μέρα ο κοινός μας φίλος, Δημήτρης Χριστόπουλος, μου είπε ότι είναι μια χαρά αλλά λίγο μακριά… Στην Ισπανία! Γεμάτος υπερηφάνεια και χαρά ο Δημήτρης, με ενημέρωσε ότι ο Μανώλης εκεί στη Μαδρίτη ξετρελαίνει τους Ισπανούς με τις Καλαματιανές γεύσεις που τους προσφέρει, με τα μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα, με τα αρωματικά βότανα του Ταϋγέτου.
Το μαγαζί του ο Μανώλης το έχει ονομάσει «Εξάρχεια», καθ’ ότι δεν είναι από τους τύπους που συμπαθούν την εξουσία και ακόμη περισσότερο τους εξουσιαστές.
Ο έρωτας είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μανώλης «ξενιτεύτηκε». Η σύντροφός του, που τη γνώρισε στην Ελλάδα το 2003, είναι από τη Μαδρίτη. Επί οκτώ χρόνια, πότε πήγαινε ο Μανώλης στην Ισπανία, πότε ερχόταν στην Ελλάδα η σύντροφός του, μέχρι που το 2011 πήραν την απόφαση, λόγω και της αφόρητης κατάστασης που είχε δημιουργήσει η οικονομική κρίση, να ζήσουν στη Μαδρίτη.
«Τον πρώτο χρόνο πέρασα δύσκολα», μου είπε ο Μανώλης και εξήγησε: «Μη νομίζεις ότι εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από την Ελλάδα. Η κρίση είναι σοβαρή και στην Ισπανία και δεν μπορούσα να βρω δουλειά. Ήμουν σχεδόν έτοιμος να γυρίσω πίσω, αλλά μέσω ενός γνωστού μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να νοικιάσω ένα χώρο και να φτιάξω μαγαζί σε κεντρική αγορά της Μαδρίτης. Με τις οικονομίες που είχα και με την εμπειρία μου από τις οικοδομικές εργασίες του παρελθόντος, ανακαίνισα το χώρο και ξεκινήσαμε το παραδοσιακό μαγαζάκι μας, που το ονομάσαμε «Εξάρχεια (Exargia)».
Ο Μανώλης προσφέρει στους πελάτες του παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα, αλλά μαγειρεύει κι όλας ελληνικά φαγητά. Έχει ελιές, λάδια, παστέλια, παξιμάδια, σύκα, τυριά, τσάι από τον Ταΰγετο, ρίγανη κ.ά.
Πλέον ο Μανώλης έχει προσαρμοστεί και περνάει καλά. Τον εντυπωσιάζει μάλιστα «το πόσα κοινά έχουμε οι Έλληνες με τον Ισπανικό λαό και το πόσο πολύ μας εκτιμούν. «Αναγνωρίζουν ότι οι ρίζες του πολιτισμού τους ξεκινούν από την Ελλάδα. Κάθε μέρα περνούν από το μαγαζί Ισπανοί και μας λένε «καλημέρα». Σου λέω όμως ότι και εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα, μεγάλη ανεργία, φτώχια, ανέχεια. Ίσως δεν είναι τόσο άσχημα όσο σε εμάς, αλλά είναι δύσκολα αδερφέ».
Έλληνες υπάρχουν φυσικά και άλλοι στη Μαδρίτη και μάλιστα γίνονται συναντήσεις, ενώ αρκετοί πηγαίνουν και ψωνίζουν στο μαγαζί του Μανώλη. Ωστόσο, «το μέρος όπου είναι σίγουρο ότι θα συναντηθούμε οι Έλληνες, είναι στις διαδηλώσεις, που τελευταία γίνονται πολλές στην Ισπανία».
Νομίζω ότι όλοι οι φίλοι του Μανώλη θα είμαστε το ίδιο χαρούμενοι για εκείνον. Άνοιξε τα φτερά του, βρέθηκε μακριά και φτιάχνει τη ζωή του κρατώντας την ψυχή του καθαρή και ελεύθερη…
Σταύρος Μαρτίνος