Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 00:00

Κοινό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης μέσα από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Δημήτρης Φαββατάς, Τάσος Πολυχρονόπουλος, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης και Γιώργος Γιαννόπουλος Δημήτρης Φαββατάς, Τάσος Πολυχρονόπουλος, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης και Γιώργος Γιαννόπουλος

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ 
Το διάλογο με τους πολίτες και τους φορείς της Καλαμάτας αλλά και ευρύτερα της Μεσσηνίας, ανοίγει η δημοτική παράταξη του Μανώλη Μάκαρη, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι τι είναι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που διεκδικεί η πόλη, ποιο μπορεί να είναι το όφελος και ποιο το κόστος, γενικά για το μέλλον της περιοχής και ειδικά για κάθε πολίτη…

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ 
Το διάλογο με τους πολίτες και τους φορείς της Καλαμάτας αλλά και ευρύτερα της Μεσσηνίας, ανοίγει η δημοτική παράταξη του Μανώλη Μάκαρη, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι τι είναι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που διεκδικεί η πόλη, ποιο μπορεί να είναι το όφελος και ποιο το κόστος, γενικά για το μέλλον της περιοχής και ειδικά για κάθε πολίτη…

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου την Κυριακή έχει διοργανωθεί ενημερωτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, με θέμα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Ένα συλλογικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης».
Σήμερα το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, οι σύμβουλοι της παράταξης Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς, ο εκπρόσωπος της παράταξης στη «Φάρις» Τάσος Πολυχρονόπουλος και ο υπεύθυνος πολιτισμού του συνδυασμού, Γιώργος Γιαννόπουλος, απεύθυναν κάλεσμα σε όλους τους φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να προσέλθουν την Κυριακή στο «Φαραί Παλλάς», όπου θα γίνει η εκδήλωση, να ακούσουν τους ειδικούς και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις ή και προτάσεις.
Ο Μανώλης Μάκαρης τόνισε ότι η διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση για την Καλαμάτα, η οποία όμως, δυστυχώς όπως σημείωσε, αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή με προχειρότητα και αποσπασματικό τρόπο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ η απόφαση για τη διεκδίκηση του τίτλου έχει ληφθεί εδώ και ένα χρόνο τώρα, όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε τίποτα παρά μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεκίνησε η συγκρότηση του φακέλου υποψηφιότητας με συνοπτικές διαδικασίες.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μάκαρης, υπάρχει ένα κενό ενημέρωσης των φορέων και πολιτών, δεν έχει ανοίξει από τη δημοτική αρχή διάλογος για τα οφέλη και το κόστος αυτού του εγχειρήματος. Προκειμένου λοιπόν να καλυφθεί το κενό αυτό η δημοτική του παράταξη αποφάσισε να διοργανώσει τη εκδήλωση της Κυριακής, η οποία θα ξεκινήσει στις δέκα το πρωί.
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι ενώ πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα που αναλαμβάνει η πόλη, εντούτοις δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι στόχοι, δηλαδή το τι ακριβώς θέλει να πετύχει η Καλαμάτα, τι περιμένει μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Κατά την άποψη της δημοτικής παράταξης, όλη αυτή η διαδικασία της διεκδίκησης πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό σημείωσε ότι το όλο θέμα πρέπει να μπει σε μια συλλογική επεξεργασία, να κληθούν όλοι οι φορείς, να καταθέσουν τις απόψεις τους, να ξεκαθαριστεί ο ρόλος που μπορεί να αναλάβει ο καθένας τους.
Επιπλέον ο Τάσος Πολυχρονόπουλος είπε ότι η Καλαμάτα διαθέτει ένα σπουδαίο δυναμικό με τεράστια εμπειρία και γνώση σε θέμα πολιτιστικής δημιουργίας και πολιτιστικών θεσμών, το οποίο υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί σε αυτή την προσπάθεια.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της παράταξης στη Φάρις είπε ότι η εκδήλωση της Κυριακής είναι η πρώτη που διοργανώνεται για τη δημιουργία του Συλλογικού Σχεδίου Πολιτιστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και πως θα ακολουθήσουν και άλλες, διευκρινίζοντας όμως ότι όλη αυτή η προσπάθεια της παράταξής του δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα απέναντι στη δημοτική αρχή ή το έργο του Γραφείου Υποψηφιότητας.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης σημείωσε ότι στην εκδήλωση έχει προσκληθεί ο δήμαρχος Καλαμάτας, όπως και όλοι οι δήμαρχοι του Νομού αλλά και οι πρώην δήμαρχοι της Καλαμάτας, καθώς και οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων όλων των Δήμων, τονίζοντας ότι η διεκδίκηση αυτή δεν μπορεί να αφορά μόνο την Καλαμάτα αλλά όλη τη Μεσσηνία και πως το Συλλογικό Σχέδιο Πολιτιστικής Ανάπτυξης επίσης επεκτείνεται σε όλο το νομό και δεν σταματάει στα διοικητικά όρια της Δήμου.
Στ.Μ.