Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 16:52

Μέχρι και 100 εκατομμύρια το κόστος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας!

ΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Από 30.000.000 έως 100.000.000 ευρώ θα κοστίσει η ενδεχόμενη επιλογή της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Υπέρ της ίδρυσης Γραφείου Υποψηφιότητας ψήφισαν χθες το βράδυ όλες οι δημοτικές παρατάξεις εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ)…

ΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 
Από 30.000.000 έως 100.000.000 ευρώ θα κοστίσει η ενδεχόμενη επιλογή της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Υπέρ της ίδρυσης Γραφείου Υποψηφιότητας ψήφισαν χθες το βράδυ όλες οι δημοτικές παρατάξεις εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ)…

Ειδικότερα, χθες το βράδυ εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, συνολικού ύψους 250.000 ευρώ, προκειμένου να ιδρυθεί το Γραφείο Υποψηφιότητας που θα διεκδικήσει την επιλογή της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Τα συμβαλλόμενα μέρη είναι ο Δήμος Καλαμάτας, η Φάρις και το Πνευματικό Κέντρο. Ουσιαστικά το κόστος των 250.000 ευρώ αφορά μόνο την ετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, υποστήριξε ότι η Καλαμάτα έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες να επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και πως οι ισχυρότεροι αντίπαλοί της φαίνεται ότι είναι πρώτα η Σύρος και μετά ο Πειραιάς. Τόνισε ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος τότε τα οφέλη για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή θα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Είπε επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσό από τα 250.000 ευρώ θα προσφερθεί από χορηγούς και πως τα έργα και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν εφόσον επιλεγεί η Καλαμάτα, θα χρηματοδοτηθούν από σειρά προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το ελληνικό κράτος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, είπε ότι η δημοτική αρχή προχώρησε μέχρι αυτή τη φάση χωρίς να έχει διαβουλευθεί με κανέναν. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να αποφευχθούν οι σπατάλες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Ο Μανώλης Μάκαρης είπε επίσης ότι το κόστος των 250.000 ευρώ για την ετοιμασία του φακέλου είναι πολύ υψηλό, δεδομένου ότι η Σύρος θα πληρώσει περίπου 25.000 ευρώ και ο Βόλος περίπου 8.000 ευρώ. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνολικό κόστος για την Καλαμάτα πρέπει να είναι το ελάχιστο 30.000.000 ευρώ και το μέγιστο μέχρι 100.000.000 ή και λίγο παραπάνω. Από το κόστος αυτό, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύψει μέχρι το 60% και διερωτήθηκε από πού θα καλυφθεί το υπόλοιπο 40%.
Ο Δημήτρης Οικονομάκος, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είπε ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι αντιδραστικός και σκοπό έχει να ισοπεδώσει τον λαϊκό πολιτισμό των χωρών προς όφελος των σχεδιασμών των παγκοσμιοποιημένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Υπέρ της υποψηφιότητας της Καλαμάτας τοποθετήθηκαν ο Θόδωρος Μπρεδήμας της «Αλλαγής» και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», κάνοντας όμως αναφορές για την αναγκαιότητα διαφάνειας.
Στ.Μ.