Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 03:23

Η χειρότερη χρονιά για την εκπαίδευση, τόνισε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας

Χρήστος Μπένος, Χαράλαμπος Κόκκινος και Γιάννης Νικολάρας Χρήστος Μπένος, Χαράλαμπος Κόκκινος και Γιάννης Νικολάρας

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η φετινή σχολική χρονιά είναι η χειρότερη από τη μεταπολίτευση, τόνισε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος χθες το απόγευμα μίλησε στην περιφερειακή συνδιάσκεψη των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας…

Πριν τη συνδιάσκεψη ο πρόεδρος της ΔΟΕ, με το μέλος της Ομοσπονδίας, Γιάννη Νικολάρα και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Χρήστο Μπένο, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και μίλησαν για τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης.
«Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ελλάδα που δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας μόνιμος διορισμός», τόνισε ο κ. Κόκκινος, παρότι «συνταξιοδοτήθηκαν 2.000 εκπαιδευτικοί και 8.000 συνάδελφοί μας αναπληρωτές που εργάστηκαν πέρσι, φέτος είναι στις ουρές με τους άνεργους».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστια κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αν και ο κ. Νικολάρας σημείωσε ότι η Καλαμάτα είναι μοναδική εξαίρεση στη χώρα, δεν έχει τα προβλήματα των άλλων περιοχών, γεγονός που σχολίασε ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι από εδώ κατάγεται ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι σοβαρά κενά υπάρχουν στα νηπιαγωγεία, στα ειδικά σχολεία, ότι το ολοήμερο σχολείο υποβαθμίζεται, ότι οι χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων είναι μειωμένες και έρχονται με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστούν προβλήματα με τη θέρμανση και με την προμήθεια απαραίτητων υλικών.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σχολίασε ότι η χώρα πρέπει να απαντήσει στην κρίση επενδύοντας στην παιδεία και όχι βάζοντας την παιδεία στη μέγγενη των μνημονιακών πολιτικών.
Οι εκπαιδευτικοί, πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια έχουν απολέσει το 50% των αποδοχών τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εικόνα εξαθλίωσης παρά αξιοπρέπειας.
Ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική πρέπει να υπάρξει αγωνιστική απάντηση από μια κοινωνική συμμαχία και παρουσίασε την ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας προς τους γονείς των μαθητών.
Στα προβλήματα αναφέρθηκε και ο κ. Νικολάρας που επιπλέον σχολίασε ότι η μόνη απάντηση απέναντι στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλη την κοινωνία είναι ο αγώνας και ο πόλεμος, ο οποίος όμως είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί χωρίς τη συμμετοχή της βάσης.
Τέλος, ο κ. Μπένος σημείωσε ότι τα προβλήματα της παιδείας είναι πολλά, διαχρονικά και καίνε.
Στ.Μ.