Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014 21:34

Προς απόρριψη το 40% των αιτήσεων για εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς!

Χριστίνα Καντζιλιέρη, φώτης Γαϊτάνης, Δημήτρης Οικονομάκος και Τάσος Νιάρχος, εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας Χριστίνα Καντζιλιέρη, φώτης Γαϊτάνης, Δημήτρης Οικονομάκος και Τάσος Νιάρχος, εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ 
Σχεδόν οι μισές από τις αιτήσεις που έχουν γίνει για εγγραφές στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Καλαμάτας θα απορριφθούν, φέρνοντας σε απόγνωση τους γονείς, τονίζει ο Δημήτρης Οικονομάκος,…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ 
Σχεδόν οι μισές από τις αιτήσεις που έχουν γίνει για εγγραφές στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Καλαμάτας θα απορριφθούν, φέρνοντας σε απόγνωση τους γονείς, τονίζει ο Δημήτρης Οικονομάκος,…

…επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Υποστηρίζει ότι η προσχολική αγωγή, που παρέχεται στους Παιδικούς Σταθμούς, έχει γίνει επιχειρηματική δραστηριότητα, σε βάρος των φτωχών οικογενειών, με ευθύνη όχι μόνο της κεντρικής εξουσίας αλλά και του Δήμου επειδή αντιδρά. Ο Δημήτρης Οικονομάκος ζητάει να γίνουν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις, να λειτουργήσουν και νέοι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, καθώς επίσης να επαναλειτουργήσουν τα βρεφικά τμήματα που έχουν καταργηθεί στο σύνολό τους.
Ειδικότερα, ο Δημήτρης Οικονομάκος επισημαίνει τα εξής: «Σε απόγνωση θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες της πόλης μας. Με την ανακοίνωση των οριστικά ωφελούμενων γυναικών του προγράμματος ΕΣΠΑ, θα διαπιστώσουν πως το 40% των αιτήσεων θα απορριφθούν. Πιο συγκεκριμένα στο σύνολο των 961 αιτήσεων που έγιναν για τους παιδικούς σταθμούς της Καλαμάτας (αντίστοιχες περσινές 852) θα καλυφθούν οι 582 (αντίστοιχες περσινές 709) ποσοστό μόλις 60% (αντίστοιχο περσινό 83%).
Έτσι θα αναγκαστούν εκατοντάδες οικογένειες (και δεκάδες χιλιάδες για όλη την χώρα) του δήμου μας να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους πληρώνοντας τροφεία 200 έως 250 ευρώ το μήνα περίπου για να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιους από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν συνυπολογίσουμε και τις εξαιρέσεις που κάνει το ΕΣΠΑ σε μητέρες δημοσίους υπαλλήλους, που η μόνη τους επιλογή είναι να διεκδικήσουν μια θέση από τις 120 περίπου που παρέχουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί και η ανεπάρκεια των δημοτικών παιδικών σταθμών που είναι σε θέση να φιλοξενήσουν το πολύ έως 340 παιδιά (220 μέσω ΕΣΠΑ & 120 για τις υπόλοιπες κατηγορίες που για κάποιο λόγο δεν εντάσσονται ή και απορρίπτονται μέσω του ΕΣΠΑ) μόνο στους παιδικούς σταθμούς, μίας και  τους βρεφικούς τους έχει κλείσει η παρούσα δημοτική αρχή (φέτος έγιναν 520 !!! αιτήσεις) .
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς απαξίωσης οποιασδήποτε κοινωνικής δομής από την κυβέρνηση με την στήριξη της διοίκησης του Δήμου, που αντί να διεκδικήσει μαζί με τους πολίτες της, πλούσια αύξησης της χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία, αποδέχεται πιστά την πολιτική της κυβέρνησης – Ε.Ε. όπου εκφυλίζει την λειτουργία κάθε κοινωνικής δομής, μαζί και τους παιδικούς σταθμούς όπου τους θέλει να λειτουργούν με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος για αυτήν, με ιδιωτικά κριτήρια (δίδακτρα, χρηματοδότες – χορηγούς) και με νέες μορφές που παρουσιάζονται σήμερα σε υπόλοιπους δήμους, όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ (¨κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις¨).  Για εμάς το ζήτημα είναι ή την αποκρούεις αυτή την πολιτική και σηκώνεις ανάστημα ή εγκλωβίζεσαι στην λογική ¨δεν μπορώ διότι αυτό λέει ο νόμος¨.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε:
1)               Να πάψουν οι αντικοινωνικοί διαχωρισμοί των γονέων σε εργαζόμενους, άνεργους, δημόσιους, ιδιωτικούς υπαλλήλους ή ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους), έλληνες οι μετανάστες και να γίνονται δεκτά όλα τα παιδιά.
Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι παιδοφυλακτήρια, όπως θέλουν να τα αντιμετωπίζουν, άλλα είναι χώροι αγωγής και διαπαιδαγώγησης και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει την παραπάνω ανάγκη των παιδιών μας διαχωρίζοντάς με τα παραπάνω αντικοινωνικά κριτήρια.     
2)               Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, όπου η χρηματοδότηση τους θα γίνεται από κρατικό προϋπολογισμό και όχι από πηγές που δεν ξέρουμε εάν του χρόνου θα υπάρχουν (βλ. ΕΣΠΑ, δημοτικοί πόροι κ.α.). Δεν μπορεί η προσχολική αγωγή να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
3)               Κατασκευή νέων παιδικών σταθμών στα όρια του διευρυμένου πλέον Δ. Καλαμάτας (αξιοποίηση δημόσιων – δημοτικών κτιρίων).
4)               Επαναλειτουργία των βρεφικών σταθμών».