Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 20:30

Σκόνη από τη Σαχάρα «πνίγει» την Καλαμάτα

Σκόνη από τη Σαχάρα «πνίγει» την Καλαμάτα

ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ
Αέρας γεμάτος σκόνη από τη Σαχάρα διασχίζει την Καλαμάτα, δημιουργώντας μια κατάσταση δυσφορίας, που γίνεται ακόμη χειρότερη από τα λασπόνερα κάθε φορά που ψιχαλίζει για λίγο. Το «KalamataJournal» μίλησε με τον Κώστα Μενούνο, εξαιρετικό γνώστη της μετεωρολογίας, που…

…σημείωσε ότι περίπου οι ίδιες συνθήκες θα επικρατήσουν και αύριο, Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή η σκόνη θα αρχίσει να φεύγει σιγά-σιγά προς τα ανατολικά.
Ο Κώστας Μενούνος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται δυο-τρεις φορές κάθε χρόνο. Ειδικότερα, θερμές εισβολές μεταφέρουν φορτίο σκόνης από την Αφρική, το οποίο προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις αποπνικτική κατάσταση.
Σύμφωνα με την αυριανή πρόγνωση του καιρού από τον Κώστα Μενούνο, «ο ουρανός θα είναι νεφελώδης καθ`όλη τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας, θα υπάρξουν όμως και κάποια ανοίγματα του καιρού, κυρίως από τις απογευματινές ώρες και μετά. Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες αναμένεται κατά διαστήματα ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι). Από τις πρώτες βραδινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
H υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ, με ένταση 3-4 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης. Το φορτίο θα είναι μικρότερο αλλά θα παραμείνει θολούρα στην ατμόσφαιρα, ενώ όσο η βροχή είναι ασθενής και δεν γίνεται όμβρος ό,τι πέφτει θα είναι λάσπη».
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η αερομεταφερόμενη σκόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα των ασθενών οι οποίοι ταλαιπωρούνται από άσθμα και άλλες αλλεργίες καθώς και από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και βρογχική υπερευαισθησία. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι ειδικοί προτείνουν σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα να μην κυκλοφορούν στο δρόμο τις ώρες που το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, να αναπνέουν από τη μύτη ώστε να φιλτράρονται τα σωματίδια και να αποφεύγουν την έντονη κόπωση. Με άλλα λόγια, όχι τρέξιμο και κοπιαστικές εργασίες.
Στ.Μ.