Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 11:55

Ο Νάσος Μάκιος στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Συνδέσμου Κυκλικής Οικονομίας

Ο Νάσος Μάκιος στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Συνδέσμου Κυκλικής Οικονομίας

ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

“Πως τα υπολείμματα του καρπού της ελιάς παίρνουν αξία μέσω της κυκλικής οικονομίας;». Την απάντηση αυτή την δίνει εδώ και πάνω από 30 χρόνια η μεσσηνιακή εταιρεία “ΚΛΗΜΗΣ” και την έδωσε για μία ακόμη φορά ο Νάσος Μάκιος, εκπρόσωπος της εταιρείας και πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Συνδέσμου Κυκλικής Οικονομίας (ΕΣΚΟ), με τίτλο: “Circular Economy: the pathway towards a sustainable development”, που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2024 στο χώρο εκδηλώσεων “Μίκης Θεοδωράκης” στα παλιό λιμάνι των Χανίων στην Κρήτη.

 

Στο συνέδριο αυτό, που πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα, συμμετείχαν πάνω από 130 επιστήμονες, καθηγητές, ερευνητές, επαγγελματίες, από 24 χώρες, απλοί πολίτες, φοιτητές και εκπρόσωποι αρχών και εταιρειών. Μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 90 παρουσιάσεις καθώς παρουσιάστηκαν και 26 πόστερ με την γραφική προσέγγιση ερευνητικών εργασιών με επίκεντρο την κυκλική οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Μάκιος: «Η κυκλική οικονομία είναι η μόνη βιώσιμη λύση που εστιάζει στη μείωση των απορριμμάτων, στη βελτιστοποίηση των πόρων, στο σχεδιασμό προϊόντων με γνώμονα έναν πλήρη κύκλο ζωής, δημιουργώντας λιγότερα απόβλητα και εκπομπές αερίων». Αυτό βέβαια, όπως τόνισε «δεν μπορεί να επιτευχθεί από μόνο του αλλά σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας και της μείωσης του τρόπου που καταναλώνουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία “ΚΛΗΜΗΣ” είναι η μοναδική Ελληνική εταιρεία που διακρίθηκε ως μία από τις 30 κορυφαίες Ευρωπαϊκές εταιρείες που εφαρμόζουν κυκλική οικονομία και προστατεύουν το περιβάλλον, στην λίστα που δημοσιεύτηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας (WCEF) τον Απρίλιο του 2024 στις Βρυξέλλες.