Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 11:40

“Υπάρχει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας που συμπεριφέρεται σαν γουρούνι;”

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας φωτό αρχείο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας φωτό αρχείο

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

Η επιστολή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, προς τον Βασίλη Κοσμόπουλο και τον Δημήτρη Πολίτη, η οποία αναφέρεται στον Δημήτρη Φαββατά και στην οποία γίνεται λόγος για γουρούνια, για συνδικαλισμό της τεμπελιάς και στην οποία ο δημοτικός σύμβουλος χαρακτηρίζεται κύριος με τη λέξη όμως σε εισαγωγικά, όχι μόνο δεν προβλημάτισε τον δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, αλλά αντίθετα την έκρινε δικαιολογημένη. Ωστόσο μόνο ο δήμαρχος κράτησε αυτή τη στάση, γιατί στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο μίλησαν τρία στελέχη της δημοτικής αρχής, οι αντιδήμαρχοι Σαράντος Μαρινάκης και Γιώργος Φάββας, που είπαν ότι το θέμα αυτό αφορά προσωπική διαφορά του Δημήτρη Φαββατά και του Μητροπολίτη και δεν πρέπει να τίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και ο Γιάννης Μπάκας, που έκανε ένα συμψηφισμό της συγκεκριμένης υπόθεση με υπόθεση χαρακτηρισμών που είχε κάνει στο παρελθόν ο Παναγιώτης Χειλάς για στελέχη της δημοτικής αρχής χωρίς τότε να πάρει θέση η αντιπολίτευση, όπως είπε…

 

“Ένα πράγμα ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο”, τόνισε ο Δημήτρης Φαββατάς και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό είναι να πάρει θέση το Σώμα σχετικά με την επιστολή του Μητροπολίτη, αν δηλαδή την αποδέχεται ή αν την καταδικάζει. “Υπάρχει μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που συμπεριφέρεται σαν γουρούνι;” κάλεσε ο Δημήτρης Φαββατάς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να απαντήσουν, με αφορμή το περιεχόμενο της επιστολής του Μητροπολίτη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας έκρινε δικαιολογημένο το περιεχόμενο της επιστολής, επειδή, όπως είπε, είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Δημήτρη Φαββατά, στην οποία χαρακτήριζε ανάλγητη και αλαζονική τη συμπεριφορά του Μητροπολίτη. Ο δημοτικός σύμβουλος είχε κάνει παρέμβαση με τις συγκεκριμένες αναφορές με αφορμή τα εργασιακά θέματα στο ίδρυμα “Η Στέγη της Εκκλησίας” και συγκεκριμένα απολύσεις, για τις οποίες όσοι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δικαιώθηκαν, καθώς χαρακτηρίστικαν “καταχρηστικές”. 

“Η συμπεριφορά σας ήταν αγενέστατη, όπως και η φρασεολογία που χρησιμοποιήσατε κατά του Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Και τώρα τι μας ζητάτε; Να επιβραβεύσουμε αυτή την αγενέστατη συμπεριφορά και στάση σας; Προφανώς και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό” είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καλαμάτας. Επιπλέον υποστήριξε ότι ο Δημήτρης Φαββατάς εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως δημοτικού συμβούλου για να επιτεθεί στον Μητροπολίτη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ

Ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, καταδίκασε ως επαίσχυντη την επιστολή με τους χαρακτηρισμούς σε βάρος του Δημήτρη Φαββατά και τόνισε ότι φράσεις της επιστολής αυτής “δεν συνάδουν με την ιδιότητα, το πνευματικό ρόλο και το κύρος του συντάκτη τους”. 

Πρόσθεσε ότι “λυπάμαι προσωπικά που η υπόθεση αυτή έχει  φτάσει στο δικαστήριο (σ.σ. αγωγή κατά του Δ.Φαββατά από το Δ.Σ. του Ιδρύματος, ύψους 150.000 ευρώ). Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις των αιρετών σε θέματα εργασιακά, που δεν έχουν προσωπικά χαρακτηριστικά και δεν αναφέρονται με προσωπικές επιθέσεις σε κάποιους ανθρώπους, δεν θα πρέπει να φτάνουν στα δικαστήρια. (...) Ελπίζω και εύχομαι η δικαιοσύνη χωρίς εμπάθειες, με πνεύμα δικαίου, να δικαιώσει τον συνάδελφο και να σταματήσει το θέμα εδώ”.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, από την πλευρά του τόνισε ότι πρόκειται για μια πολιτική αντιπαράθεση για εργασιακά-συνδικαλιστικά θέματα που ποινικοποιείται από τον Μητροπολίτη και χαρακτήρισε απαράδεκτη ενέργεια την επιστολή του και την αγωγή εναντίον του Δημήτρη Φαββατά. “Εδώ μιλάμε για δικαστήρια που έχουν δικαιώσει τους εργαζόμενους όλες τις φορές” είπε ο Δημήτρης Οικονομάκος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν έχει καμία σχέση με θέματα πίστης, αντίθετα πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση γιατί δημιουργεί ιστορικό ποινικοποίησης των πολιτικών τοποθετήσεων και αντιπαραθέσεων μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι θέμα υπεράσπισης της ελεύθερης γνώμης που πρέπει να έχει ένας δημοτικός σύμβουλος, είπε ακόμη. 

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, από την πλευρά του τόνισε ότι “δεν έχει ρόλο το Δημοτικό Συμβούλιο σε τέτοιες δικαστικές αντιπαράθεσεις” σχολιάζοντας όμως εμμέσως τη στάση του Δημήτρη Φαββατά και λέγοντας συγκεκριμένα ότι δεν μπορεί ένας δημοτικός σύμβουλος να τοποθετείται επί παντός επιστητού μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή όταν κάποιος υπερβάλει θα πρέπει να το αναγνωρίζει. 

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η παρέμβαση του αντιδήμαρχου Γιώργου Φάβα, που είπε συγκεκριμένα ότι “ως Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουμε καμία δουλειά σε μια προσωπική διένεξη μεταξύ του σεβασμιωτάτου και του κ. Φαββατά”, προσθέτοντας και εκείνος ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες των λεγόμενών του. 

ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

“Εδώ πρόκειται κατά την άποψή μου για μια ευθεία παρέμβαση εκ μέρους του σεβασμιωτάτου στο δικαίωμα έκφρασης γνώμης δημοτικού συμβούλου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο” είπε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στάθης Σταματόπουλος, τονίζοντας επίσης ότι ο Δημήτρης Φαββατάς, παρά την οξύτητα του λόγου και της κριτικής του, δεν έχει υπερβή και ειδικά στην περίπτωση αυτή τα εσκαμμένα. 

Ο Στάθης Σταματόπουλος τόνισε ότι πρέπει να επέλθει “ειρήνευση” σε αυτή την υπόθεση, για την οποία μάλιστα ανέφερε ότι “έχει πάρει τη δικαστική οδό με έναν τρόπο του επιπέδου ότι αναζητούμε αποζημίωση για ηθική βλάβη, δηλαδή αναζητούμε αποζημίωση και απειλούμε, εντός εισαγωγικών η λέξη, με τον τρόπο αυτό να σου πάρουμε το σπίτι ούτως ώστε την επόμενη φορά να είσαι πιο προσεκτικός και να μην διατυπώσεις την άποψή σου έτσι όπως εσύ τη νιώθεις και την αισθάνεσαι”. 

Ο Στάθης Σταματόπουλος τόνισε ότι η πιο σωστή λύση είναι η ειρήνευση, η οποία “δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με πρωτοβουλία του σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου και μητροπολίτη Μεσσηνίας”. 

Επιπλέον ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό δεν αφορά τον Μητροπολίτη, τη φράση του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου ότι “δυστυχώς η Θρησκεία μετατράπηκε σε Εκκλησία και η Εκκλησία μετατράπηκε σε κοσμική εξουσία” και σχολίασε ότι “δεν θέλουμε την Εκκλησία ως κοσμική εξουσία, τη θέλουμε να διακονεί τη θρησκεία και τον Χριστό”. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΦΡΟΝΑΣ

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σωφρονάς, από την παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “απόψε κ. δήμαρχε, κ. πρόεδρε και κ. συνάδελφοι δεν καλούμεθα να υπερασπιστούμε κανέναν κ. Φαββατά. Δεν υπάρχει θέμα δίκης. Καλούμεθα απόψε όχι να υπερασπιστούμε την προσωπική αξιοπρέπεια του κ. Φαββατά, ο οποίος είναι υπεράξιος, όπως έχει δίξει ο βίος του μέχρι τώρα. Καλούμεθα να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια αυτού του πολιτικού Σώματος. Υπάρχει εδώ μια σκληρή εισπήδηση, ας χρησιμοποιήσω έναν όρο που χρησιμοποιείται στην Εκκλησία, η οποία απαγορεύσει σε έναν εκλεγμένο, έναν αιρετό, να εκφράσει τη γνώμη του”. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του απευθύνθηκε και εκείνος στους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους, ρωτώντας αν τα τέσσερα χρόνια που βρίσκονται στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν δει ανάμεσά τους κανένα γουρούνι. 

Σημειώνεται ότι πολλοί από όσους τοποθετήθηκαν και από την αντιπολίευση και από την πλειοψηφία, κατέκριναν είτε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Πολίτη είτε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλο είτε και τους δύο μαζί, επειδή δεν επέδωσαν στον Δημήτρη Φαββατά την επιστολή του Μητροπολίτη που αναφερόταν σε εκείνον. 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος απουσίαζε, ενώ ο Δημήτρης Πολίτης ανέφερε ότι θεώρησε πως δεν είχε εκείνος τη δικαιοδοσία να δώσει την επιστολή. Επίσης είπε ότι κατέβαλε προσπάθειες να φέρει σε κάποια συνεννόηση τον κ. Φαββατά με τον Μητροπολίτη, ώστε να μην καταλήξει η υπόθεση στα δικαστήρια, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν τα κατάφερε. Όμως ο Δημήτρης Φαββατάς υπογράμμισε ότι τόσο ο Δημήτρης Πολίτης όσο και ο Βασίλης Κοσμόπουλος, του έλεγαν συνεχώς να ζητήσει συγνώμη από τον Μητροπολίτη χωρίς ποτέ να του δώσουν την επιστολή. 

Στ.Μ. 







Θέμα συζήτησης στο Δ.Σ. η επιστολή του Μητροπολίτη για τον Δ.Φαββατά που μιλάει για «γουρούνια»


 


Ανάλγητη και αλαζονική η στάση του Ιδρύματος της Μητρόπολης Μεσσηνίας «Η Στέγη της Εκκλησίας»


 


Συνέχεια στην υπόθεση των καταχρηστικών απολύσεων - Αγωγή στα δικαστήρια και “Λάσπη που προσιδιάζει μόνο στα γουρούνια”!