Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 17:42

To “μαξιλάρι” του Δήμου Καλαμάτας “φουσκώνει” και οι επενδύσεις “κοιμούνται”

To “μαξιλάρι” του Δήμου Καλαμάτας “φουσκώνει” και οι επενδύσεις “κοιμούνται”

“Μαξιλάρι”, όχι του Τσακαλώτου ή της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και στο Δήμο Καλαμάτας. Είναι το ταμειακό υπόλοιπο που χρόνο με το χρόνο αυξάνει και έχει ξεπεράσει πια τα 16.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2023 προέβλεπε ότι οι τόκοι που εισπράττονται από τις καταθέσεις αυτές θα ανέλθουν στις 177.000 ευρώ. Η πρόβλεψη όμως έπεσε εντελώς έξω γιατί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου οι εισπράξεις τόκων ήταν σχεδόν διπλάσιες και συγκεκριμένα 306.000 ευρώ! Είναι αυτό ένα θετικό στοιχείο για το Δήμο Καλαμάτας; Σύμφωνα με τον Βασίλη Τζαμουράνη όχι. 

 

Η κριτική που έκανε ο Βασίλης Τζαμουράνης στη δημοτική αρχή, την Παρασκευή το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για τα οικονομικά στοιχεία του Οκτωβρίου 2023, ήταν ότι αυτή η αύξηση των εισπράξεων τόκων αποδεικνύει την αδυναμία της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει τα έργα, με αποτέλεσμα τα χρήματα των έργων να μένουν αναπορρόφητα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας κ. Τζαμουράνης συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι την αδυναμία της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει έργα δεν τη δείχνει μόνο η αύξηση των εσόδων από τόκους αλλά διάφοροι άλλοι δείκτες των καταστάσεων υλοποίησης του προϋπολογισμού. Χαρακτηριστικά είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει ότι οι επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες, δηλαδή για υλοποίηση έργων, θα ανέλθει στα 29.000.000 ευρώ όμως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή δύο μήνες πριν το κλείσιμο της χρονιάς, οι επιχορηγήσεις αυτές ήταν μόλις 2.482.000 ευρώ! “Εκείνο το οποίο είναι αντικείμενο της κριτικής μας είναι ότι υπάρχει μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο το οποίο δεν έχει απορροφηθεί στα έργα. Αυτό το λένε και τα άλλα στοιχεία” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαμουράνης. 

Επιπλέον σημείωσε ότι εκεί που υπάρχει πάρα πάρα πολύ μεγάλη υστέρηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει το λόγο, είναι στην είσπραξη υπολοίπων προηγούμενων οικονομικών ετών, επισημαίνοντας ότι ενώ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη 17.352.034 ευρώ, το ποσό που έχει εισπραχθεί είναι μόλις 458.793 ευρώ!

Από την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής δεν δόθηκε κάποια απάντηση για όσα υποστήριξε ο Βασίλης Τζαμουράνης. 

Στ.Μ.