Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 18:00

Ευρωεκλογές με "δέλεαρ" τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φήμες για Τσίπρα

Ευρωεκλογές με "δέλεαρ" τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φήμες για Τσίπρα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Πράγματι οι ευρωεκλογές του Μάη του 2014 θα είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες. Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα επηρεάσουν με ευθύ τρόπο την επιλογή του διαδόχου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Εμμανουέλ Μπαρόζο…

Πρόκειται για ένα "δέλεαρ" προκειμένου οι Ευρωπαίοι να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, η οποία πάντως, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον τους.
Όπως τόνισε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά - κατά τη συνεδρίαση της ευρωβουλής, την οποία παρακολούθησε το «Kalamata Journal» - η αλλαγή ως προς τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φανερώνει την προσπάθεια που καταβάλλεται από δυνάμεις της Ένωσης προκειμένου στα όργανα να υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των πολιτών, κάτι που αποτελεί βασικό δημοκρατικό όρο.
Οι πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου το επόμενο διάστημα θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκείνη η πολιτική ομάδα που στις ευρωεκλογές θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα καταφέρει να εκλέξει, μέσα από το επόμενο ευρωκοινοβούλιο, και τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Επισημαίνεται ότι στις ευρωεκλογές «κατεβάζουν» ψηφοδέλτια τα εθνικά κόμματα κάθε κράτους-μέλους, τα οποία στο ευρωκοινοβούλιο εντάσσονται στις διάφορες πολιτικές ομάδες, π.χ. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες κ.λπ.
Σύμφωνα με όσα μας είπε η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μαριέττα Γιαννάκου, υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν μπορεί να είναι είτε κάποιος υποψήφιος ευρωβουλευτής είτε και κάποιος που δεν είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Μάλιστα θα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του προεκλογικού αγώνα, από την Ένωση, των υποψηφίων προέδρων που δεν θα είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που «αλιεύσαμε» κατά την παρουσία μας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως επικρατέστερος υποψήφιος για την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών φέρεται, έως αυτή τη στιγμή, ο Μάρτιν Σουλτς, Γερμανός, πρόεδρος του Ευρωπαïκού Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη ομάδα ανήκει το ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, η επιλογή του υποψηφίου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει το Φεβρουάριο. Όμως κορυφαία Ελληνίδα της Ευρωβουλής μας είπε ότι αυτό που έχει διαρρεύσει από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είναι ότι επιδίωξή της θα είναι να προταθεί για διάδοχος του Εμμανουέλ Μπαρόζο ο πρωθυπουργός κάποιας από τις μικρές χώρες της Ένωσης. Το βέβαιο πάντως είναι, όπως μας είπε υπηρεσιακό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν δεν πρόκειται να είναι Γερμανός, λόγω του κλίματος που επικρατεί σε πολλές χώρες για την ηγεμονική στάση του συγκεκριμένου κράτους.
Μια φήμη που κυκλοφορεί στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες είναι ότι ενδέχεται υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αντιπρόεδρος του συγκεκριμένου κόμματος και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Ακόμη και γνωστοί ευρωβουλευτές με τους οποίους συνομιλήσαμε, δεν απέκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και τόνισαν ότι δεν είναι από τα πιθανότερα σενάρια. Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι από τους πιο γνωστούς επικεφαλής της αντιπολίτευσης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η υποψηφιότητά του θα έδινε ώθηση στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Σταύρος Μαρτίνος