Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Προϋπολογισμός δημοσίων σχέσεων, χωρίς κοινωνικό προσανατολισμό

Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης, Γιάννης Θεοφιλόπουλος και στην πίσω σειρά Νίκος Μπιτσάνης και Χρήστος Ζόμπολος Δημήτρης Φαββατάς, Μανώλης Μάκαρης, Σταμάτης Μπεχράκης, Γιάννης Θεοφιλόπουλος και στην πίσω σειρά Νίκος Μπιτσάνης και Χρήστος Ζόμπολος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ 
Ο προϋπολογισμός του 2015 δεν είναι αναπτυξιακός, δεν υποστηρίζει την κοινωνική πρόνοια, δεν στηρίζει την περιφέρεια, δεν είναι διεκδικητικός. Αυτό τόνισαν ο Μανώλης Μάκαρης και σύμβουλοι του συνδυασμού του. Είπαν επίσης ότι η δημοτική αρχή ύψωσε εμπόδια στην προσπάθειά τους να συλλέξουν και να επεξεργαστούν διάφορα οικονομικά στοιχεία γι’ αυτό και…

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΚΑΡΗ 
Ο προϋπολογισμός του 2015 δεν είναι αναπτυξιακός, δεν υποστηρίζει την κοινωνική πρόνοια, δεν στηρίζει την περιφέρεια, δεν είναι διεκδικητικός. Αυτό τόνισαν ο Μανώλης Μάκαρης και σύμβουλοι του συνδυασμού του. Είπαν επίσης ότι η δημοτική αρχή ύψωσε εμπόδια στην προσπάθειά τους να συλλέξουν και να επεξεργαστούν διάφορα οικονομικά στοιχεία γι’ αυτό και…

…τη συνέντευξη Τύπου για τον προϋπολογισμό την έδωσαν δέκα ημέρες μετά από την ψήφισή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2015 είναι μειωμένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που τόνισε ότι οφείλεται στη μείωση της επιχορήγησης από το κράτος, παρότι αυτό υπερφορολογεί τους πολίτες και θα έπρεπε να αποδίδει περισσότερα χρήματα στην αυτοδιοίκηση.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι η μείωση του προϋπολογισμού επιβάλλει στη δημοτική αρχή να ιεραρχήσει με τα επιβαλλόμενα κριτήρια τις ανάγκες και τα έργα, ωστόσο ο Μανώλης Μάκαρης υποστήριξε ότι τέτοια ιεράρχηση δεν υπάρχει. Αντίθετα είπε ότι η δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει να δαπανήσει τα χρήματα στο κέντρο της πόλης και σε έργα βιτρίνας, αμφίβολης ανταποδοτικότητας.
Τόνισε επίσης ότι με τον προϋπολογισμό της η δημοτική αρχή δεν προωθεί έργα ανάπτυξης, δεν στηρίζει τον πολιτισμό, δεν δημιουργεί υποδομές για τον αθλητισμό. Από την άλλη όμως σημείωσε ότι η δημοτική αρχή έχει αυξήσει τις δαπάνες για δημόσιες σχέσεις και επιπλέον έχει δημιουργήσει μια στρατιά αμειβόμενων προέδρων και αντιπροέδρων στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Σχολίασε μάλιστα ότι είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι αμείβονται μέχρι και οι πρόεδροι αλλά και οι αντιπρόεδροι των σχολικών επιτροπών, με χρήματα που αποδίδονται από το κράτος για τις ανάγκες των σχολείων.
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Φαββατάς τόνισε από την πλευρά του ότι η δημοτική αρχή έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια του Δήμου, διαθέτει ελάχιστα χρήματα για τις Δημοτικές Ενότητες Θουρίας, Άριος και Αρφαρών.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης, επίσης δημοτικός σύμβουλος, επέμεινε ότι ο προϋπολογισμός έπρεπε να έχει κοινωνικό προσανατολισμό, ιδίως τώρα που ο Δήμος έχει εισπράξει από τους δημότες ποσό 1.500.000 ευρώ περίπου, με την αξιοποίηση ευνοϊκής ρύθμισης. Όπως σχολίασε, αυτό το 1.500.000 ευρώ «είναι βουτηγμένο στο οικονομικό αίμα των δημοτών», καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν ακόμη και για πεθαμένους συγγενείς τους. Σημείωσε λοιπόν ο Σταμάτης Μπεχράκης ότι ο Δήμος επιβάλλεται να στηρίξει ουσιαστικά το Δημοτικό Παντοπωλείο, ώστε να εξυπηρετεί και άλλους ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη, να στηρίξει επίσης το Κοινωνικό Ιατρείο, που υποστηρίζει καθημερινά πολλούς δεκάδες ανθρώπους.
Επιπλέον, ο Σταμάτης Μπεχράκης σχολίασε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι εντυπώσεις που καλλιεργεί ο δήμαρχος, ότι υπάρχει ταμειακό πλεόνασμα ύψους 7.000.000 ευρώ. Όπως τόνισε, σύμφωνα με τον ισολογισμό και τους οικονομολόγους, το πλεόνασμα ανέρχεται στις 500.000 ευρώ, όμως την ίδια στιγμή ο Δήμος έχει διάφορες οφειλές, όπως στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, όπου το βεβαιωμένο χρέος ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ!
Τέλος, ο Σταμάτης Μπεχράκης ανέφερε ότι η δημοτική αρχή εφαρμόζει μια πολιτική αδιαφάνειας αλλά και δημοκρατικής ασφυξίας, ώστε να μην είναι δυνατό να την ελέγχει η αντιπολίτευση. Μια πολιτική, πρόσθεσε, για την  εφαρμογή της οποίας αξιοποιούνται ως πολύ χρήσιμα εργαλεία τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και ιδίως η ΔΕΥΑΚ.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Θεοφιλόπουλος και οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Νίκος Μπιτσάνης και Χρήστος Ζόμπολος.
Στ.Μ.