Πέμπτη, 30 Μαϊος 2013 17:10

Αρχίζει το έργο ενεργειακής εξοικονόμησης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΤΑ 40%
Ξεκίνησε σήμερα, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το σημαντικό έργο ενεργειακής εξοικονόμησης, με το οποίο θα μειωθεί κατά 40% η κατανάλωση πετρελαίου, δηλαδή το ετήσιο κόστος αγοράς πετρελαίου θα μειωθεί στα 320.000 ευρώ από 800.000 ευρώ…

Το πρωί έφτασαν στο Νοσοκομείο, από την Αυστρία, δύο φορτηγά με όλο τον εξοπλισμό των ηλιοθερμικών συστημάτων, που θα εγκατασταθούν στις ταράτσες του Νοσοκομείου. Το έργο υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.
Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 776.130 ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα  το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο θα διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και θα μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του Νοσοκομείου. Εκεί θα εγκατασταθούν θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.
Η ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παρέχει θερμό νερό τόσο για την κεντρική θέρμανση των χώρων του Νοσοκομείου (ΘΧ) όσο και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)
Οι στόχοι που επιτυγχάνονται με την παραπάνω δράση είναι ότι το Νοσοκομείο σταματά σταδιακά να εξαρτάται ενεργειακά από το πετρέλαιο και καθίσταται μερικώς ενεργειακά αυτόνομο. Συμβάλει στη  διάδοση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιτυγχάνεται μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
Με αφορμή την σημερινή εξέλιξη ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε: «Δύο χρόνια τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου δίνουμε καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα  ώστε να ωριμάσουμε προτάσεις και να αξιοποιήσουμε  και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε μέσω της μοναδικής χρηματοδοτικής ευκαιρίας των κοινοτικών κονδυλίων. Και θέλω να πιστεύω ότι τα έχουμε πάει καλά. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των ενταγμένων προτάσεων που έχουμε υποβάλλει στα διάφορα κοινοτικά προγράμματα και αναβαθμίζουν σημαντικά το νοσοκομείο μας και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας που αυτό προσφέρει.
Σε 2 μήνες από σήμερα το έργο θα έχει τελειώσει. Το οικονομικό όφελος για το Νοσοκομείο θα είναι μεγάλο. Δεν επιτρέπεται στη Καλαμάτα με αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες να πληρώνουμε τόσα χρήματα για την αγορά πετρελαίου. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στην μερική υποκατάσταση του και σε λίγο στην ολική με την έλευση του φυσικού αερίου. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε. Δεν αφήνουμε ούτε μέρα να πάει χαμένη. Οι καιροί ου μενετοί».