Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Υπό έξωση από το Δήμο Καλαμάτας το Κοινωνικό Ιατρείο;

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΚΑΡΗ 
Κάποιοι φαίνεται ότι ενοχλούνται πολύ σοβαρά από την ανεκτίμητη προσφορά του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας! Είναι οι άγνωστοι που το έχουν διαρρήξει τρεις φορές, παίρνοντας τον…

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΚΑΡΗ 
Κάποιοι φαίνεται ότι ενοχλούνται πολύ σοβαρά από την ανεκτίμητη προσφορά του Κοινωνικού Ιατρείου Καλαμάτας! Είναι οι άγνωστοι που το έχουν διαρρήξει τρεις φορές, παίρνοντας τον…

…ηλεκτρονικό υπολογιστή με το αρχείο και τίποτα άλλο! Είναι αυτοί που κόβουν το καλώδιο ηλεκτροδότησης! Τελευταία οι εθελοντές έχουν να αντιμετωπίσουν και τη φημολογία ότι ο Δήμος θα τους ζητήσει να εκκενώσουν το κτήριο όπου λειτουργούν. Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και ορισμένους γραφειοκράτες που καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν τη νέα νομοθεσία, για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας.
Όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα αναδείχθηκαν σήμερα, κατά την επίσκεψη της παράταξης του Μανώλη Μάκαρη στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, που λειτουργεί σε κτήριο του συγκροτήματος του παλιού Νοσοκομείου, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, Φώτης Μπορνόβας και η προκάτοχός του, Φένια Εξακουστίδου, τόνισαν ότι πέρα από κάποια δημοσιεύματα δεν τους έχει ενημερώσει υπεύθυνα κανένας από το Δήμο Καλαμάτας για το αν θα τους ζητηθεί να εκκενώσουν το κτήριο, όταν σε λίγους μήνες θα μεταφερθεί ο Δήμος στο παλιό νοσοκομείο. Σημειώνεται ότι στο χώρο όπου λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθεί η ΔΕΥΑΚ. Πάντως οι δύο εθελοντές υπογράμμισαν ότι το εθελοντικό κίνημα που πλαισιώνει το Σύλλογο δεν προτίθεται να παραδώσει αμαχητί το χώρο, στο οποίο έχει γίνει με τεράστια προσπάθεια, με κόπο και με έξοδα ένα μεγάλο έργο από τους ίδιους τους εθελοντές.
Οι εθελοντές τόνισαν ακόμη ότι οι ενέργειες που στρέφονται κατά του Κοινωνικού Ιατρείου και τελικά κατά της υποστήριξης των πολιτών που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, δεν τους πτοούν. Σχετικά ο κ. Μπορνόβας σημείωσε: «Μας έχουν κλέψει τρεις φορές. Και τις τρεις μας πήραν τον κεντρικό υπολογιστή στον οποίο ήταν περασμένα τα στοιχεία με τον κόσμο που εξυπηρετούμε. Δεν ξέρουμε γιατί γίνεται αυτό. Έχουμε πάντως το δικαίωμα να υποθέτουμε... Μας έχουν κόψει δύο φορές το κεντρικό καλώδιο που ηλεκτροδοτεί το κοινωνικό ιατρείο. Είμαστε σε έναν πόλεμο. Δεν ξέρουμε γιατί, δεν ξέρουμε ποιος έχει λόγους να κάνει κακό στο Κοινωνικό Ιατρείο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο εθελοντές, το Κοινωνικό Ιατρείο από το Μάη του 2012 που ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι τώρα, έχει κάνει περισσότερες από 15.000 ιατρικές πράξεις, ενώ έχει εξυπηρετήσει και συνεχίζει να εξυπηρετεί πάνω από 2.000 ανθρώπους. Το Κοινωνικό Ιατρείο στελεχώνουν έξι παθολόγοι, έξι οδοντίατροι και μία παιδίατρος, ενώ υπάρχουν και 60 συνεργαζόμενα ιδιωτικά ιατρεία, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς που παίρνουν παραπεμπτικό από αυτή την εθελοντική δομή.
Το Κοινωνικό Ιατρείο παρέχει υποστήριξη σε ανασφάλιστους, σε αντίθεση με το Δημοτικό Ιατρείο που υποστηρίζει ασφαλισμένους αλλά άπορους, ύστερα από προσκόμιση φορολογικών στοιχείων.
Κάποια συνεργασία με το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό Φαρμακείο φαίνεται ότι έχει το Κοινωνικό Ιατρείο, δεν είναι όμως η συνεργασία που επιβάλλουν οι συνθήκες να υπάρχει. Και τις ευθύνες για την όχι επιβαλλόμενη συνεργασία τις έχει η άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου. Οι εθελοντές παρουσίασαν το πρωτόκολλο συνεργασίας των κοινωνικών φορέων, που έχουν συνυπογράψει σειρά φορέων και σύμφωνα με το οποίο συντονιστής είναι ο Δήμος Καλαμάτας. Όπως τόνισαν όμως, ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί στους όρους αυτού του πρωτοκόλλου.
Επιπλέον δε ο Τάσος Πουλόπουλος, ιατρός, εθελοντής, επιστημονικός υπεύθυνος του Κοινωνικού Ιατρείου, σχολίασε ότι το έργο που γίνεται στο Δημοτικό Ιατρείο είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Όπως παρατήρησε, όταν μια κοινωνική δομή καλείται να παρέχει υπηρεσίες σε ασφαλισμένους πολίτες, τότε δημιουργείται «ειδική μεταχείριση που εξαργυρώνεται πολιτικά». Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι εθελοντική μια δομή με προσωπικό που μισθοδοτείται και ταυτόχρονα ζητάει και εθελοντές. Τόνισε επιπλέον ότι το Κοινωνικό Ιατρείο είναι μια αυτόνομη και αυτοδιαχειριζόμενη δομή, που δεν πρόκειται να δεχθεί «ούτε επιτηρητές ούτε εγκάθετους».
Κατά τα άλλα, οι εκπρόσωποι του Κοινωνικού Ιατρείου αναφέρθηκαν στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και συγκεκριμένα με ορισμένους γραφειοκράτες που δεν εφαρμόζουν το νόμο, δεν εξυπηρετούν δηλαδή του ανασφάλιστους. Τόνισε ότι για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έγινε συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Μπέζο, ο οποίος έδειξε τη διάθεση για το ξεπέρασμα των εμποδίων και αναμένονται τώρα τα αποτελέσματα των ενεργειών του.
Στ.Μ.