Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 02:04

Απ' την κόλαση στη… «ζωή χαρισάμενη» σύμφωνα με τις εξαγγελίες Νίκα

ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ 
Τσάμπα η τόση ένταση και οι τσακωμοί… Ο δήμαρχος Καλαμάτας φαίνεται ότι εξασφάλισε για τους τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας "ζωή χαρισάμενη"… Ανακοίνωσε τελευταία στιγμή ότι βρήκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να φτιάξει τη Μπιρμπίτα, ότι θα δίνει επιδότηση ενοικίου σε όσους πάνε σε διαμερίσματα, ότι θα τους βάλει σε ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικής ένταξης…

ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ 
Τσάμπα η τόση ένταση και οι τσακωμοί… Ο δήμαρχος Καλαμάτας φαίνεται ότι εξασφάλισε για τους τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας "ζωή χαρισάμενη"… Ανακοίνωσε τελευταία στιγμή ότι βρήκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να φτιάξει τη Μπιρμπίτα, ότι θα δίνει επιδότηση ενοικίου σε όσους πάνε σε διαμερίσματα, ότι θα τους βάλει σε ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικής ένταξης…

Όλα αυτά το βράδυ της Πέμπτης, στο κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε με σκοπό να προσδιοριστεί άμεση ημερομηνία για την κατεδάφιση του τσιγγάνικου καταυλισμού της Αγίας Τριάδας. Ο δήμαρχος είχε αναγγείλει και την ημερομηνία. Στις 17 Οκτώβρη…
Τελικά αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να γκρεμιστεί μεν ο καταυλισμός, όμως η ημερομηνία θα κρατηθεί μυστική, θα την ξέρουν μόνο ο δήμαρχος, ο εισαγγελέας και η Αστυνομία, για… ευνόητους λόγους. Πριν γίνει όμως η κατεδάφιση ο Δήμος θα έχει έναν γύρο συζητήσεων με τους τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας, ώστε να τους πείσει ότι όλα αυτά που πρόκειται να γίνουν θα είναι για το καλό τους.
Οι τσιγγάνοι που δεν θα θελήσουν να νοικιάσουν διαμέρισμα και να πάρουν επιδότηση ενοικίου θα μεταφερθούν στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που είναι η ιδιοκτήτρια της Μπιρμπίτας, τώρα λέει ότι αν θέλει ο Δήμος να βάλει τους τσιγγάνους σε αυτή τότε εκείνη δεν θα τον εμποδίσει, αλλά ταυτόχρονα λέει ότι στην κατάσταση που έχει περιπέσει η κατασκήνωση δεν πληρούνται οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τις αποδεκτές συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Αυτά αναγράφονται σε γράμμα που έστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που έφτασε με μικρή καθυστέρηση στη συνεδρίαση, είπε ότι το πρωί επισκέφθηκε τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος είπε ότι δεσμεύτηκε να δώσει στο Δήμο ποσό από 200.000 έως 500.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν έργα αποκαταστάσεων στη Μπιρμπίτα. Επίσης του υποσχέθηκε ότι θα δώσει χρήματα ώστε να επιδοτείται το ενοίκιο των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας που θα αποφασίσουν να νοικιάσουν διαμέρισμα. Ακόμη ο δήμαρχος επισκέφθηκε το υπουργείο Εσωτερικών, όπου είπε ότι εξασφάλισε και άλλες δεσμεύσεις, όπως ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα δοθούν εκατομμύρια ώστε να εφαρμοστούν προγράμματα κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων.
Οι εξαγγελίες αυτές του δημάρχου ούτε έπεισαν ούτε καθησύχασαν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που συμφωνούν με την κατεδάφιση του καταυλισμού, με την προϋπόθεση όμως ότι πρώτα θα εξασφαλιστούν συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης στο χώρο όπου θα μετεγκατασταθούν.
Επιπλέον δε, όπως τόνισε κυρίως ο Σταμάτης Μπεχράκης του «Ανοιχτού Δήμου», προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ αυτή η ιστορία σέρνεται χρόνια, ο δήμαρχος μόλις στο παρά πέντε, δηλαδή τη μέρα της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, επισκέφθηκε τους αρμόδιους κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες και εξασφάλισε τις δεσμεύσεις τις οποίες ανακοίνωσε. Ο δημοτικός σύμβουλος όχι μόνο δεν πείστηκε από τις ανακοινώσεις αυτές αλλά μίλησε για «παράσταση του δημάρχου».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, αναγνώρισε ότι η κατάσταση στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας είναι επικίνδυνη από υγειονομικής και όχι μόνο άποψης, τόσο για τους περίοικους όσο και για τους ίδιους τους τσιγγάνους. Υπογράμμισε ότι ο καταυλισμός πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί, αφού όμως δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες εκεί όπου θα μεταφερθούν οι τσιγγάνοι. Ο Μανώλης Μάκαρης υπογράμμισε ότι στη Μπιρμπίτα δεν επικρατούν τέτοιες συνθήκες και δήλωσε ότι υπεύθυνος γι’ αυτό είναι και ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που αφενός ήταν αρμόδιος αντινομάρχης όταν αγοράστηκε ο χώρος και αφετέρου, μετά που έγινε δήμαρχος, παρεμπόδισε τη συγκρότηση της επιτροπής που θα διαχειριζόταν την τσιγγάνικη κατασκήνωση με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει η επιτροπή και να μην υπάρχει κανένας έλεγχος στη λειτουργία της Μπιρμπίτας.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του καταυλισμού στην Αγία Τριάδα αλλά κατά της μεταφοράς των τσιγγάνων στη Μπιρμπίτα. Εκεί δεν μπορεί ούτε να σταθεί άνθρωπος, τόνισε. Ο Δημήτρης Οικονομάκος υπογράμμισε ότι το ζήτημα με τους τσιγγάνους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίοικοι είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από αυτά τα κόμματα, ρωτώντας ακόμα ρητορικά ποιος εξαγόραζε όλα αυτά τα χρόνια τις ψήφους των τσιγγάνων. Τόνισε λοιπόν ότι η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Νίκα δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους για το πρόβλημα και να εμφανίζεται σήμερα σαν άμοιρη ευθυνών αλλά ταυτόχρονα να δημιουργεί μια εικόνα ότι πάει να λύσει το ζήτημα με δυναμικότητα και αποφασιστικότητα. Επιπλέον δε σημείωσε ότι στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης λύσεις στα θέματα αυτά είχαν δοθεί και όλοι οι τσιγγάνοι έμεναν σε σπίτια.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, χαρακτήρισε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» τις ανακοινώσεις του δημάρχου. Τόνισε και ο ίδιος ότι ο καταυλισμός στην Αγία Τριάδα πρέπει να κατεδαφιστεί, για να αποδοθούν τα κατειλημμένα οικόπεδα στους ιδιοκτήτες τους και να σταματήσει η ταλαιπωρία των περιοίκων. Σημείωσε όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει με όρους, με βασικότερο την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης στους χώρους όπου θα μετεγκατασταθούν οι τσιγγάνοι.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, που τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μια παράταση έξι μηνών περίπου στη λειτουργία του καταυλισμού, ώστε μέσα σε αυτό το διάστημα να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων.
Τέλος σημειώνεται ότι ο «πόλεμος» με την Περιφέρεια για το ζήτημα της Μπιρμπίτας φαίνεται ότι τελειώνει, με νικητή το δήμαρχο Καλαμάτας, αφού η αντιπεριφερειάρχης του έγραψε ότι δεν θα τον εμποδίσει ακόμη και αν πάει μονομερώς να εγκαταστήσει τσιγγάνους σε αυτή. Έτσι ο δήμαρχος είπε ότι τώρα η Περιφέρεια καλείται να παραχωρήσει στο Δήμο τη Μπιρμπίτα για ένα χρονικό διάστημα πέντε χρόνων.
Στ.Μ.