Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014 00:00

Πολιτιστική Πρωτεύουσα: “Είμαστε πίσω ενάμιση μήνα”

Έκτωρ Τσατσούλης και Νίκος Μπασακίδης Έκτωρ Τσατσούλης και Νίκος Μπασακίδης

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΑΚΕΛΟΥ 
«Υπάρχει χώρος για όλους», τόνισε σήμερα ο Νίκος Μπασακίδης, απευθύνοντας κάλεσμα στους πάντες προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το ’21 και να ενισχύσουν την προσπάθεια…

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΑΚΕΛΟΥ 
«Υπάρχει χώρος για όλους», τόνισε σήμερα ο Νίκος Μπασακίδης, απευθύνοντας κάλεσμα στους πάντες προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το ’21 και να ενισχύσουν την προσπάθεια…

Ο Νίκος Μπασακίδης, εντεταλμένος από το δήμαρχο για την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτoρα Τσατσούλη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, παρουσίασαν το λογότυπο της υποψηφιότητας ενώ ο πρώτος μίλησε και για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Καλαμάτα για τη διεκδίκηση του θεσμού.
Ο Νίκος Μπασακίδης, ερωτηθείς από την «Kalamata Journal» για τα χρονικά όρια, είπε ότι η Καλαμάτα βρέθηκε πίσω από το χρονοδιάγραμμα κατά ενάμιση μήνα. Όπως εξήγησε, «εμείς υπολογίζαμε να είμαστε έτοιμοι στις 15 Νοεμβρίου με τέλη Νοεμβρίου» του 2016, ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού όρισε ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φακέλων υποψηφιότητας την 23η Οκτωβρίου. Πάντως ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι ο χρόνος αυτός θα κερδιθεί, «δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα. Εμείς εργαζόμαστε με βάση χρονοδιάγραμμα και γίνονται όλα στην ώρα τους, δεν τρέχουμε να προλάβουμε κάτι. Έχουμε σχεδιάσει τι θα κάνουμε και όλα θα ειπωθούν στην ώρα τους, να μην αγωνιά κανένας γι’ αυτό».
Κατά τα άλλα ο Νίκος Μπασακίδης σημείωσε ότι «η υποψηφιότητα της Καλαμάτας για τη διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021, έχει αποκτήσει μια άλλη δυναμική. Το Γραφείο Υποψηφιότητας με άρωμα φρεσκάδας και ενθουσιασμού που αποπνέουν τα στελέχη του, νέοι με άρτια επιστημονική κατάρτιση, λειτουργεί και έχει μέχρι σήμερα ολοκληρώσει όσα προβλέπονται στην προγραμματική σύμβαση (σ.σ. μεταξύ Δήμου-Φάρις-Πνευματικού Κέντρου). Η καταγραφή φορέων και υποδομών του πολιτισμού, η ενημέρωση και προώθηση της υποψηφιότητας, καθώς και η εταιρική παρουσία του Γραφείου Υποψηφιότητας, βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους. Παράλληλα έχουν προωθηθεί οι συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με θετική και ουσιαστική ανταπόκριση. Με το νέο έτος, υπό την εποπτεία της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού, που πρόσφατα συγκροτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκινά δημόσιος διάλογος για τη σύνταξη ενός δεκαετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Πολιτιστικής Ανάπτυξης, 2016-2025, μέρος του οποίου θα είναι το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας για το 2021. Η Επιτροπή Πολιτιστικού Σχεδιασμού, συστήθηκε με βάση αυτά που ορίζονται στην Προγραμματική Σύμβαση λειτουργίας του Γραφείου Υποψηφιότητας. Δεν είναι πολιτικό όργανο, θα έχει εισηγητικό χαρακτήρα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, θα υλοποιεί τις κατευθύνσεις του και θα λειτουργεί με βάση κανονισμό».
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο διάλογο, ο Νίκος Μπασακίδης ανέφερε: «Για την οργάνωση του δημόσιου διαλόγου, θα συσταθούν με ανοικτή πρόσκληση θεματικές ομάδες εργασίας, με σκοπό την καταγραφή και αξιολόγηση όλων των απόψεων. Η μουσική, ο χορός, τα εικαστικά, το θέατρο, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, τα γράμματα, η ιστορία, ο λαϊκός πολιτισμός, η γαστρονομία, ο τουρισμός, το αστικό περιβάλλον, ο κινηματογράφος κ.ά. είναι ενδεικτικά θεματικά πεδία που μπορούν να δώσουν περιεχόμενο στο φάκελο υποψηφιότητας.
Η υποψηφιότητα για τον τίτλο είναι ένα έργο σύνθεση που σχετίζεται με το περιεχόμενο, την προβολή, τις συνεργασίες, τη συμμετοχή, την οργάνωση, την αξιολόγηση αλλά και τη χρηματοδότηση.
Στο πνεύμα αυτό, όλοι έχουν βήμα να καταθέσουν τις απόψεις τους και να ενισχύσουν την προσπάθεια της πόλης. Εμείς ως Δημοτική Αρχή έτσι θα εργαστούμε. Υπάρχει χώρος για όλους».
Στ.Μ.