Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 00:00

Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσα από το «1ο Σχολείο Τουρισμού»

Ανδρέας Ζαγάκος, Ελένη Γκίκα, Δημήτρης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος Ανδρέας Ζαγάκος, Ελένη Γκίκα, Δημήτρης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Μια πρωτοβουλία που έρχεται να βάλει ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας και τη βελτίωση του τουριστικού εισοδήματος, αποτελεί το «1ο Σχολείο Τουρισμού 2014», που θα γίνει Δευτέρα και Τρίτη στην Καλαμάτα…

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Μια πρωτοβουλία που έρχεται να βάλει ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας και τη βελτίωση του τουριστικού εισοδήματος, αποτελεί το «1ο Σχολείο Τουρισμού 2014», που θα γίνει Δευτέρα και Τρίτη στην Καλαμάτα…

Το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δύο φορέων που έχουν διοργανώσει το «1ο Σχολείο Τουρισμού 2014», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρη Μανιάτη και τη διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού Ελένη Γκίκα, μίλησαν για τους σκοπούς, τη σημασία και το πρόγραμμα αυτής της πρωτοβουλίας.
Ο Δημήτρης Μανιάτης τόνισε ότι ο τουρισμός είναι ο πιο σημαντικός κλάδος της εθνικής οικονομίας της χώρας, ο οποίος όμως απαιτεί συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, κάτι που επιτυγχάνεται από τη συνεχή εκπαίδευση των τουριστικών στελεχών. Όπως σημείωσε λοιπόν, το «1ο Σχολείο Τουρισμού 2014» αποσκοπεί στην εκπαίδευση των τουριστικών στελεχών και γι’ αυτό πρόκειται για μια πολύ σημαντική διοργάνωση. Επίσης συνεχάρη τους δύο φορείς για ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία, όπως και την ξενοδοχειακή μονάδα «Elite Ciry Resort», που είναι χορηγός αλλά και το «Costa Navarino» για την υποστήριξή τους.
Η Ελένη Γκίκα ανέφερε από την πλευρά της ότι το «Costa Navarino» είναι με χαρά και ενθουσιασμό αρωγός αυτής της πρωτοβουλίας και κάθε ανάλογης. Όπως πρόσθεσε, η Μεσσηνία διαθέτει πράγματι χίλιες δυο ομορφιές, όμως το κυρίαρχο στοιχείο στον τουρισμό είναι το ανθρώπινο δυναμικό και τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθούν σημαντικά για την αναβάθμισή του.
Ο Ανδρέας Ζαγάκος είπε ότι με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα επιτευχθούν δύο σημαντικά κέρδη. Αφενός η εκπαίδευση του προσωπικού των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφετέρου η σφυρηλάτηση δεσμών που είναι καθοριστικοί για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, μεταξύ των εργαζομένων, που είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, των εργοδοτών που είναι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και του επιμελητηριακού φορέα της περιοχής.
Ο Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος σημείωσε ότι ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, ο τουρισμός στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα. Πρόσθεσε όμως ότι η πολιτεία αντί να στηρίξει τον τουρισμό, με προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, αδιαφορεί. Έτσι αυτή την αδιαφορία της πολιτείας προσπαθούν να καλύψουν οι δύο φορείς που έχουν διοργανώσει το «1ο Σχολείο Τουρισμού 2014».
Όπως τόνισε ακόμη, το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη διοργάνωση είναι εντυπωσιακό και πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί προέβλεπαν τη συμμετοχή περίπου 150 ατόμων και τελικά οι συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 330, ενώ δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές ακόμη περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής λόγω τεχνικών ζητημάτων. Επισήμανε τέλος ότι έχουν δηλωθεί συμμετοχές από τη Μεσσηνία και την Τριφυλία, την Αθήνα, τη Λακωνία, την Αργολίδα, την Κορινθία, ακόμη και τη Θεσσαλονίκη.
Στ.Μ.