Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 15:28

Δωρεάν ρεύμα στους φτωχούς και φθηνό πετρέλαιο ζήτησε ο Θανάσης Πετράκος

ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Δωρεάν ρεύμα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης  στις τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Μάρτιο του 2001, ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, κατά…

ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
Δωρεάν ρεύμα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης  στις τιμές που ίσχυαν μέχρι τον Μάρτιο του 2001, ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, κατά…

…την αγόρευσή του στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία για τις συγκεκριμένες ελαφρύνσεις που κατέθεσε για πέμπτη φορά το κόμμα του.
«Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση ανέβασε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης 1.471%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες συμπολίτες μας και χιλιάδες οικογένειες να μην έχουν τη δυνατότητα να ζεσταθούν. Συνάνθρωποί μας τα προηγούμενα χρόνια πέθαναν γιατί προσπάθησαν να ζεσταθούν με διάφορες μεθόδους», τόνισε ο Θανάσης Πετράκος και συνέχισε αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Έχασε ο προϋπολογισμός 400 εκατομμύρια από αυτή τη ρύθμιση που κάνατε για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ουσιαστικά, έρχεται ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας και από τα στοιχεία που υπάρχουν, επιβεβαιώνει αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή η τρομακτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα οδηγήσει τον κόσμο να μην μπορεί να αγοράσει κι άρα θα χαθούν και έσοδα. Έχουμε δηλαδή, δύο ζητήματα: πρώτον, σοβαρές κοινωνικές συνέπειες και, δεύτερον, και με τη δική σας λογική έχουμε σοβαρές οικονομικές συνέπειες».
Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του Θανάση Πετράκου είναι: «Να επανέλθει ο ειδικός φόρος εκεί που ήταν το Μάρτη του 2011 τουλάχιστον. Κι αυτό είναι το ελάχιστο. Κανονικά έπρεπε να σας πούμε «καθόλου φόρος», αλλά λέμε να επανέλθει στο Μάρτη του 2011, στα 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο και όχι –επαναλαμβάνω- με αυτές τις  λογικές του Χότζα που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση.
Αυτή είναι η μία τροπολογία και σας καλούμε να την κάνετε δεκτή και για το κοινωνικό σύνολο και για τους ανθρώπους, ώστε επιτέλους να μπορέσουν να ζεσταθούν το φετινό χειμώνα, αλλά και για τα έσοδα της χώρας».
Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ο Θανάσης Πετράκος σημείωσε: «Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού είναι ενάμισι εκατομμύριο οι άνεργοι, τουλάχιστον οι πιο φτωχοί που μπορεί να είναι κατ’ ελάχιστον τριακόσιες ή τετρακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά –θα το δούμε αυτό- και οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας, να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δωρεάν ρεύμα, την ελάχιστη ποσότητα για μία τετραμελή οικογένεια που είναι 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 3.600 κιλοβατώρες το χρόνο δωρεάν. Το υπόλοιπο μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες από τις 1.200, αν κάποιος καταναλώνει τις υπόλοιπες 800, να τις πληρώνει με την τιμή του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου».
Τέλος, ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι το κόστος για τις συγκεκριμένες παροχές και ελαφρύνσεις μπορεί να προέλθει «από την κατάργηση των επιδοτήσεων που συνεχίζετε και δίνετε στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο, οι οποίοι πέρυσι, το 2013, πήραν 470 εκατομμύρια επιδοτήσεις μέσω του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους και των αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος. Ζητάμε να καταργηθούν τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος. Δεχθείτε και αυτήν την τροπολογία, γιατί είναι τροπολογία που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οποία δημιουργήσατε με τις πολιτικές σας».