Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 03:07

Από σήμερα σκουπίδια και πάλι στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου

Από σήμερα σκουπίδια και πάλι στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου

ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ
Παρά τις υποσχέσεις, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, παρά το άγος που έχει συντελεστεί στον Ταΰγετο, τα σκουπίδια της Καλαμάτας ή έστω ένα μέρος αυτών θα κατευθύνονται και πάλι από σήμερα, Τρίτη, στη Μαραθόλακκα του Κάτω Καρβελίου…

Σήμερα λοιπόν ξεκινάει το πρόγραμμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με μέθοδο κομποστοποίησης των οργανικών και διαλογής των ανακυκλώσιμων σε κινητά συστήματα, η οποία όμως έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν, ωστόσο με οικτρά αποτελέσματα (συσσώρευση πολλών χιλιάδων σκουπιδοδεματίων).
Η επεξεργασία θα γίνεται στη λεγόμενη νέα Μαραθόλακκα, σε ένα χώρο όμως μικρό, που δεν επαρκεί για να υποδεχτεί τα μηχανήματα επεξεργασίας και τα λεγόμενα λουκάνικα, μέσα στα οποία θα γίνεται η ωρίμανση του δήθεν κομπόστ. Και στο παρελθόν επιχειρήθηκε να λειτουργήσει το σύστημα επεξεργασίας στο συγκεκριμένο χώρο, όπου όμως δημιουργήθηκε ένα χάος.
Πέραν αυτού, στη λεγόμενη παλιά Μαραθόλακκα υπάρχουν ακόμη σκουπιδοδεμάτια που δεν έχουν απομακρυνθεί από τον ανάδοχο της διαχείρισης, κάτι που ήταν προϋπόθεση για να ξεκινήσει η νέα αυτή συνεργασία. Προϋπόθεση ήταν επίσης η απομάκρυνση των σκουπιδοδεματίων και από το αθλητικό κέντρο της Θουρίας.
Η επεξεργασία θα γίνεται από την εταιρία «Ecowaste», στην ουσία όμως θα επαναλειτουργήσει το σύστημα της πρώην «Ram». Ο Δήμος Καλαμάτας παράλληλα με τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία συνεχίζει τη συνεργασία του και με τον εργολάβο που απομακρύνει τα σκουπίδια με φορτηγά. Όσες ποσότητες σκουπιδιών δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί η πρώην «Ram» θα τις παίρνει ο εργολάβος και θα τις διώχνει προς άγνωστο προορισμό…
Η πρώην «Ram» θα πληρώνεται με 62 ευρώ τον τόνο, ενώ ο εργολάβος πληρώνεται με 59 ευρώ.
Στ.Μ.