Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 02:20

Πλήθος φορέων εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα για ανοιχτή και ελεύθερη ΕΡΤ

Γρηγόρης Πουλόπουλος, από την ΕΡΑ Καλαμάτας Γρηγόρης Πουλόπουλος, από την ΕΡΑ Καλαμάτας

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Εκπρόσωποι πλήθους φορέων εκδήλωσαν το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όχι απλά την υποστήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΕΡΑ Καλαμάτας, αλλά την απαίτησή τους να μπει φρένο στις απολύσεις, στα κουρέματα μισθών και συντάξεων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στο διαίρει και βασίλευε…

Ήταν μια εκδήλωση που διοργάνωσαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Καλαμάτας, που στα μηνύματά τους υπογράμμισαν ότι η ΕΡΤ και η ΕΡΑ δεν έκλεισαν, αντίθετα τώρα άνοιξαν…
Το θέμα που κυριαρχούσε τόσο στις ομιλίες εργαζομένων και πολιτικών προσώπων όσο και στα πηγαδάκια του κόσμου, ήταν η εισβολή αγνώστων στο κέντρο εκπομπής των σημάτων της ΕΡΤ και άλλων καναλιών, στο Λυκόδημο (θα ακολουθήσει ανάρτηση με το σχετικό ρεπορτάζ).
Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον Γρηγόρη Πουλόπουλο, από την ΕΡΑ Καλαμάτας και ακολούθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, εκπρόσωποι του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Α’ ΕΛΜΕ, της Ένωσης Γονέων, των ειδικευμένων ιατρών, του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Θεατρικής Διαδρομής, του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο επικεφαλής του Δικτύου Σταμάτης Μπεχράκης, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Στέφανος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Κουφαλάκος, ο εκπρόσωπος της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΚΚΕ Δημήτρης Οικονομάκος, ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δονάτος Νίκου κ.ά
Είπε ο Γρηγόρης Πουλόπουλος, της ΕΡΑ Καλαμάτας, μεταξύ άλλων: «Δεν είναι το νέο «μοντέλο» Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που θέλουν να στήσουν στην θέση της δήθεν διεφθαρμένης ΕΡΤ. Αν θέλουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «μοντέλο» της πραγματικά ελεύθερης και πλουραλιστικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, που βγήκαν αυτές τις ημέρες στον αέρα, με ευθύνη των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Όμως η ντόπια και η ξένη «Τρόικα» επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν ένα νέο τύπο «Δημοκρατίας», με το λαό στη γωνία, τρομαγμένο και πεινασμένο, να δέχεται αδιαμαρτύρητα το «κούρεμα» μισθών και συντάξεων, τους αβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια, το ξεπούλημα κάθε πλουτοπαραγωγικού πόρου που διαθέτει η χώρα. Αυτό όμως δεν είναι Δημοκρατία. Και ο λαός μας έχει πικρή πείρα από πολιτικές εκτροπές. Έχει πληρώσει ακριβά για όσα έγιναν σε εποχές που η Δημοκρατία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπήκε στο «γύψο».
Όσο για την ενημέρωση του Ελληνικού λαού, ετοιμάζονται να την αναθέσουν αποκλειστικά στους κρατικοδίαιτους εργολάβους δημοσίων έργων και στους προμηθευτές του Δημοσίου, ιδιοκτήτες των ελεύθερων, λεγομένων, ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και στον υπόκοσμο και στους «νονούς» της νύχτας, που έχουν στην ιδιοκτησία τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Θα γνωρίζετε ίσως ότι στο τέλος του μηνός γίνεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση των συχνοτήτων της νέας ψηφιακής τηλεόρασης. Εκ των πραγμάτων από το διαγωνισμό αυτό αποκλείεται η ΕΡΤ και μόνοι διεκδικητές μένουν η «DEGEA», η εταιρία των ιδιωτών καναλαρχών και ο ΟΤΕ ή αν προτιμάτε η «Ντόιτσε Τέλεκομ».
Αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει σε μια στιγμή έκτακτης ανάγκης, σε μια εποχή κρίσης. Ποιος θα ενημερώσει τον Ελληνικό λαό; Τι θα γίνει με τις τηλεπικοινωνίες, οι οποίες εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται στα χέρια ξένης δύναμης, που δεν διάκειται και ιδιαιτέρα φιλικά προς τους Έλληνες.
Για να δικαιολογήσουν το φίμωμα της ΕΡΤ, χρησιμοποίησαν κάθε είδους συκοφαντία. Κατηγόρησαν συλήβδην τους 2.650 εργαζόμενους ως διεφθαρμένους, τεμπέληδες και διαπλεκόμενους. Ποιοί όμως είναι οι πραγματικά διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι; Είναι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων και των τεχνικών, οι διοικητικοί και τα μέλη του υπόλοιπου τακτικού προσωπικού, που αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την εθνική γενική συλλογική σύμβαση; Ή μήπως είναι οι λίγες εκατοντάδες των «ημετέρων», που οι ίδιοι οι κυβερνώντες διόρισαν διαχρονικά στην ΕΡΤ με τις λεγόμενες συμβάσεις «ευθύνης» και αμοιβές που φθάνουν και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν, το μισθό του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να την διοικήσουν, να την «απολυμάνουν» από τη διαφθορά και κάθε είδους αμαρτία, να την εκσυγχρονίσουν και να την κάνουν πρότυπο δημόσιου φορέα; Ποιος φταίει αν αυτοί έκαναν το παν για να πολλαπλασιάσουν τα προβλήματα του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα; Μήπως είναι οι ίδιοι που περιμένουν πως και πως, αφού επαναπροσληφθούν με ακόμη υψηλότερες αμοιβές, να αναλάβουν το μεγάλο «φαγοπότι» στη ΝΕΡΙΤ, τη νέα «γαλάζια» εταιρία που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση;
Πολλοί από αυτούς δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο ραδιομέγαρο, γιατί ήταν αποσπασμένοι σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία. Και όσοι πάτησαν δημιούργησαν τις δικές τους «κάστες», δικτυώθηκαν με άνομα συμφέροντα και με διάφορους τρόπους συνέχισαν ο ένας μετά τον άλλο, να απομυζούν τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού, να διευρύνουν τη διαφθορά, να κατακλέβουν την ΕΡΤ.
Αναρωτιέται κανείς για το τι θα ακολουθήσει μετά την ΕΡΤ. Οι καταγγελίες για διαφθορά στην Αστυνομία, για παράδειγμα, είναι πολλές. Θα κλείσουν την Αστυνομία και θα απολύσουν όλους τους αστυνομικούς για να την ξαναφτιάξουν «αδιάφθορη» μετά από λίγους μήνες; Θα κλείσουν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν την ΕΡΤ τη ΔΕΗ; Θα κλείσουν τις εκκλησίες γιατί και για κει υπάρχουν άφθονες καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση; Θα κλείσουν το Μουσείο της Ακρόπολης; Γιατί και για αυτό ακούγεται ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους προέρχονται από την κομματική πελατεία του σημερινού πρωθυπουργού και διορίστηκαν στη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ή μήπως σχεδιάζουν να κλείσουν τη Βουλή, για να την εξυγιάνουν και να την απαλλάξουν από τις αμαρτίες της;
Θα μπορούσε απλά ο Πρωθυπουργός και ο επί της προπαγάνδας υπουργός του – ο οποίος με κύριο προσόν τις κομματικές περγαμηνές έχει υπηρετήσει στην ΕΡΤ με παχυλές μάλιστα αμοιβές και προνόμια, να μας πουν ότι η «Τρόικα» ζήτησε τα κεφάλια 2.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και από πλευράς αριθμού η ΕΡΤ υπερπληρούσε τις απαιτήσεις των δανειστών. Και προκειμένου να «σωθεί» η χώρα, ας θυσιαστούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Αυτό όμως προσπαθούν – χωρίς να το αρνούνται – να το κρύψουν κάτω από τον κουρνιαχτό των συκοφαντιών και των ασύστολων ψεμάτων που διαδίδουν για τη μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού της ΕΡΤ.
Ας μην ξεχνάμε πως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αφορά μόνον την ΕΡΤ. Αφορά όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς. Σύντομα – από ότι ακούγεται – η «Τρόικα» θα ζητήσει και άλλα κεφάλια, θα έρθει η σειρά της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, των δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης των μεγάλων πόλεων, των δημοτικών παιδικών σταθμών, των νοσοκομείων και πολλών άλλων ιδρυμάτων κοινής ωφέλειας.
Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Να δούμε τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την προσφυγή κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Περιμένουμε τις θέσεις των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση.
Όμως δεν εφησυχάζουμε. Ο Ελληνικός λαός με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του στην Αθήνα και στην περιφέρεια, παίρνει πλέον την υπόθεση στα χέρια του. Έχει καταλάβει πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ήταν τα πρώτα θύματα. Αν οι λαϊκές αντιδράσεις δεν συνεχιστούν δεν θα είναι τα τελευταία. Πρέπει επιτέλους, να μπει φρένο στον κατήφορο. Η χώρα δεν αντέχει άλλη ανεργία, άλλη φτώχεια, άλλη δυστυχία.
Οι Έλληνες δεν μπορούν να επιτρέψουν άλλες περικοπές στα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Δεν μπορεί η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία να ζει κάτω από καθεστώς υποτέλειας, κάτω από συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος, μέσα στον τρόμο, που επιχειρούν να επιβάλουν ξένοι και ντόπιοι εξουσιαστές.
Τα ψέματα τελείωσαν και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν πάει άλλο!
Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των αποφάσεων, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε… Και θα συνεχίσουμε!».
Στ.Μ.