Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 15:39

Μιχ.Αντωνόπουλος: Το ανοιχτό θέατρο εκτέθηκε στα νερά του Νέδοντα μετά τις παρεμβάσεις στην κοίτη του

Μιχ.Αντωνόπουλος: Το ανοιχτό θέατρο εκτέθηκε στα νερά του Νέδοντα μετά τις παρεμβάσεις στην κοίτη του

Το ανοιχτό θέατρο Καλαμάτας μπορεί και να κινδυνεύσει από τα νερά του Νέδοντα, όταν αυτός φουσκώνει, έτσι όπως παρενέβη η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην κοίτη του και τα πρανή του. Αυτό υποστηρίζει ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, γεωλόγος, πρώην αιρετός στο Δήμο Καλαμάτας. Με αίτησή του προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ο κ. Αντωνόπουλος ζητά στοιχεία για τον κίνδυνο υπερχείλισης του Νέδοντα μετά τον πρόσφατο καθαρισμό-διευθέτηση της κοίτης του από το Ανοιχτό Θέατρο και ανάντη. Όπως τονίζει, οι παρεμβάσεις που έγιναν στην κοίτη και τα πρανή επιταχύνουν την παροχέτευση των νερών του χειμάρρου, τα οποία όμως, όπως φάνηκε σε πρόσφατη βροχή, υπάρχει κίνδυνος να χτυπούν με δύναμη πάνω στη βορειοδυτική γωνία πίσω από το ανοιχτό θέατρο. Επιπλέον, φωτογραφίες του Μιχάλη Αντωνόπουλου δείχνουν αναβαθμούς-πρανή στην κοίτη του Νέδοντα, που διαμορφώθηκαν στις πρόσφατες εργασίες καθαρισμού-διευθέτησης, να έχουν αρχίσει ήδη να αποσαθρώνονται…

 

Σε σχετικό κείμενο ο Μιχάλης Αντωνόπουλος σημειώνει τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα μετά από την ολοκλήρωση του ανοικτού θεάτρου Καλαμάτας στην κοίτη του Νέδοντα, έχουν προκύψει πολύ σοβαρά νέα δεδομένα που επιβάλλουν την άμεση επέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών περιφέρειας και δήμου.

Συγκεκριμένα παράλληλα με την ολοκλήρωση της κατασκευής και την παραλαβή του έργου από τις τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να λειτουργήσει άμεσα εντός του Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε και η εργολαβία καθαρισμού και διευθέτησης της κοίτης σε ένα μεγάλο τμήμα από τη θέση του θεάτρου και ανάντη.

Ένα σημαντικό έργο βελτίωσης της ροής, λόγω των γνωστών καταγεγραμμένων ζητημάτων της ανεπάρκειας του συνόλου της παροχετευτικότητας του Νέδοντα και του αιτήματος του δήμου Καλαμάτας για αντιπλημμυρική προστασία με διεύρυνση και εκβάθυνση της κοίτης του, που είναι σε εκκρεμότητα.

Στα πλαίσια της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων καθαρίστηκε η κοίτη του μεγάλου υδατορέματος με παράλληλη κατασκευή αναβαθμών με κλίση στα πρανή της κοίτης για προστασία της ευρύτερης περιοχής.

Βελτιώθηκαν επίσης τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και έγινε και εκβάθυνση της κοίτης.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μεγαλύτερη διατομή σε τμήμα του χειμάρρου, και σαφώς καλύτερη ροή προφανώς με μεγαλύτερη ταχύτητα, σε περίπτωση πλημμυρικής παροχής.

Αυτό είναι μεταξύ των θετικών που προέκυψαν, αλλά όμως παράλληλα εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη θέση κατασκευής του νέου δημοτικού θεάτρου και πιθανόν της ευρύτερης περιοχής.

Προκύπτει από τα τεχνικά δεδομένα του καθαρισμού της κοίτης, και την διαμόρφωση της με αναβαθμούς που έγινε στην ανατολική όχθη, ότι το τελευταίο τμήμα του μεγάλου υδατορέματος, καταλήγει ακριβώς στο βόρειο όριο του οικοπέδου του ανοικτού θεάτρου, που συνίσταται αποκλειστικά από μπάζα που βρίσκονται εκεί μετά το πέρας κάποιων εργασιών, κορμούς δένδρων και φερτά υλικά. 

Όλα τα ύδατα συνεπώς μετά τον καθαρισμό και την αναρρύθμιση των πρανών της κοίτης σε αυτή τη θέση, θα καταλήγουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ορμή ακριβώς στην βάση της θεμελίωσης του θεάτρου.

Αντιλαμβανόμαστε χωρίς αμφιβολία, ότι ένα έργο 2.000.000 ευρώ και ένα κοινό 2.000 θεατών θα εκτεθεί σε απόλυτο κίνδυνο, ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και όταν δεν λειτουργεί. Γιατί η διάβρωση και εισχώρηση του νερού θα έχει ήδη μεταβάλλει τη στατικότητα αφού στο σημείο αυτό δεν υπάρχει έργο διευθέτησης του Νέδοντα και είναι εκτεθειμένο στην νέα διαμόρφωση το τεχνητό πρανές που εδράζεται καλώς η κακώς το ανοικτό θέατρο 2.000 θέσεων.

Ίσως απαιτείται άμεσα συμπλήρωση του τεχνικού έργου με ένα τοίχο αντιστήριξης η καλύτερα με τοποθέτηση συρματοκιβωτίων.

Το έργο αυτό έχει εξαιρετικά επείγον χαρακτήρα και θα πρέπει άμεσα ο δήμος Καλαμάτας να λάβει σχετική γνωμοδότηση για την επάρκεια η όχι, του έργου καθαρισμού και διευθέτησης για την ασφάλεια του ανοικτού θεάτρου με τα νέα δεδομένα της εξυγίανσης και του καθαρισμού της κοίτη που περιλαμβάνουν όπως φαίνεται και στις εικόνες διαμόρφωση πρανών χωρίς ίσως να έχουν ελεγχτεί οι σχετικές γραμμές πλημμύρας, όπως συνηθίζεται και απαιτείται σε όλα τα έργα διευθέτησης.

Περιττό να αναφέρουμε ότι οι εργασίες καθαρισμού - διευθέτησης μετέβαλαν τα υδραυλικά χαρακτηριστικά της ροής. Μεταβάλλεται δηλαδή η διατομή με την κλειστή στροφή στην είσοδο, στο τσιμεντοστρωμένο τμήμα, με ταυτόχρονη αύξηση της ταχύτητας στο σημείο επαφής και πρόσκρουσης των υδάτων με το γήπεδο του ανοικτού θεάτρου, που παραμένει ακάλυπτο και χωρίς προστασία στο βόρειο πρανές.

Αιτούμεθα την επανεξέταση της επάρκειας λόγω των νέων έργων διευθέτησης της κοίτης στα πλαίσια του καθαρισμού της και σχετική ενημέρωση, για την ασφάλεια του θεάτρου. 

Αναφέρουμε σχετικά την σχετική οδηγία της πολιτικής προστασίας,  Έργα και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων – Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκομένων φορέων, παράγραφος 1.4.3 Καθαρισμός υδατορεμάτων – Διαδικασία – Αδειοδότηση.

Για τον Νέδοντα υπάρχει καθορισμός των οριογραμμών και η θέση των έργων βρίσκεται σε ζώνη πλημμύρας.

Συνεπώς προκύπτει το ερώτημα, αν επηρεάζονται και μεταβαλλονται από τον καθαρισμό και τους αναβαθμούς των έργων διευθέτησης, που φαίνονται και στις φωτογραφίες (1,2,3,4,5,6 και 7), οι γραμμές πλημύρας του μεγάλου  υδατορέματος στο κρίσιμο σημείο σύνδεσης με την διευθετημένη κοίτη και το ανοικτό θέατρο.

Επίσης αν μετά τα έργα δύναται να μεταφερθούν περισσότερα φερτά υλικά εντός της κοίτης και να κινδυνέψει ο χείμαρρος να υπερχειλίσει, αφού οι νέες διατομές που δημιουργήθηκαν με τα τεχνητά πρανή που φαίνονται στις φωτογραφίες ίσως δεν έχουν λάβει εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις με πιθανό αποτέλεσμα να μεταφερθεί η εξάπλωση των πλεοναζόντων υδάτων και στην πόλη της Καλαμάτας».

 

Μετά τιμής 

Γεωλόγος - περιβαλλοντικός σύμβουλος 

Μελετητής δημοσίων έργων. 

Πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ δυτ. Ελλάδας & Πελοποννήσου.