Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2014 19:05

Χρονιά με δυσκολίες αλλά και επιτυχίες, διακρίσεις και εξωστρέφεια το 2013-14

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Η εκπαιδευτική χρονιά 2013-2014 ήταν δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα και με διακρίσεις για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Ο απολογισμός που παρουσιάζει ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής, Διονύσης Μαλλούχος, φανερώνει ότι στο Δημοτικό Ωδείο, παρά την κρίση, γίνεται σημαντικό έργο…

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Η εκπαιδευτική χρονιά 2013-2014 ήταν δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα και με διακρίσεις για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Ο απολογισμός που παρουσιάζει ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής, Διονύσης Μαλλούχος, φανερώνει ότι στο Δημοτικό Ωδείο, παρά την κρίση, γίνεται σημαντικό έργο…

Ο απολογισμός παρουσιάστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, το οποίο και τον ενέκρινε ομόφωνα.
«Εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την πορεία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας υπήρξε η ένταξη στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 δύο παραστάσεων του μουσικού παραμυθιού «Πετρόσουπα», του Στάθη Γυφτάκη, αποκλειστικά με μουσικές δυνάμεις του Ωδείου (Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδιακά σχήματα)», τόνισε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις ο Διονύσης Μαλλούχος, που επεσήμανε ότι η παράσταση επαναλήφθηκε και στο κλείσιμο του 20ο Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.
Σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, ο Γιάννης Σύμκο, σπουδαστής της Σχολής Πιάνου (τάξη Στάθη Γυφτάκη), απέσπασε το Α’ βραβείο σε έναν από τους πιο σημαντικούς πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου, τον «Μαρία Χαιρογιώργου‐Σιγάρα». Ο τελικός γύρος πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2014, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Γιάννης Σύμκο πρώτευσε στην κατηγορία νέων πιανιστών ηλικίας ως 18 ετών, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις για την άψογη καλλιτεχνική του ερμηνεία και απόδοση, αλλά και τη συνολική του παρουσία στον διαγωνισμό, τον οποίο οργανώνει για 5η φορά το Διεθνές Μουσικό Σωματείο "Gina Bachauer".
Επίσης ο 10χρονος Δημήτρης Αποστολόπουλος απέσπασε το Γ’ βραβείο στην κατηγορία των νέων κιθαριστών και η 14χρονη Γαβριηλία Μαργέλη (και οι δύο από την Τάξη του Αντώνη Κουφουδάκη) τον Α’ έπαινο, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας, που διεξάχθηκε στην Αθήνα.
Πολλοί σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας διακρίθηκαν και στον 3ο Διαγωνισμό Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης».
Ο Διονύσης Μαλλούχος τόνισε ότι πολύ τιμητική για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας ήταν και η πρώτη «έξοδος» μεγάλου κλιμακίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών εκτός της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαίωμα στη Μουσική», που πραγματοποιήθηκε με τριήμερο σεμινάριο στην Καλαμάτα (7‐8‐9 Ιανουαρίου 2014) από τους σολίστ της Ορχήστρας σε σπουδαστές του ΔΩΚ και συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο με τη συμμετοχή 24 σπουδαστών του Ωδείου.
Πρόσθεσε ότι η εξωστρέφεια του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας συνεχίσθηκε και με δυο υψηλού επιπέδου σεμινάρια που φιλοξένησε τον Ιούλιο με την ενεργό συμμετοχή μουσικών από διάφορες χώρες και άλλες ελληνικές πόλεις. Στο πρώτο δίδαξε ο φλαουτίστας της Συμφωνικής της Ραδιοφωνίας της Κολωνίας και καθηγητής στην Ανώτατη Μουσική Σχολή Μουσικής του Ντύσελντορφ Michael Faust και στο δεύτερο ο διεθνούς φήμης σοπράνο και καθηγήτρια στο Ατενέουμ Ειρήνη Τσιρακίδου.
Επιπλέον, στο τελευταίο εκπαιδευτικό έτος εγκαινιάστηκε με επιτυχία Τμήμα Θεωρίας της Μουσικής για ενήλικες, το οποίο και είχε θετική ανταπόκριση. Ακόμη συνεχίστηκε με πρωτοβουλία των καθηγητών του Παραδοσιακού Τμήματος του ΔΩΚ και χωρίς να προβλέπεται αμοιβή ή δίδακτρα για τους ενδιαφερόμενους (μόνο μια μικρή εισφορά της τάξης των 50,00 ευρώ σε ετήσια βάση για έξοδα φωτοτυπικού και λειτουργίας), κάθε Τετάρτη, στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου, συγκέντρωση και ανοιχτό μάθημα – συναυλία για όσους ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική. Η εβδομαδιαία αυτή συνάντηση είχε μεγάλη απήχηση και συχνά προσέλκυε πάνω από 50 άτομα.
Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, οι σπουδαστές του Ωδείου συμμετείχαν σε δεκάδες συναυλίες.
Ήταν ακόμη πολλά τα σεμινάρια που έγιναν, οι εσωτερικοί διαγωνισμοί,  οι υποτροφίες που προσφέρθηκαν, η φιλοξενία σχολείων κ.ά
Στ.Μ.