Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Ρήγμα στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ρήγμα στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, για τη σημαντικότερη επιτροπή της υπόθεσης «διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021»…

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, για τη σημαντικότερη επιτροπή της υπόθεσης «διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021»…

Η δημοτική αρχή κατηγορήθηκε ότι χειρίζεται αυτή τη μεγάλη υπόθεση με αποκλεισμούς της αντιπολίτευσης αλλά και ότι δημιουργεί ένα θολό τοπίο, με επιτροπές, με γραφεία και διάφορες άλλες διαδικασίες, με σκοπό να έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Η απάντηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ήταν ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί προσχηματικά επιχειρήματα, υπονοώντας ότι αναζητεί διέξοδο για να εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια.
Το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε χθες το βράδυ να εγκρίνει τη συγκρότηση της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού -καθώς και τον κανονισμό λειτουργίας της- η οποία «έχει ως σκοπό, την εποπτεία των διαδικασιών σύνταξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας, για τη δεκαετία 2016-2025, καθώς και την εποπτεία των ενεργειών για τη σύνταξη και υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης που έχει προτείνει η παράταξή του να γίνει, με αποκλειστικό θέμα τη διευκρίνιση σημαντικών ζητημάτων που έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό αυτής της προσπάθειας, με τις βασικές κατευθύνσεις της, με τα γεωγραφικά όρια που θα έχει η υποψηφιότητα της Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, συμφώνησε να γίνει η ειδική συνεδρίαση που ζήτησε ο Μανώλης Μάκαρης, με προσκεκλημένους τον μάνατζερ, όπως τον χαρακτήρισε επανειλημμένες φορές, Έκτωρ Τσατσούλη (εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας) αλλά και τους εκπροσώπους τοπικών φορέων. Επέμεινε ωστόσο να γίνει χθες το βράδυ η συγκρότηση της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού και η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, επέμεινε στην άποψη ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «είναι ένα μεγάλο πανηγύρι μανατζαρέων και επιχειρηματιών με το Δήμο σε ρόλο μεσολαβητή». Διερωτήθηκε πως μπορεί μια πόλη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στον τομέα του πολιτισμού, όπως για παράδειγμα η ερειπιώδης κατάσταση στην οποία βρίσκεται η «Ηλέκτρα», να αφήνει τα προβλήματα αυτά άλυτα αλλά ταυτόχρονα να κάνει μεγαλεπίβολα σχέδια, όπως η διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Τέλος, σχολιάζοντας τον όρο που λέει ότι τα μέλη της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού πρέπει «να συμφωνούν με αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους θεσμούς της», απάντησε ότι η παράταξή του προφανώς και δεν μπορεί να είναι μέλος αυτής της Επιτροπής, γιατί αυτό που θέλει είναι «να γκρεμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της».
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, ζήτησε στην επιτροπή να συμμετέχουν όλες ο παρατάξεις και κατηγόρησε το δήμαρχο για αλαζονεία αλλά και ότι «θέλει το 2021 να εμφανιστεί ως αυτοκράτορας της Καλαμάτας».
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, συνηγόρησε με όσα είπε ο Θόδωρος Μπρεδήμας και επιπλέον τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι αυτή που δεν θέλει ενωμένες όλες τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.
Ο εισηγητής του θέματος και πολιτικός υπεύθυνος της δημοτικής αρχής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Νίκος Μπασακίδης, αντιπρότεινε να συσταθεί ένα άτυπο όργανο με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, τον ίδιο και τον εκτελεστικό διευθυντή, ενώ σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος εδώ και καιρό ζήτησε προτάσεις από τους επικεφαλής των παρατάξεων, χωρίς όμως κανείς τους να ανταποκριθεί.
Στ.Μ.