Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2014 02:13

Σχεδόν σύσσωμο το παλιό ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας των 58

Σχεδόν σύσσωμο το παλιό ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση της πρωτοβουλίας των 58

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Γέμισε, ασφυχτικά μάλιστα, η αίθουσα όπου εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας των 58 παρουσίασαν τις θέσεις τους για μια νέα, μεγάλη, μεταρρυθμιστική όπως είπαν, κεντροαριστερή παράταξη. Ωστόσο το σύνολο, σχεδόν, του πολυπληθούς ακροατηρίου ήταν τα παλιά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ…

Για τις θέσεις της πρωτοβουλίας των 58 και της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης μίλησαν ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο δικηγόρος Γιάννης Καούνης και ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος.
Ενώ το ακροατήριο στο οποίο μίλησαν συμμετείχε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαχείριση του κράτους και της εξουσίας, οι εκπρόσωποι των 58 ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για τους μέχρι τώρα διαχειριστές της χώρας, υποστηρίζοντας ότι δεν άφησαν να προχωρήσει καμία μεταρρύθμιση, για πελατειακούς και λαϊκιστικούς λόγους, με αποτέλεσμα να μην παράγει πλέον η χώρα τίποτα και να έχει πτωχεύσει.
Στο ακροατήριο ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Γιαννακόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Χρήστος Μαλαπάνης και Γιώργος Κουτσούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χριστόπουλος, ο Μιχάλης Σούμπλης, ο Θόδωρος Μπρεδήμας, ο Γρηγόρης Μασούρας, ο Κώστας Τσαπόγας, ο Γιώργος Κυριακόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για δεξιά του ’50 και κάνοντας τον υπαινιγμό ότι ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται να γίνει Παπάγος, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ επίσης υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί να έρθει στην εξουσία και να πάρει τη ρεβάνς για τον Άρη Βελουχιώτη! Είπε ότι στη χώρα μας υφίσταται κίνδυνος για τη δημοκρατία, με την έννοια ότι δεν έχει εξαλειφθεί το ενδεχόμενο απαγκίστρωσης από την Ευρώπη και αγκίστρωσης στα υπανάπτυκτα, όπως άφησε να εννοηθεί, Βαλκάνια. Τα πράγματα θα αλλάξουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μόνο με μεταρρυθμίσεις, αν αφεθούν ελεύθεροι η οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας και αν επιβληθεί η αυστηρή εφαρμογή των νόμων.
Ο κ. Μπένος τόνισε από την πλευρά του ότι η χώρα χρεοκόπησε επειδή ηττήθηκαν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για χάρη του πελατειακού πολιτικού συστήματος και του λαϊκισμού. Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που προσπάθησε να κάνει στο υπουργείο Εσωτερικών, με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ωστόσο έχει υλοποιηθεί σε ένα μικρό μόνο ποσοστό, γιατί αντέδρασαν συμφέροντα, τα οποία μάλιστα επέβαλαν και την απομάκρυνσή του από το υπουργείο, όπως είπε. Από την άλλη, τόνισε ότι ως δήμαρχος και υπηρετώντας ένα συλλογικό όραμα με όλη του την παράταξη, κατόρθωσε ενάντια σε πάρα πολύ σκληρές αντιδράσεις να περάσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, χάρη στο οποίο η Καλαμάτα είναι σήμερα από τις καλύτερες πόλεις της χώρας. Όπως σημείωσε, αυτό το ΓΠΣ βασίζεται σε μια σημαντική μεταρρύθμιση της κεντρικής εξουσίας, η οποία όμως δίστασε να την επιβάλει ακριβώς επειδή δεν ήθελε να δυσαρεστήσει ψηφοφόρους και συμφέροντα.
Τόνισε λοιπόν ο κ. Μπένος ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μια μεταρρυθμιστική προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία των 58 ετοιμάζει και θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες 15-20 μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, άμεσα εφαρμόσιμες. Μεταρρυθμίσεις για το κράτος, την οικονομία, τους πολιτικούς θεσμούς, τα κοινωνικά δίκτυα. Ο ίδιος ετοιμάζει την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κράτους.
Στ.Μ.