Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 18:21

Άρχισαν οι εργασίες ανάπλασης στην πλατεία παρά τις ενστάσεις κατοίκων

ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΡΟΣ 
Τσίγκινο παραπέτασμα άρχισε να τοποθετείται στο βόρειο μέρος της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας (από Αθανασίου μέχρι Κροντήρη), ώστε να ξεκινήσει το ξήλωμα του δαπέδου για την ανάπλαση. Το παραπέτασμα έχει πιάσει και ενάμισι μέτρο από τον τάπητα της Αριστομένους, με συνέπεια να μην υπάρχει πλέον χώρος για τη στάθμευση των οχημάτων στο κομμάτι από τη Νικηταρά (Τράπεζα της Ελλάδος) μέχρι την Καίσαρη.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας και της αναδόχου εταιρίας, το βόρειο μέρος της πλατείας θα μείνει αποκλεισμένο μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα κλείσει η οδός Αριστομένους, για να εγκατασταθεί καινούργιος αγωγός ομβρίων.

Η κίνηση των οχημάτων από βορρά προς νότο θα γίνεται από την οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού που θα αντιδρομηθεί. Όσο για τα αστικά λεωφορεία, αυτά θα κινούνται σε ειδικό διάδρομο που θα χαραχθεί επάνω στην κεντρική πλατεία!
Για τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο περιπτέρων που βρίσκονται στο βόρειο μέρος της πλατείας, το ένα πίσω από τα αγάλματα και το άλλο στη γωνία Κροντήρη και Σιδηροδρομικού Σταθμού, θα εξασφαλιστεί δίοδος πρόσβασης των καταναλωτών.
Το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, επιχείρησε να απαντήσει στη συνεχιζόμενη κριτική που γίνεται για την έναρξη ενός έργου βιτρίνας σε περίοδο κρίσης και χρεοκοπίας. Το επιχείρημά του ήταν ότι η ανάπλαση δε γίνεται με χρήματα των Καλαματιανών, αλλά της ευρωπαϊκής κοινότητας! Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η κεντρική πλατεία ήταν η χειρότερη της Πελοποννήσου, δηλαδή επιβάλλεται να γίνει το συγκεκριμένο έργο.
Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι τα χρήματα για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας έπρεπε να διατεθούν για παρεμβάσεις σε φτωχές και εγκαταλειμμένες συνοικίες της πόλης, ο κ. Νίκας σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να πάμε να κάνουμε ένα έργο στο πουθενά» και δήλωσε ότι η ανάπλαση της πλατείας συνδέεται με την ανάπλαση που έχει γίνει στην Αριστομένους, με την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου και με την ανάπλαση που θα γίνει στα "ουζάκια". Επιπλέον, πρόσθεσε ότι με τα χρήματα που εξασφαλίζονται από τη μεγάλη έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος θα αναπλαστεί το δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Φαρών, ενώ σημείωσε ότι θα γίνει ανάπλαση και στην Παραλία, στη χερσαία ζώνη λιμένος (;) από το «Πανελλήνιον» μέχρι του Κοιλάκου.
Τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε ότι στο έργο της πλατείας θα δουλέψουν μόνο Καλαματιανοί εργάτες, εκτός από δυο-τρία επιτελικά στελέχη της αναδόχου εταιρίας. Υπογράμμισε δε ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό σήμερα, να έχει δηλαδή ο κόσμος μεροκάματο και απεύθυνε έκκληση σε όλους τους εργολάβους να χρησιμοποιούν ντόπιο προσωπικό στα έργα.
Στ.Μ.