Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 15:21

Χορηγός του Δήμου Καλαμάτας η εύρωστη ΔΕΥΑΚ…

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Καραγιάννης Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Καραγιάννης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΧΟΡΗΓΙΑ 70.000 ΕΥΡΩ 
Εντυπωσιακά κέρδη καταγράφει η ΔΕΥΑΚ, που όμως, αντί να μειώσει τα τιμολόγιά της, αποφάσισε να γίνει χορηγός του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου εκείνος να επιχορηγεί εταιρείες για την πραγματοποίηση πολιτιστικών φεστιβάλ και ανασκαφών!...

ΧΟΡΗΓΙΑ 70.000 ΕΥΡΩ 
Εντυπωσιακά κέρδη καταγράφει η ΔΕΥΑΚ, που όμως, αντί να μειώσει τα τιμολόγιά της, αποφάσισε να γίνει χορηγός του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου εκείνος να επιχορηγεί εταιρείες για την πραγματοποίηση πολιτιστικών φεστιβάλ και ανασκαφών!...

Χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, αποφασίστηκε κατά απόλυτη πλειοψηφία, να επιχορηγήσει η ΔΕΥΑΚ το Δήμο Καλαμάτας με 70.000 ευρώ, τα οποία ο Δήμος θα δώσει την εταιρεία Interkulture για την πραγματοποίηση Φεστιβάλ Χορωδιών στην Καλαμάτα το 2015, καθώς και στην Εταιρεία Φίλων της Αρχαίας Θουρίας, για ανασκαφές.
Την επιχορήγηση των 70.000 ευρώ ζήτησε εγγράφως από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, βάσει της προσθήκης νέου άρθρου στο νόμο για την ίδρυση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που λέει ότι οι Επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιχορηγούν το Δημόσιο, τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, για προγράμματα και υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα ή για κοινωνικούς σκοπούς.
Ο ίδιος νόμος λέει ότι η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% των ετήσιων καθαρών τακτικών εσόδων.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΚ από όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων μπορεί να συρρικνώνεται ωστόσο καταγράφει μεγάλα κέρδη, ιδίως λόγω της μείωσης των μισθών των εργαζομένων της. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε χθες το βράδυ ότι το χρηματικό υπόλοιπο στις αρχές του 2014 έφτανε τα 2.300.000 ευρώ!
Υπέρ της επιχορήγησης ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Ανδρέας Καραγιάννης και τα μέλη Γιάννης Καμβυσίδης, Γιώργος Καρβέλης, Χρύσα Λιάπα, Σταύρος Μπαζίγος, Γιώργος Χειλάς και Ελένη Τσαούση-Κουτρουμπή.
Καταψήφισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Κουφαλάκος, που κατήγγειλε τη συγκεκριμένη εισήγηση, τονίζοντας ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνεται πολιτική από την κάθε δημοτική αρχή με τους λογαριασμούς του νερού. Πρόσθεσε ότι η ΔΕΥΑΚ το πλεόνασμά της οφείλει να το διαθέσει υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ τόνισε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας είναι ο πρώτος δήμαρχος στη χώρα που προχωρά στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, ανοίγοντας το δρόμο προκειμένου και οι άλλοι δήμαρχοι να βάλουν χέρι στα ταμεία των ΔΕΥΑ.
Επίσης καταψήφισε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Νταγιόπουλος, που τόνισε ότι η ΔΕΥΑΚ, εφόσον είναι εύρωστη, πρέπει να ανακουφίσει τους δημότες και να μειώσει τα τιμολόγιά της, τα οποία υπογράμμισε ότι είναι πολύ ακριβά και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στην Αθήνα το πάγιο ανέρχεται στα 8 ευρώ, ενώ στην Καλαμάτα στα 15 ευρώ. Μάλιστα στην Αθήνα είπε ότι οι λογαριασμοί βγαίνουν ανά τρεις μήνες ενώ στην Καλαμάτα ανά δύο.
Ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Ανδρέας Καραγιάννης, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η ΔΕΥΑΚ έχει προβεί στο πρόσφατο παρελθόν σε μείωση των τιμολογίων της και δεν απέκλεισε και επιπλέον μείωση στο προσεχές μέλλον.
Στ.Μ.