Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 17:24

Περιήγηση στην ακρόπολη της Μάλθης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Αρχαιολογικός χώρος Μάλθης Αρχαιολογικός χώρος Μάλθης

ΣΑΒΒΑΤΟ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές με θέμα τους Μυκηναίους της Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας, ενώ το Σάββατο θα γίνει περιήγηση στην ακρόπολη της Μάλθης και τον θολωτό τάφο. Είναι μια πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην επικοινωνιακή δράση της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού  «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024»,  σε συνεργασία και με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Διαβολιτσίου, την κοινότητα Διαβολιτσίου του Δήμου Οιχαλίας, την ομάδα «Πάμε Βόλτα» και το σύλλογο «Ένωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας η Αρμονία».

 

Όπως σημειώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ο αρχαιολογικός χώρος της Μάλθης είναι ο μεγαλύτερος ως σήμερα αγροτικός οικισμός «ο οποίος γνώρισε ακμή από τη Μεσοελλαδική εποχή (2050 έως το 1680π.Χ) και συνέχισε και τη Μυκηναϊκή εποχή (1680-1060π.Χ.):

  1. Την Πέμπτη 23/5/2024 09.30-12.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας  θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  με θέμα τους Μυκηναίους της Μεσσηνίας με έμφαση στον πολιτισμό της Μάλθης της Μεσοελλαδικής και Μυκηναϊκής εποχής. Οι μαθητές θα περιηγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας  και θα αναζητήσουν  εκθέματα του αρχαίου οικισμού,  που υπάρχουν στην έκθεση και στη συνέχεια να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία σε δημιουργική δράση που θα ακολουθήσει. 
  2. Το Σάββατο 25/5/2024 00-12.00 το ενήλικο κοινό που μπορεί να συνοδεύεται και από παιδιά θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί με αρχαιολόγους της ΕΦΑ Μεσσηνίας στην ακρόπολη της Μάλθης και στον μυκηναϊκό θολωτό τάφο όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά  στοιχεία της ιστορίας των ανασκαφών, της αρχιτεκτονικής τους, των τειχών του και των ιερών τους.  Η προσέλευση θα γίνει από τους συμμετέχοντες με ατομικά μέσα.

Σημείο συνάντησης ο θολωτός τάφος της Μάλθης.

Τηλ. επικοινωνίας : 27210-63100(118) Κατερίνα Τζαμουράνη, Μαίρη Τσουλάκου  αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Μεσσηνίας».