…ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ
Με στιγμές «κοκορομαχίας» μεταξύ του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα και της αντιπεριφερειάρχη, Ντίνας Νικολάκου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο γραφείο του εισαγγελέα Καλαμάτας η σύσκεψη για το ζήτημα των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας. Συμφωνήθηκε η άμεση κατεδάφιση των παραπηγμάτων τους…
…δεν υπήρξε όμως συμφωνία στο που θα πάνε μετά οι τσιγγάνοι, αφού ο δήμαρχος θέλει να τους στείλει στη Μπιρμπίτα αλλά οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, στην οποία ανήκει η υποτιθέμενη συγκεκριμένη κατασκήνωση, υποστηρίζουν ότι σε αυτή δεν επικρατούν συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής της Αγίας Τριάδας αλλά και ιδιοκτήτες οικοπέδων που έχουν καταληφθεί από τσιγγάνους, φώναξαν στους αντιπεριφερειάρχες, Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά, να πάρουν τους τσιγγάνους στο σπίτι τους, αν θεωρούν ότι η Μπιρμπίτα δεν είναι κατάλληλη. Κάποια στιγμή μάλιστα η Ντίνα Νικολάκου ζήτησε την προστασία του εισαγγελέα, αναφέροντας ότι δέχτηκε απειλές. Σε δηλώσεις της σχολίασε ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στους κατοίκους και να τους στρέψουν εναντίον της μίας ή της άλλης πλευράς. Ακόμη είπε ότι κάποιοι που σήμερα εμφανίζονται ευαίσθητοι για όσα έγιναν στη Μπιρμπίτα είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για αυτά.
Πρώτος έκανε δηλώσεις ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Παναγιώτης Μπασάκος, που τόνισε ότι η αρχή που εκπροσωπεί έχει εκδώσει απόφαση για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα. Από εκεί και πέρα πρότεινε να συνάψουν μια προγραμματική σύμβαση ο Δήμος και η Περιφέρεια και να συμφωνήσουν που θα πάνε μετά οι τσιγγάνοι, κάνοντας αναφορά και ίδιος στην περίπτωση της Μπιρμπίτας.
Ακολούθως ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε ότι ο ίδιος και ο Δήμος Καλαμάτας γενικά είναι αποφασισμένοι για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι θα συγκαλέσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία της κατεδάφισης. Για την κατεδάφιση ζήτησε τη συνδρομή του κράτους, ενώ για το πού θα πάνε οι τσιγγάνοι είπε ότι ο μόνος χώρος είναι η Μπιρμπίτα, στην οποία πρόσθεσε ότι οι τσιγγάνοι μπορούν να φτιάξουν τα παραπήγματά τους όπως τα έφτιαξαν στην Αγία Τριάδα, σχολιάζοντας ακόμη ότι η κατασκευή των οικίσκων στην κατασκήνωση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν λάθος και αποδείχθηκε αυτό. Κατά τα άλλα εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να υπάρξει διάθεση συνεργασίας από την πλευρά της Περιφέρειας.
Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης, Περικλής Μαντάς, δήλωσε ότι ο Δήμος οφείλει να εφαρμόσει το νόμο και να κατεδαφίσει τα παραπήγματα στην Αγία Τριάδα. Σε ό,τι αφορά τη Μπιρμπίτα σημείωσε ότι η Περιφέρεια περιμένει από το Δήμο να της παρουσιάσει το σχεδιασμό του για τα έργα που ενδεχομένως σκέφτεται να κάνει στην κατασκήνωση, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και να του την παραχωρήσει. Άφησε να εννοηθεί ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να εγκρίνει την εγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας στη Μπιρμπίτα, εάν αυτή δεν αποκατασταθεί, διότι οι ίδιοι οι νόμοι της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε με τις δηλώσεις της και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ενώ ο αντιπεριφεριφερειάρχης Φάνης Στεφανόπουλος ζήτησε να δοθεί λύση με κοινωνική ευαισθησία και να μην φτάνουν ορισμένοι στα όρια του ρατσισμού, παρά το δίκιο που έχουν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες των κατειλημμένων ιδιοκτησιών.
Ο δικηγόρος των κατοίκων, Παναγιώτης Νταής, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της σύσκεψης, σε ό,τι αφορά την απόφαση για άμεση κατεδάφιση των παραπηγμάτων, ενώ σημείωσε πως οι κάτοικοι είναι ευχαριστημένοι από τη στάση του δημάρχου που δείχνει ότι θέλει να βρεθεί λύση.
Ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, ιδιοκτήτης κατειλημμένου οικοπέδου, Γιώργος Πρεβεζάνος, επίσης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων.
Στ.Μ.