Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 03:46

Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο και παράσταση στην Εισαγγελία για τα γελάδια στον Ταΰγετο

 Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο και παράσταση στην Εισαγγελία για τα γελάδια στον Ταΰγετο

ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ
Πριν από 14 μήνες η δημοτική αρχή διαβεβαίωνε ότι θα λύσει το πρόβλημα με τα ελεύθερα γελάδια που δημιουργούσαν ζημιές στα χωριά του Ταϋγέτου. Το πρόβλημα όμως συνεχώς χειροτερεύει. Αναγκάστηκαν δε να επισκεφθούν χθες το Δημαρχείο και να διαμαρτυρηθούν μέχρι και ο παπάς του Λαδά, με τον πρόεδρο και άλλους κατοίκους…

Μετά το Δημαρχείο επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Καλαμάτας, όπου επίσης ενημέρωσαν για την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν να επιβληθεί στους υπεύθυνους να κάνουν όσα ορίζει η νομοθεσία ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Στο Δημαρχείο πήγαν ο παπάς Ιωάννης Παρθένιος, ο πρόεδρος του Λαδά Μιχάλης Αντωνόπουλος και οι κάτοικοι Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Νίκος Βουτσής, Ευστάθιος Καλαμαράς, Γιάννης Βούλγαρης και ο μπάρμπα Γιώργος ο Τσούκλερης, που ήταν ιδιαίτερα αγανακτισμένος.
Όπως τόνισαν, τα ελεύθερα γελάδια καταστρέφουν τα πάντα, από περιφράξεις μέχρι κήπους και μικρές δενδρώδεις καλλιέργειες. Υπογράμμισαν επίσης ότι επανειλημμένως έχουν θέσει το ζήτημα στους αρμοδίους χωρίς όμως να έχει γίνει τίποτα.
Αργότερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα υπό το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, κατά την οποία αποφασίστηκε να γίνει …άλλη σύσκεψη, στην εισαγγελία. Η ουσία είναι ότι η δημοτική αρχή σηκώνει τα χέρια ψηλά και καλεί τα θύματα αυτής της κατάστασης, τους κατοίκους των χωριών του Ταϋγέτου, να κινηθούν δικαστικά και θα πάει μάρτυρας υπέρ τους ο δήμαρχος!
Σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου: «Συνάντηση εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων στο γραφείο του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα βοοειδή που κινούνται ελεύθερα, σε ημιάγρια κατάσταση, στον Ταΰγετο. Τα ζώα αυτά, που αριθμούνται σε περίπου 150, δε φέρουν ενώτια (σκουλαρίκια), επομένως είναι άγνωστοι οι ιδιοκτήτες τους και επιφέρουν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, περιφράξεις και εν γένει ιδιοκτησίες στα χωριά του Ταϋγέτου.
Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη σήμερα στο Δημαρχείο, παρουσία Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων του Ταϋγέτου, στελεχών του Δήμου, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δασαρχείου. Επίσης, κάτοικοι εξέφρασαν διαμαρτυρίες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος, μη έχοντας ούτε καν τη Δημοτική Αστυνομία στη διάθεσή του, στερείται στελεχών και μέσων για να παρέμβει. Η δε πρόσληψη τσοπάνηδων στο παρελθόν δεν απέδωσε, καθώς απαιτούνται πολλά άτομα ως προσωπικό για το χειρισμό βοδιών βάρους μέχρι 500 κιλά που κινούνται σε αγέλες, όπως και υλικοτεχνική υποδομή και μέσα για τη σύλληψη, σταβλισμό και σφαγή των ζώων χωρίς ιδιοκτήτες.
Ο Δήμαρχος κάλεσε όσους έχουν υποστεί ζημιές να κινηθούν δικαστικά και ο ίδιος δεσμεύθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ αυτών.
Στη συνάντηση με τον Εισαγγελέα, θα κατατεθούν τα ονόματα όλων των ιδιοκτητών βοοειδών στην περιοχή του Ταϋγέτου και θα ζητηθεί από τον Εισαγγελέα - σε πρώτο επίπεδο - να τους καλέσει για να ελέγξουν τα ζώα τους. Εάν οι συστάσεις δεν αποδώσουν, θα ζητηθεί να παρέμβει δυναμικά η πολιτεία, με οργανωμένο τρόπο και με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση του Εισαγγελέα, για τη σύλληψη και το σφαγιασμό των αδέσποτων (πλην όμως δεσποζόμενων) ζώων».
Δήλωση για το θέμα έκανε όμως και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας: «Η απαράδεκτη κατάσταση η οποία επικρατεί στην περιοχή της Αλαγονίας και ιδιαίτερα στη Νέδουσα και τα γύρω χωριά από τις καθημερινές σχεδόν ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες από αγέλες αδέσποτων ζώων δεν έχει προηγούμενο.
Παρά τις υποσχέσεις του δημάρχου και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες με διορισμούς φυλάκων στην περιοχή, τίποτα δεν έγινε. Καλούμε τόσον τη δημοτική αρχή όσον και τις αρμόδιες αρχές να προβούν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων πριν είναι αργά».
Στ.Μ.