Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 16:15

Φράχτης στην πλατεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να ξεκινήσει η ανάπλαση

ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ 
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η μισή κεντρική πλατεία της Καλαμάτας θα περιφραχθεί με τσίγκους και θα ξεκινήσουν τα έργα της ανάπλασης. Ήδη οι προεργασίες ξεκίνησαν, καθώς το πρωί μηχανικοί μετρούσαν και σημάδευαν το χώρο.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίζονται, ιδίως από εκείνους που υποστηρίζουν ότι σπαταλώνται χρήματα για ένα έργο βιτρίνας σε περίοδο που η κρίση γίνεται συνεχώς σκληρότερη.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, επισημαίνοντας, με την ευκαιρία, ότι το σιντριβάνι που θα γίνει στη βόρεια πλευρά θα είναι μεγαλύτερο και καλύτερο από αυτό που έγινε στα «Ψαράκια».

Εκτός από την πλατεία που θα περιφραχθεί, θα κλείσει και η οδός Αριστομένους, προκειμένου να εγκατασταθεί νέος αγωγός αποχέτευσης ομβρίων και να φτιαχτεί καινούργιος ασφαλτοτάπητας.
Σε ό,τι αφορά το έργο τέχνης στο δάπεδο της πλατείας, το Εικαστικό Επιμελητήριο ζητάει αυτό να διασωθεί γιατί «ανήκει στο λαό της Καλαμάτας».
Ειδικότερα, η θέση του Εικαστικού Επιμελητηρίου έχει ως εξής: «Έπεσε στην αντίληψή μας ότι ο Δήμος Καλαμάτας προχωράει εντός των ημερών στην ανακατασκευή της πλατείας Καλαμάτας.
Η ανάπλαση της συγκεκριμένης πλατείας έγινε το 1970 και έχουν τοποθετηθεί λευκά και μαύρα μάρμαρα Ταϋγέτου, σε εξαιρετικά γεωμετρικά σχέδια, με εναλλαγές άσπρου - μαύρου, δημιουργώντας ένα τεράστιο επιδαπέδιο έργο μοντέρνας τέχνης με στοιχεία op art. Αυτό το μοναδικό έργο μοντέρνας τέχνης, ακόμα και αν ο δημιουργός του είναι άγνωστος, έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία και κανείς δεν δικαιούται να το καταστρέψει.
Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι ανάγκη να προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Απαιτούμε να μην καταστραφεί το συγκεκριμένο και αντιπροσωπευτικό έργο του 1970 της Καλαμάτας, που ίσως είναι και το μοναδικό επιδαπέδιο έργο op art στην Ελλάδα.
Δεν είναι κτήμα του Δήμου Καλαμάτας και κανενός άλλου, αλλά ανήκει στον λαό της Καλαμάτας.
Επειδή αποτελεί πολιτιστική έκφραση της σύγχρονης εποχής (1970) και είναι δείγμα της συγκεκριμένης τέχνης op art του 20ου αιώνα, ανήκει σε όλους μας.
Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο κρίσης και ανέχειας, τα συγκεκριμένα χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες απαραίτητες ανάγκες της πόλης και όχι να καταστρέψουν ένα μοναδικό έργο τέχνης».
Στ.Μ.