Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 22:06

"Οι ζωές των άλλων" ή σεβασμός στη διαφορετικότητα

Βασιλική Λευκαδίτη "Η θεία Δήμητρα και οι πρόσφυγες της Σμύρνης" Βασιλική Λευκαδίτη "Η θεία Δήμητρα και οι πρόσφυγες της Σμύρνης"

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ
Μια πρωτοβουλία νέων της πόλης, με στόχο την καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, είναι το project «Οι ζωές των άλλων». Για τη συγκεκριμένη δράση θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση - συζήτηση την Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας, που...

...βρίσκεται στην πλατεία Όθωνος του Ιστορικού Κέντρου. Ταυτόχρονα θα εγκαινιαστεί μια φωτογραφική έκθεση που καταγράφει τις βασικότερες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα στην πορεία του project.
Για παράδειγμα, η Γιούλα Παπαδοπούλου, εικαστικός/εκπαιδευτικός, συντονίζει μια φωτογραφική δράση σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Στέκι. Μια γωνιά φωτογράφησης, 100 περίπου άτομα και μερικά αντικείμενα - σύμβολα που μας βάζουν να σκεφτούμε τι θεωρούμε πιο σημαντικό στη ζωή. Ένα ομαδικό project, με φωτογραφίες του Παναγιώτη Τέντε, μουσική Tiga Nekra και επεξεργασία - μετατροπή σε βίντεο από τον Λουκά Μπουσούνη.
Η Μαργαρίτα Σταυράκη, επίσης εικαστικός/εκπαιδευτικός, συντονίζει μια σειρά από δημιουργικές συναντήσεις στον κήπο της για νέους γονείς με τα παιδιά τους, από διάφορες χώρες, με στόχο να φέρει εμάς και τα παιδιά μας πιο κοντά και να μας ενώσει μέσα από την τέχνη και το δημιουργικό παιχνίδι!
Η εικαστικός Μάρθα Ζούπα συντονίζει μια συμμετοχική εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Steps». Μετανάστες και μη καταγράφουν τις σκέψεις τους με αφορμή τη λέξη «βήμα». Τα κείμενά τους καλύπτουν σταδιακά το εσωτερικό μιας σκηνής από τους σεισμούς της Καλαμάτας, που συμβολίζει την έκτακτη ανάγκη, το καταφύγιο και την ασφάλεια. Τι είναι το «βήμα» για έναν άνθρωπο; Για τον κάθε άνθρωπο που αναγκάστηκε ενδεχομένως να αφήσει το σπίτι του ή για τον κάθε άνθρωπο που σκέφτεται να μετοικήσει κάπου αλλού; Τι είναι το «βήμα» γενικά, ως σύμβολο;
Η εικαστικός Βασιλική Λευκαδίτη, μέσα από ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, καταγράφει τη «Θεία Δήμητρα» να αφηγείται τη μεταναστευτική ιστορία της οικογένειάς της από τη Σμύρνη. Η Θεία Δήμητρα μιλά για τη μετανάστευση του παρελθόντος αλλά και του παρόντος (τα δυο της παιδιά είναι μετανάστες στο εξωτερικό).

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ
Η πρωτοβουλία, όπως μας πληροφορούν οι εμπνευστές της, στοχεύει ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, «μέσα από συλλογικές δράσεις που συνδυάζουν την εικαστική προσέγγιση με τη δημιουργική χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών, για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ανοικτού διαλόγου για τις μειονότητες, για άτομα με λιγότερες ευκαιρίες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται τον περασμένο Ιούνιο με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Νέα Γενιά σε δράση", με τη συνεργασία της αστικής, μη-κερδοσκοπικής εταιρείας ΚΑΝΕ και του Festival Μηδέν.
Μέσα από προβολές, εκδηλώσεις, συμμετοχικές δράσεις και μια διαρκή ανοικτή πρόσκληση για υποβολή ιδεών και αποστολή σχετικού υλικού (όπως χρήσιμους συνδέσμους, πληροφοριακό υλικό, ταινίες, φωτογραφίες, εικαστικά έργα, άρθρα, απόψεις, κείμενα, προσωπικές μαρτυρίες), επιχειρήσαμε να αναζητήσουμε όλοι μαζί αυτά που μας ενώνουν και να ονειρευτούμε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, που θα σέβεται τη διαφορετικότητα και δε θα φοβάται τον "άλλο".
Ζητούμενο ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση, ώστε να τεθεί η βάση για αντίστοιχες νεανικές συνεργασίες και δράσεις στο μέλλον, με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ατόμων που τα ζητήματα αυτά τους απασχολούν άμεσα ή έχουν βιώσει οι ίδιοι κάποια μορφή αποκλεισμού, με κύριο target group τους μετανάστες, αλλά και κάθε άνθρωπο που ένιωσε έστω και στο ελάχιστο "ξένος" ή "διαφορετικός".
Έτσι, δημιουργήθηκε ένα ιστολόγιο (livesofothers2013.blogspot.gr) που θα παραμείνει μόνιμα ενεργό και θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό, πληροφορίες και θέματα για τη μετανάστευση, την αναπηρία, την ψυχική υγεία, την ειδική αγωγή, την τρίτη ηλικία και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση σε αντιρατσιστικές δράσεις και κινήσεις. Στο ιστολόγιο επίσης έχει συγκεντρωθεί ήδη χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό από το διαδίκτυο, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο και ένα DVD με υλικό από τις δικές μας δράσεις για εκπαιδευτική χρήση (το DVD θα διατεθεί δωρεάν σε σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς που ενδιαφέρονται)».
Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ώρα 20.30
Έκθεση φωτογραφίας: 11 Οκτωβρίου - 14 Νοεμβρίου
Δευτέρα - Πέμπτη 17.00 - 22.00

Λεζάντες
1 Μαργαρίτα Σταυράκη "Εικαστικά workshop για παιδιά και νέους γονείς"
2 Γιούλα Παπαδοπούλου "I thin(g)k, you thin(g)k"
3 Μάρθα Ζούπα "Steps"