Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 17:54

Ο καλός manager κύρια προϋπόθεση για να γίνει βιώσιμο το Μέγαρο Χορού

Ο καλός manager κύρια προϋπόθεση για να γίνει βιώσιμο το Μέγαρο Χορού

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ 
Έναν Γιώργο Κουρουπό ψάχνει ο Δήμος Καλαμάτας, προκειμένου να του αναθέσει το «management» του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας…

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ 
Έναν Γιώργο Κουρουπό ψάχνει ο Δήμος Καλαμάτας, προκειμένου να του αναθέσει το «management» του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας…

Την αναφορά στο όνομα του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Κουρουπού, καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και πρώην διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, τονίζοντας ότι μια τέτοια προσωπικότητα πρέπει να βρει ο Δήμος, έκανε ο ίδιος ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας.
Ήδη όμως αρχίζει να συζητείται ότι το κατάλληλο πρόσωπο για το «management» του Μεγάρου Χορού υπάρχει στην Καλαμάτα και είναι η Βίκυ Μαραγκοπούλου, δημιουργός εκ του μηδενός του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Την αναφορά στο όνομά της έκανε ο πρώην δήμαρχος, Γιώργος Κουτσούλης.
Αυτές οι αναφορές έγιναν χθες το βράδυ, κατά την παρουσίαση της μελέτης για τη βιωσιμότητα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, την οποία ετοίμασε η εταιρία «Planet» κατά παραγγελία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρου Τουρκολιά, τον οποίο κάλεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας να επιχορηγήσει τη χρηματοδότηση της μελέτης.
Η μελέτη αυτή θεωρεί ότι το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μπορεί να είναι βιώσιμο οικονομικά, αρκεί να επιλεγεί ικανός καλλιτεχνικός διευθυντής. Και όπως αναφέρθηκε χθες το βράδυ, ικανός καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι αυτός που θα φτιάχνει ένα ποιοτικό πρόγραμμα παραστάσεων, δηλαδή πρέπει να έχει βαθιά γνώση όσον αφορά στα τεκταινόμενα στο σύγχρονο χορό.
Με ένα ποιοτικό πρόγραμμα παραστάσεων, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πληρότητα θεατών και έτσι θα υπάρχουν έσοδα από τα εισιτήρια ενώ το Μέγαρο θα αποκτήσει κύρος για το πρόγραμμα που παρουσιάζει.
Δεν αρκούν όμως τα εισιτήρια από τις χορευτικές παραστάσεις για να γίνει βιώσιμο το Μέγαρο, γι’ αυτό η μελέτη λέει ότι αυτό πρέπει να φιλοξενεί και άλλες δραστηριότητες, όπως συνέδρια. Επιμένει ωστόσο η μελέτη ότι κυρίως το Μέγαρο πρέπει να παρουσιάζει χορευτικές παραστάσεις.
Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, το Μέγαρο μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμο μετά από μια τριετία και λίγο παραπάνω.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι υπάλληλος που θα προσληφθεί από το Δήμο, ενώ διάφορες υπηρεσίες απαραίτητες για τη λειτουργία του Μεγάρου όπως καθαριότητα, εξοπλισμοί παραγωγών κ.λπ θα παρέχονται από ιδιώτες μετά από διαγωνισμό. 
Επίσης προτείνεται η ίδρυση Συλλόγου Φίλων Μεγάρου Χορού Καλαμάτας που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του με πολλούς τρόπους όπως αναζήτηση χορηγιών κ.λπ.
Την παρουσίαση της μελέτης παρακολούθησαν εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, διευθυντικά στελέχη του Δήμου, η καλλιτεχνική υπεύθυνη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Βίκυ Μαραγκοπούλου, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης και Γιώργος Κουτσούλης, εκπρόσωποι φορέων και μεμονωμένοι πολίτες.
Κλείνοντας την παρουσίαση, που έγινε από τους συνεργάτες της «Planet» Κωνσταντίνο Καλογήρου, Νίκο Μανωλόπουλο και Βάσω Βακαλοπούλου, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι η μελέτη φαίνεται ότι έχει την αποδοχή του Δήμου και των φορέων της πόλης και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος θα ετοιμάσει ένα σχέδιο λειτουργίας του Μεγάρου, το οποίο θα παρουσιάσει στους μελετητές για τις παρατηρήσεις τους και ακολούθως θα τεθεί για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από την άλλη πάντως, υπάρχουν πρόσωπα που παρακολούθησαν την παρουσίαση και εξέφρασαν έναν προβληματισμό μήπως η μελέτη είναι περισσότερο αισιόδοξη στις προβλέψεις της από τα περιθώρια που αφήνουν τα σημερινά δεδομένα.
Στ.Μ.