Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 00:00

Ενημέρωση και προβληματισμοί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Τάσος Σαπουνάκης στο βήμα, Μανώλης Μάκαρης, Μυρσίνη Ζορμπά, Αυγουστίνος Ζενάκος και Τάσος Πολυχρονόπουλος Τάσος Σαπουνάκης στο βήμα, Μανώλης Μάκαρης, Μυρσίνη Ζορμπά, Αυγουστίνος Ζενάκος και Τάσος Πολυχρονόπουλος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ 
Σοβαροί προβληματισμοί μπήκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η παράταξη Μάκαρη για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Είναι εγχείρημα απαιτητικό, πολύπλοκο και, σύμφωνα με την εμπειρία ορισμένων, οικονομικά κέρδη δεν θα συγκομιστούν. Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι πλέον αρμόδιοι, η δημοτική αρχή και ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ 
Σοβαροί προβληματισμοί μπήκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η παράταξη Μάκαρη για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Είναι εγχείρημα απαιτητικό, πολύπλοκο και, σύμφωνα με την εμπειρία ορισμένων, οικονομικά κέρδη δεν θα συγκομιστούν. Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι πλέον αρμόδιοι, η δημοτική αρχή και ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας…

Ουσιαστικά η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες» την Κυριακή το πρωί, στο ξενοδοχείο «Φαραί Παλάς», άνοιξε το διάλογο για το εγχείρημα αυτό, με εισηγήσεις ειδικών, με τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και απλών πολιτών. Εγχείρημα μέσα από το οποίο, σύμφωνα με τον «Ανοιχτό Δήμο-Ενεργοί Πολίτες», πρέπει να οδηγήσει στο νέο συλλογικό όραμα για τον πολιτισμό στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή και στην πολιτιστική ανάπτυξη.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον επικεφαλής της παράταξης, Μανώλη Μάκαρη, που σημείωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να εκπληρωθούν τέσσερις όροι, η απόλυτη διαφάνεια γύρω από αυτή τη διαδικασία, η εκ των προτέρων εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη του κόστους, η συμμετοχή της κοινωνίας και η αναφορά του εγχειρήματος να είναι όχι μόνο η πόλη της Καλαμάτας αλλά η ευρύτερη περιοχή του Δήμου τουλάχιστον.
Ακολούθησε μια σύντομη τοποθέτηση του Τάσου Πολυχρονόπουλου, που είναι ο εκπρόσωπος της παράταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις», η οποία, μαζί με το Δήμο και το νομικό πρόσωπο του Πνευματικού Κέντρου, λειτουργούν το Γραφείο Υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος υποστήριξε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, μέσα στον οποίο θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το τι θέλει να πετύχει η Καλαμάτα μέσα από αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον δε τόνισε ότι ενώ χάθηκε πολύς χρόνος, στη συνέχεια η δημοτική αρχή δημιούργησε το πλαίσιο και τη δομή του σχήματος που θα καταρτίσει το φάκελο υποψηφιότητας, χωρίς να συζητήσει σχετικά με κανέναν. Τώρα είμαστε στο σημείο, όπως είπε, να έχουμε το πλαίσιο και το σχήμα αλλά δεν έχουμε το πρώτο που θα έπρεπε να είχαμε, δηλαδή δεν έχει προσδιοριστεί, με συλλογικές διαδικασίες, το τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.
Από τους προσκεκλημένους ομιλητές πρώτη έκανε την εισήγησή της η Μυρσίνη Ζορμπά, πανεπιστημιακή καθηγήτρια, ερευνήτρια πολιτισμικής πολιτικής, που τόνισε ότι έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία του εγχειρήματος η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των φορέων μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Αναφέρθηκε στα οφέλη που μπορεί να δημιουργήσει η επιτυχία της προσπάθειας αλλά και στους κινδύνους στους οποίους μπορεί να οδηγήσει, όπως είναι ο μεγαλοϊδεατισμός, ο οποίος συνδέεται και με τα μεγάλα έργα, ο τοπικισμός και η σπατάλη, όχι μόνο η οικονομική αλλά η σπατάλη του τοπικού πολιτιστικού κεφαλαίου και η απώλεια της ευκαιρίας να βγουν στο προσκήνιο οι αφανείς πόροι της περιοχής.
Δεύτερος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Αυγουστίνος Ζενάκος, δημοσιογράφος, υπεύθυνος σύνταξης στο περιοδικό «Unfollow» και εμπλεκόμενος στο παρελθόν σε ορισμένες μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις. Όπως τόνισε, η εμπειρία του από τις μεγάλες πολιτιστικές διοργανώσεις είναι ότι δεν έχουν απτά οφέλη οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Πρόσθεσε όμως ότι ο πολιτισμός σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσφέρεται με όρους οικονομίας της αγοράς. Ο πολιτισμός πρέπει να προσφέρεται «σε πείσμα του πόσους αφορά και όχι τους πόσους ωφελεί», υπογράμμισε.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο Τάσος Σαπουνάκης, οικονομολόγος, συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που από την πλευρά του σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού, το ποσό που επενδύεται στον πολιτισμό επιστρέφεται αυξημένο κατά 3,5 φορές. Ο κ. Σαπουνάκης είπε ακόμη ότι ο Δήμοι έχουν τα εργαλεία προκειμένου να προχωρήσουν αυτό το εγχείρημα και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και εισηγήσεις από το ακροατήριο και συνεργάτες της δημοτικής παράταξης.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο Μανώλης Μάκαρης δεν άφησε ασχολίαστη την απουσία τόσο της δημοτικής αρχής και της πολιτικής εκπροσώπησης της Φάρις όσο και του εκτελεστικού διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτορα Τσατσούλη.
Πάντως παραβρέθηκε ο διευθυντής της Φάρις, Πανάγος Φουρναράκης.
Παραβρέθηκαν ακόμη ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Κοσμόπουλος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς και εκπρόσωποι φορέων, ανάμεσά τους, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρομά, ο ιερέας Κωνσταντίνος Κολτσίδας.
Στ.Μ.